דנה וינברג, 36, יו"ר ומיסדת "נשים לגופן" מלגאית קרן IVN (רשת הון סימון בישראל) בתוכנית ליזמות חברתית. "נשים לגופן היא עמותה של נשים ישראליות, יהודיות ופלסטיניות, המובילות שינוי חברתי כולל בתפיסות הבריאות של נשים בישראל. וינברג ריכזה בשנים האחרונות את מרכז לייפר, ללימודי המגדר והאישה, באוניברסיטה העברית ושותפה להקמת בית הספר למנהיגות פוליטית של ויצ"ו.
"אני רואה בבריאות האישה סוגיה של זכויות אדם הנוגעת במכלול רחב של היבטים חברתיים, כלכליים, פיזיים ורגשיים. אני מאמינה כי גישה כוללת שתאחד ידע רפואי, אקדמי ואלטרנטיבי, עם ידע העולה משיחות וראיונות עם נשים ממגזרים, גילאים ומעמדות שונים, תתרום לשיפור מצב הבריאות של נשים בישראל ולהעצמתן" אומרת וינברג.
איך הגעת לרעיון לייסד את העמותה?
"עשיתי את התואר השני שלי באנתרופולוגיה רפואית על חווית של ישראליות בבדיקות גניקולוגיות. במהלך העבודה שוחחתי עם נשים רבות והתפתחה אצלי מודעת לכוח של הממסד הרפואי מול הפרט הן בחלוקת המשאבים והן ביחס הספציפי של רופא מול פציינטית. אם מדברים על חלוקת משאבים ישראל היא מספר אחד בעולם בטיפולי פוריות הממומנים ע"י המדינה בעוד שתחומים אחרים כמו בעיות בגיל השלישי מוזנחים. כשסיימתי את התואר, הרגשתי שזו רק התחלה מבחינתי ושזה תחום שאני רוצה להמשיך לעסוק בו. זה נבע מתוך תחושה שבריאות נשים בארץ הוא תחום שאינו מטופל כראוי ביחס להיבטים אחרים של פעילות פמיניסטית, כמו: ההיבט התעסוקתי, התמודדות עם אלימות וכיו"ב".
על בריאות נשים בארץ
"הנתונים בישראל אודות מצב בריאות הנשים מציירים תמונה עגומה למדי, בהשוואה למדינות מערביות אחרות. שיעורי התחלואה והתמותה של נשים בישראל גבוהים מאוד, למרות רמת רפואה וטכנולוגיה מתקדמות וחוק הבריאות הממלכתי. נשים בישראל חולות יותר מנשים בעולם המערבי במחלות ממאירות כמו סרטן השד ומחלות לב. ניכרת עליה בגורמי סיכון למחלות לב וסרטן, במחלות כרוניות כמו: כאבי פרקים, סוכרת, לחץ דם גבוה ואוסטיאופורוזיס וכן במחלות נפשיות כדיכאון, הפרעות אכילה וניסיונות התאבדות. זאת, כתוצאה מהעדר פעילות גופנית, עישון והשמנה. סקר לאומי שנערך לאחרונה גילה שיותר משליש מנשות ישראל אינן מרוצות מגופן ואחוזי המתבגרות המצויות בדיאטה גבוה יותר מכל מדינה מערבית אחרת".
הקמת עמותת "נשים לגופן"
"העמותה קמה בינואר 2005 לאחר מפגש ראשוני בהשתתפות גרעין בן 12 משתתפות. מאז היא הולכת וגדלה וכיום יש לנו כמאה מתנדבות במגוון תפקידים. בשלב הראשון פניתי לקרן IVN התומכת בפרויקטים בעלי פוטנציאל לתרומה ולשינוי חברתי, בהצעה לתרגם את הספר האמריקאי Our Bodies Ourselves ולהתאים אותו לתנאים בארץ. הספר יצא בארה"ב בשנות 70 ומאז תורגם ללמעלה מעשרים שפות. זהו ספר שיצר מהפך תודעתי בקרב נשים במובן זה שהוא עודד נשים לקחת אחריות על הטיפול הרפואי שהן מקבלות ולא להתייחס להמלצות רופאים כאל "ייהרג ובל יעבור". הספר מביא גוף ידע עשיר בנושאי בריאות גופנית ונפשית וכולל התייחסות מקצועית מתחומי הרפואה הקונבנציונאלית, הרפואה והמשלימה והיבטים חברתיים
, פוליטיים וכלכליים של בריאות. בספר ראיונות מקיפים עם נשים שהתמודדו בעבר או מתמודדות בהווה עם בעיות בתחומים הנסרקים בספר. הספר עודד הקמת תנועות בריאות לנשים ברחבי העולם".
מה מטרות העמותה? "אנו מתרגמות את הספר לעברית ולערבית ומתאימות אותו למצב בארץ. הרעיון הוא שכל אישה תוכל לרכוש אותו במחיר מוזל, ולאוכלוסיות מסוימות נפיץ אותו ללא תשלום. בנוסף לכך אנחנו מקיימות סדנאות, הרצאות וערבי עיון הנוגעים לנשים, בריאות ומיניות. אנחנו שוקדות על הפקת אתר אינטרנט שיתעדכן באופן קבוע ויעסוק בהיבטים רחבים של בריאות נשים ועל יצירת לובי פוליטי בנושאים הנוגעים לבריאות האישה, בשיתוף פעולה עם ארגוני נשים לקידום שינוי חברתי. כמו כן העמותה היתה שותפה וכתבה את שני הפרקים, בנושא בריאות נשים, בספר של השדולה נשים בישראל: "נתונים נשים בישראל 2006".
איך הספר השפיע עליך?
"במהלך התקופה בה תרגמתי ושכתבתי את הספר עם קבוצת מתנדבות והגעתי לפרק העוסק באמצעי מניעה, הבנתי שלא אשתמש עוד בגלולות למניעת הריון. לפני כן לא ידעתי שאוכל להרגיש מתי הביוץ שלי מתרחש. על אף שבמשך שנים רבות אני פמיניסטית בעלת מודעות, חל שינוי כולל בהלך המחשבה שלי. הבנתי שאני משקיעה הרבה מאמץ בדברים טיפשיים כמו עוד כמה קילו שאני רוצה לרדת. אחת מחברותי, למשל, הפסיקה להוריד שערות מהרגליים".
איך המשפחה מקבלת את הפעילות שלך?
"בעלי הוא עו"ד, הוא תומך נלהב ומסייע לנו בהיבטים משפטיים. יש לי שני ילדים צעירים ואחד בדרך. אין לי ספק שלפעילות שלי יש השפעה חיובית על המשפחה".
האם את קוראת נשים שלא לציית לתכתיבי היופי המקובלים? אנחנו קוראות נשים לשאול שאלות. יש נשים שכל יום משקיעות המון בהופעתן החיצונית וטוב להן. הרעיון הוא שכדי שיהיה חופש בחירה אמיתי, נשים צריכות להבין על סמך מה ומאיזה הקשר פוליטי- חברתי הן פועלות. חשוב לשאול את עצמך שאלות כמו: האם אני צריכה להשתמש בטמפונים, האם אני עושה דיאטה כי אני באמת זקוקה לה מבחינה בריאותית או שאני מוכנה לפגוע בבריאות שלי לטובת הורדה במשקל".
האם אתן זקוקות למתנדבות?
"לעמותה עבודה רבה המושתת ברובה על מתנדבות. אנו זקוקות למתנדבות במגוון תחומים כגון: כתיבה, ראיונות, עריכה, הרצאות, הנחייה ועוד. אני מקווה שבעקבות הכתבה נקבל פניות". ליצירת קשר
[email protected]
קישורים
אתר OUR BODIES OURSELVES
לקרן IVN
מרכז לייפר ללימודי האשה והמגדר