מחקר חדש מגלה שחיבוק פשוט מסייע בהורדת לחץ הדם ובהפחתת לחצים. החיבוק מדכא לחץ נפשי ומשחרר את הורמון האוקסיטוצין אשר מקושר לאהבת אם.
במחקר שנערך באונ' צפון קרוליינה השתתפו 38 זוגות בני בני 20-49, אשר היו נשואים או חיו לפחות שנה אחת עם בני זוגם. במהלך המחקר החוקרים בדקו את לחץ הדם, רמת הלחץ הנפשי ורמת האוקסיטוצין בגוף, לפני ואחרי שיחה על רגע מאושר שחוו בני הזוג ביחד, צפייה של חמש דקות בסרט רומנטי וחיבוק של 20 שניות.
תוצאות המחקר, שפורסמו במאמר שהופיע בירחון לרפואה פסיכוסומטית, מראות שרמת ההורמונים המשפיעים על לחץ נפשי קורטיזול ו- norepinephrine ירדה בעקבות החיבוק ואילו רמת הורמון האוקסיטוצין עלתה הן אצל הנשים והן אצל הגברים. שינויים אלו ברמות ההורמונים תורמים לבריאות של הלב. במקביל נמצא שהנשים הגיבו בצורה חיובית יותר למגע חם של בן הזוג.
דר' קארן גריוון, מנהלת המחקר, פסיכיאטרית מאוניברסיטת צפון קרוליינה, אומרת שהורמון האוקסיטיצין והורמון האסטרוגן מאוד דומים וזאת כנראה הסיבה לכך שנשים מגיבות טוב יותר להורמון המופרש, מאשר הגברים.
גריוון וחבריה למחקר פיתחו תיאוריה שאומרת שהשינויים לטובה ברמת
ההורמונים בגוף שנגרמים כתוצאה מגירוי רומנטי הם רווח בריאותי של חיי נישואין וזוגיות. שינויים הורמונליים אלו עשויים להסביר גם מדוע יש קשר בין גירושין ועלייה בתמותה.
גריוון מסייגת את דבריה ואומרת שלא כל הנישואין מועילים באותה מידה. איכות מערכת הנישואין משחקת תפקיד חשוב בתוצאות הבריאותיות.
ד"ר ניצה גולדברג, קרדיולוגית מניו יורק וחברה בארגון הלב האמריקאי הסבירה את האספקט הפסיכוסומטי של המחקר.
"השורה התחתונה של מחקר זה היא שהתמיכה החברתית וכל האינטראקציה הרגשית והפסיכולוגית מראים שהלב והנפש קשורים זה לזה. נשים החיות במערכת נישואין מתוחה ולא מספקת סובלות מאחוזים גבוהים יותר של מחלות לב. בידוד חברתי משפיע גם הוא לרעה על הבריאות."
אוקסיצין, ההורמון אשר נמצא שרמתו בגוף האדם עולה בעקבות חיבוק ידוע כהורמון הגורם להתנהגות חמה וידידותית. מחקרים קודמים הראו שהורמון זה נמצא בדרגה גבוהה אצל אנשים מאוהבים.
גריוון מוסיפה שגם חברים, חיות וכו' עשויים לגרום לשחרור הורמון האוקסיטיצין. אז לא בהכרח צריך לחיות בזוגיות!