לאחרונה נבחרו שלוש נשים כראשי מדינות בגרמניה, ליבריה וצ'ילה. כותרות עיתוני העולם שאלו האם יש פה טרנד חדש? בפינלנד מתקיימות בחירות לנשיאות היום וטרייה הלונן מועמדת בפעם השנייה לנשיאות.
ואצלנו, מאז גולדה מאיר, אף אישה לא נבחרה ולא הייתה מועמדת לראשות הממשלה. ציפי ליבני נבחרה לחודשיים הקרובים כשרת החוץ השנייה של ישראל, על שרת ביטחון אנחנו לא חולמים אפילו; סקירה של ראשי מדינה –נשים המכהנות כיום בעולם
לקראת הבחירות הקרבות ובאות ב-28.3.06 אתר אסימון פותח מדור חדש בחירות 2006. במדור זה נציג בפניכן את המועמדות לכנסת ה-17, אליכן הועברו מספר שאלות זהות, נבחן את מצעי המפלגות ונבדוק אם יש במצעים אלו התייחסות למעמדן וקידומן של נשים, וכן נבחן את התקנון של כל מפלגה, כדי לראות אם בתקנון יש שריון מקום לנשים. כמו כן נביא ונרכז עבורכן מאמרים בנושא נשים בפוליטיקה, ונבחן מה קורה גם מחוץ למדינת ישראל.
הפעם בחרנו לבדוק באילו מדינות בעולם מכהנות ראשי ממשלה או נשיאות נשים. מה שנשאר לקוות הוא שגם תורנו שוב יגיע.
אנגלה מרקל -גרמניה
ב- 22 בנובמבר 2005 נבחרה אנגלה מרקל לקנצלרית של הרפובליקה הפדראלית של גרמניה. מרקל היא גם האישה וגם המזרח גרמניה הראשונה שנבחרה לקאנצלר בגרמניה. מרקל, ילידת 45 , היא פיזיקאית במקצועה. היא כיהנה כשרת הנשים והנוער בממשלתו של הלמוט קוהל וכשרה לאיכות הסביבה. מרקל הגיעה להסכם עם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית להקמת ממשלת אחדות בראשותה מאחר ולא השיגה בבחירות את הרוב הדרוש להקמת הממשלה.
מישל בשלט-צ'ילה
מישל בשלט, אם חד הורית לילדה בת 12 ולשני ילדים בוגרים, סוציאליסטית, נבחרה לנשיאת צ'ילה. בנאום הנצחון שלה היא אמרה: "מי היה מאמין לפני חמש שנים שנשיאת צ'ילה תהיה אישה?" בשלט היא רופאה במקצועה. בצעירותה הייתה פעילה סוציאליסטית, נכלאה ועונתה בכלא עם אמה. ב-1975 נאלצה לברוח מצ'ילה. . היא הצליחה לזכות בבחירות במדינה מצ'ואיסטית, קונסרבטיבית וקאתולית בזכות אישיותה החמה.
אלן ג'ונסון סירליף - ליבריה
ב-16 לינואר השנה, נכנסה לתפקידה כנשיאת ליבריה אלן ג'ונסון סירליף, אישה ראשונה שנבחרה לתפקיד זה בארצה. לטקס ההכתרה שלה הגיעו הגברת הראשונה של ארצות הברית, מזכירת המדינה האמריקנית ובתו של נשיא ארצות הברית. בליבריה נהרגו ב-25 השנה האחרונות 200,000 תושבים מתוך 3 מיליון. בשנת 1980 היא היתה אחת מ-4 השרים שהצליחו להימלט מהתנקשות בממשלה. היא נאסרה פעמים בגלל דעותיה הפוליטות. בבחירות גברה על כוכב כדורגל פופולרי בארצה. משך הקריירה הפוליטית שלה היא היתה שרת האוצר של ליבריה וגם נשיאת הבנק הליברי לפיתוח והשקעה.
טרייה הלונן - פינלנד נשיאת פינלנד טרייה הלונן, מתמודדת לנשיאות פינלנד השבוע זו הפעם השנייה. היא זוכה לתמיכה נרחבת מצד הנשים וחוגי הסוציאל-דמוקרטים במדינה. השבוע היא עלתה לכותרות עיתוני העולם בזכות קונאן אובריין שביעה את תמיכתו בה בגלל הדמיון החיצוני שביניהם. הלונן היתה האישה הראשונה שנבחרה לראשות פינלנד במרץ 2000. היא בעלת תואר שני במשפטים, ילידת 43, מעורבת בחיים הפוליטיים של פינלד משנת 1973.
ויירה וייק-פרייברגה -לטוויה
src="http://www.asimon.co.il/data/images/150449latvia.jpg" align=baseline border=0> ויירה וייק-פרייברגה מכהנת כנשיאת לטוויה, משנת 1999. וייק-פרייברגה פרופסור לפסיכולוגיה, היא אזרחית קנדה לשעבר . משפחתה ברחה מלטוויה בהיותה בת 7 בגלל הפלישה הרוסית. עבודתה הראשונה היתה כטלרית בבנק. וייק-פרייברגה היתה פרופסור לפסיכולוגיה באונ' מונטריאול. בחירתה באה בהפתעה הו בגלל שלטוויה היא מדינה שוביניסטית והן בגלל ש וייק-פרייברגה לא היתה פוליטקאית, וגם לא ליטאית.
הלן קלרק - ניו זילנד
הלן קלרק, ראש ממשלת ניוזילנד משנת 1999. הייתה מרצה ללימודי פוליטיקה עד שנבחרה לפרלמנט ב-1981 . חברת מפלגת העבודה הניוזילנדית משך כ-30 שנה. היא אוהבת מאוד ספורט וטיפוס הרים ובשנת 1999 היא טיפסה את הקילימנג'רו. משמשת גם כשרת האומנות התרבות והמורשת.
מרי מק –אלס - אירלנד מרי מק –אלס, נבחרה לנשיאה ה-8 של אירלנד ב- 1998 . כשהייתה קטנה, כומר שבא לביתה אמר לה שהיא לא יכולה להיות עורכת דין כי היא בת. אמא שלה כל כך התעצבנה שמשכה את הכיסא עליו ישב הכומר וסילקה אותו מהבית. לבת שלה היא אמרה: התעלמי ממה שהוא אומר. מק –אלס היא פרופסור למשפטים.
ג'ניפר סמית' - ברמודה ב-1998 נבחרה ג'ניפר סמית' ממפלגת הלייבור הפרוגרסיבית (PLP) לראשות הממשלה, והחליפה בתפקיד את פמלה גורדון ממפלגת ברמודה המאוחדת, שהיתה האשה הראשונה שעמדה בראש ממשלת ברמודה והאדם הצעיר ביותר שכיהן אי פעם בתפקיד זה.
מריה דו קארמו סילבריה -סאו טומה
מריה דו קארמו סילבריה היא ראש ממשלת ושרת האוצר של סאו טומה, מדינה של שני איים במפרץ גינאה. מאריה דה קרמו סילברה, ילידת 1960, הייתה מושלת סאו טומה ומנהלת הבנק המרכזי. היא נבחרה לראשות הממשלה ב-2005 והיא ראש הממשלה אישה השנייה בארצה.
לואיסה דיאוגו - מוזמביק לואיסה דיאוגו, נבחרה לראש ממשלת מוזמביק ב- 2004, בגיל 47. היא בעלת תואר בראיית –חשבון וכלכלה וכיהנה כשרת האוצר בארצה מ-1994-2000. דיאוגו נבחרה על-ידי הפורבס לאחת מ-100 הנשים החזקות בעולם.
קאלדה זיא - בנגלדש קאלדה זיא, היא ראש ממשלת בנגלדש מ-2001 . זיא נבחרה ב-1991לראשות הממשלה, אך ב-1995 פוזר הפרלמנט, ושנה לאחר מכן עבר השלטון למפלגה היריבה. ב-2001 חזרה זיא לשלטון ולראשות הממשלה. המדינה מאופיינת בחוסר יציבות פוליטית ונחשבת כאחת המדינות בעלות המשטר המושחת ביותר בעולם
גלוריה מקפאגל ארויו - פיליפינים
גלוריה מקפאגל ארויו, מכהנת כנשיאת הפיליפינים משנת 2001. היא נולדה ב- 47 , בעלת תואר בכלכלה, יש לה שלושה ילדים. היא נבחרה כסנטורית לראשונה ב-1992. מקפאגל ארויו היא בתו של נשיא הפיליפונים לשעבר המנוח דיוסדאבו מקפאגל . האופוזיציה הגישה לאחרונה בקשה להדיחה מתפקיד הנשיאות בגלל פרשת השחיתות. כדי להבטיח את ניצחונה בבחירות לנשיאות ב-2004, נטען שארויו קשרה קשר עם בכירים בוועדת הבחירות המרכזית של הפיליפינים ובכירים בצבא.
|