הפכי לעמוד הבית
על סדר היום נשים וכסף גוף ונפש סטייל דרך חיים סלון פורומים שדרת אסימון קשרים
כתובת דוא"ל: סיסמא:  עדיין לא חברה?  הצטרפי עכשיו   שכחת סיסמא?

ארבעים פלוס קריירה

סיום העסקה לאחר גיל ארבעים מהווה קושי עצום עבור נשים החוששות מהפליה על בסיס גילן ומתחרות עם נשים צעירות יותר על משרות נחשקות. אבל האם התמונה היא אכן כזו או שזה רק בראש שלנו? קריירה אחרי גיל ארבעים – יש דבר כזה.
מאת:
18/06/2011

סיפורה של ג

כאשר ג, אישה בת ארבעים ושלוש, נשואה ואם לשלושה ילדים, פוטרה מעבודתה מאחת מחברות האלקטרוניקה הגדולות בארץ, היא לא היתה מופתעת. החברה נרכשה על ידי חברה אחרת מה שגרם לשינויים רבים בהרכב כוח האדם. היא ידעה שהיו ניסיונות להשאיר אותה בתפקידה ולאחר מכן למצוא עבורה תפקיד אחד, אבל בסופו של דבר היה ברור גם לה ולגם למנהל שלה שככל הניראה היא לא תוכל להישאר עוד זמן רב בארגון. למרות ההכנה, כשהחזיקה בידה את מכתב הפיטורין, ממרום שנותיה, היא לא יכלה שלא לחשוב שזו היתה סטירת לחי חזקה במיוחד. אחרי עשר שנות עבודה באותו ארגון היא חשה השפלה, כישלון וחוסר הערכה. לא רק של האחרים כלפיה, אלא גם שלה כלפי עצמה. וזה היה נורא יותר מכל דבר אחר.

עם הרגשות הקשים הללו החלה ג בחיפוש אחר משרה חדשה. כאשר התייעצה עם אנשים סביבה, היא רק שמעה כל הזמן עד כמה קשה למצוא עבודה לא כל שכן לאחר חציית גיל ארבעים. דווקא עכשיו, כשהילדים שלה כבר בוגרים ועצמאיים, כאשר אין לה עיסוקים אחרים דוגמת לימודים או דייטים, היא יכלה להתמסר כל כולה לקריירה. אבל דווקא עכשיו, כך הרגישה, אין לה שום סיכוי.

זה הכול בראש שלך

עם עובדות אי אפשר להתווכח: קיימת אפליה המבוססת על גיל בשוק התעסוקה הישראלי. ברוב המקרים, המעסיקים יעדיפו מועמדת צעירה על פני בוגרת יותר. הסיבות לכן הן רבות, חלקן קשורות לדעות קדומות ולאמונות הקיימות בקרב אנשי גיוס ומנהלים מעסיקים כי העסקה של צעירים משמעותה צמיחה, עקומת למידה מהירה, זריזות ואנרגטיות. בפועל אין שום אמת באמונות הללו, אך עצם קיומן מאלץ התמודדות שונה עם תהליך חיפוש עבודה בקרב מי שעברה את גיל ארבעים.

נתחיל מהראש, כי בעצם הכול הוא עניין של חשיבה: בגיל ארבעים את נמצאת לרוב בשיא הקריירה שלך ולא בשפל. גם אם פוטרת, את עדיין בשיאך. הספקת לצבור לא מעט שנות ניסיון, את רגועה ושקולה יותר, את חזקה נפשית, אינך חוששת להביע את דעתך ואת יודעת לשים את עצמך בראש סולם העדיפויות. אלה הם כישורים נהדרים, יתרונות משמעותיים שנשים רבות לא נותנות עליהם מספיק את הדעת. אבל הם שם, ואפשר להשתמש בהם ולמנף בעזרתם את הקריירה גם אחרי גיל ארבעים. חישבי על כך בפעם הבאה כשאת מסתכלת על עצמך במראה. בידקי מה המסר שמשדרת לך הדמות הנשקפת אלייך: האם היא משדרת ביטחון ועוצמה, או חרדה וחוסר ערך? כך בדיוק יראו אותך המעסיקים הפוטנציאליים.

ממחשבה לפעולה

במידה והחלטת להפגין ביטחון ואמונה בעצמך, את בדרך הנכונה. עכשיו צריך גם לבצע. ישנן מספר אפשרויות לפיתוח הקריירה לאחר גיל ארבעים. הראשונה היא למצוא תפקיד חדש כעובדת שכירה. תהליך חיפוש המשרה יכול להתבצע באמצעות מענה למודעות דרושים המופיעות בלוחות הדרושים, פנייה לחברות כוח אדם והשמה ושליחת קורות חיים ישירות לארגונים בהם היית רוצה לעבוד. אלה הן השיטות המקובלות, אך אלה גם השיטות בהן הגיל שלך עלול להוות מגבלה, בעיקר אם גם את, בדומה ל – ג, מקיפה את עצמך מייד במחשבות ואמונות לפיהן מראש אין לך סיכוי בשל גילך. זה לא בהכרח המצב והכול תלוי באופן שבו מציגה את עצמך, אם זה במסמך קורות החיים שלך או באופן שבו את מתנהגת בראיון עבודה. שיטה נוספת ואפקטיבית הרבה יותר ולכן כדאי להתמקד בה, היא נטוורקינג – בניית רשת חברתית המאפשרת איתור תפקיד בשיטה הישנה ביותר בספר – המלצה מפה לאוזן. באמצעות קשרים ניתן להגיע לאנשי מפתח בארגונים, לשמוע על משרות חדשות עוד לפני שהן מתפרסמות בלוחות הדרושים ולהעביר את קורות החיים בצירוף המלצה חמה של איש הקשר.

נטוורקינג ומיתוג עצמי

האם ידעת שאת מותג?

כמו שבונים מותג בתחומים של ביגוד, רכב או חטיף דגנים, ממש באותה הדרך, בונים גם מיתוג אישי. אם תתגברי על הקושי שבהשוואה, תראי שבעצם מדובר בתהליך דומה. את אדם מוכשר, מקצועי, בעלת יחסי אנוש מצויינים, עובדת מסורה, דייקנית, בעלת יוזמה ומעוף. אז למה שרק את תדעי על כך? כדי שגם אחרים ישמעו עלייך, ובעיקר אנשי מפתח בארגונים המעניינים אותך, את צריכה להביא את עצמך למרכז הבמה. איך עושים את זה?

הדרכים למיתוג אישי ובניית רשת חברתית הן רבות, הנה כמה דוגמאות:

1.      להפיץ את העובדה שאת מחפשת עבודה בקרב מכרייך. נתחיל בסביבה הקרובה, אנשים שאת מכירה אבל אולי לא ידעת את מי הם מכירים, ואיזה דלתות הם יכולים לפתוח עבורך. זה יכול להיות השכן שעובד בחברת הייטק, המוכרת בחנות הבגדים שיש לה לקוחה שהיא מנהלת בכירה בחברת תקשורת או קרוב משפחה שיש לו עסק.  זו כבר התחלה מצויינת.

2.      לפתוח כרטיס אישי ברשת חברתית דוגמת פייסבוק או רשת חברתית מקצועית דוגמת לינקדאין (LinkedIn). הכרטיס האישי שלך ברשתות הללו הוא כמו מסמך קורות חיים, רק הרבה יותר ויזואלי המאפשר לאנשים להכיר אותך טוב יותר. חשוב שתבחרי בקפידה את המידע בו את מעוניינת לשתף את שאר החברים ברשת. כמחפשת עבודה,  השתדלי להתמקד ביכולותייך המקצועיות. אין צורך לשתף בנושאים אישיים כמו הציון הגבוה של הילד או הבעל שיצא למילואים. כדאי מאוד, מצד שני, לבקש המלצות ממנהלים קודמים אותן תוכלי להעלות לרשת, לצרף תמונה עדכנית המשדרת הצלחה (אפשר לפנות לצלם מקצועי) ולתאר את תפקידייך הקודמים בצורה אטרקטיבית. השלב הבא הוא ליצור קשרים באמצעות הרשת – לבקש יצירת קשר עם אנשים המעניינים אותך מקצועית ולהרחיב את רשת הקשרים.

3.      להשתתף באירועים ופורומים עסקיים או ליצור ארועים כאלו בעצמך. ישנם ארועים עסקיים רבים, צריך רק למצוא אותם ולהירשם. תוכלי למצוא באמצעות האינטרנט והרשתות החברתיות פרסום על ארועים כאלה, או כנסים וימי עיון שגם הם מהווים למעשה כר פורה לנטוורקינג שכן אנשים בעלי תחומי עניין דומים נפגשים במסגרתם ויוצרים קשרים. את יכולה להכין לעצמך כרטיס ביקור (את מותג, לא?) ובכך לחסוך את הצורך לבקש מאנשים לרשום את מספר הטלפון שלך.

4.      נצלי את כישורייך הטבעיים כדי לקדם את עצמך: אם את בעלת יכולת כתיבה טובה, התחילי לכתוב בבלוג משלך או בבלוג אורח. כתבי מאמרים מקצועיים בתחום העיסוק וההתמחות שלך או הגיבי למאמרים בתחומים אלה. זוהי דרך מצויינת להביא לידי ביטוי את יכולותייך לקהל רחב של קוראים. אם את אוהבת לארח, הזמיני חברים לחוג בית או ארחי פורום מקצועי. במידה ואת אמא לילדים בגילאי גן או בית ספר, ספרי להורים שאת פוגשת באסיפות הורים או פעילויות אחרות על היותך מחפשת עבודה.

אגב, אם מושגים כמו רשתות חברתיות, בלוג או פורום מקצועי לא מוכרים לך, זה הזמן ללמוד ולהתעדכן. אף פעם לא מאוחר.

הקמת עסק משלך

האפשרות השניה היא להפוך לעצמאית ולפתוח עסק משלך. יותר ויותר נשים כיום מבינות את הפוטנציאל הטמון בפתיחת עסק ומחליטות לפנות לקריירה עצמאית, בעיקר בגילאי ארבעים פלוס, כאשר הן בעלות ניסיון רב וממוקדות לגבי התחומים המקצועיים שלהן.

יחד עם זאת, הבחירה בקריירה עצמאית הינה משמעותית ביותר ודורשת קודם כל בחינת ההתאמה שלך לקריירה מסוג זה. גם אם ניראה לך שברגע שתפתחי עסק משלך תוכלי להיות אדון לעצמך ולעשות רק מה שטוב לך, זה לא תמיד כך. כאשר את בעלת עסק יש לך גם לקוחות וספקים, והם לא תמיד פועלים כפי שאת מצפה. בסופו של יום עסק צריך להרוויח, וזו עבודה קשה. עסקים רבים נכשלים עקב אי התאמה של בעל העסק לתחום העיסוק. חשוב שתדעי לקראת מה את הולכת והאם זה מתאים לך. האם את בעלת אופי יזמי? האם יש לך יכולת ניהולית? האם את מסוגלת לנהל אחרים? מהן יכולות השיווק והמכירה שלך? האם את יצירתית? אלה הן רק חלק מן השאלות עליהן כדאי לענות לפני שפונים לערוץ זה.

אם החלטת שאת אכן מתאימה לניהול עסק משלך, האפשרויות הן רבות ומגוונות. חשוב לפתוח עסק בתחום שבו יש לך כבר ידע או יתרון על פני המתחרים. עלייך לבדוק את הכדאיות הכלכלית של העסק ומה נדרש ממך לשם פתיחתו. לשם כך תוכלי לפנות לגופים שונים שמטרתם לעזור לך לבחון את ההיתכנות של העסק, לבנות תוכנית עסקית ואף לפנות למקורות מימון שונים. ישנם גופים המתמחים בייעוץ לנשים עצמאיות במסגרתם תוכלי להשתתף בקורסים לניהול עסק, מכירות ושיווק, ניהול פיננסי ועוד.

שלום, אני היועצת שלכם!

אפשרות שלישית היא להפוך לעצמאית ולעבוד כיועצת חיצונית בארגונים (פרילאנס). אם יש דרך מצויינת להפוך את הגיל שלך ליתרון במקום לחיסרון, הרי שזוהי הדרך המומלצת ביותר. במידה ורכשת ידע רב ומומחיות בתחום מסויים, את יכולה להציע כעת את שרותייך כיועצת עצמאית לארגונים שונים. פוטנציאל הרווח שלך גבוה יותר במקרה זה, אבל עלייך לזכור שכעצמאית עלייך לדאוג לשווק את עצמך, לפנות לארגונים ולהציע את שרותייך באופן אקטיבי ויזום. 

מדובר לרוב בעבודה במסגרת פרוייקטלית שבה את מוזמנת לתקופה מוגבלת בזמן ולאחריה עלייך למצוא פרוייקט חדש. לכן חשוב שתכירי את עצמך ואת תכונותייך: האם את זקוקה למסגרת קבועה או שאת מסתדרת גם עם אי וודאות לגבי ההעסקה שלך בעתיד? האם את מסוגלת לפנות לארגונים ולשווק את עצמך כדי להשיג את העבודה הבאה? חשוב גם שתבחני, ממש כמו בהקמת עסק, מי הם המתחרים שלך בענף ומהם יתרונותייך לעומתם. גם כאן כדאי לבנות רשת קשרים חברתית ועסקית שתעזור לך להגיע לאנשי מפתח בארגונים על מנת להציע את שרותייך.

התחומים בהם תוכלי לעבוד כיועצת חיצונית הם רבים, הכול בהתחשב בהתמחות שלך: מאמנת עסקית ואישית, יועצת ארגונית, יועצת פיננסית, מפיקת ארועים, אשת יחסי ציבור, אשת שיווק ופרסום. אלה הן רק דוגמאות ספורות לתחומים בהם ניתן לתת ייעוץ חיצוני.

למה דווקא עכשיו?

נחזור למחשבה: הנטיה הטבעית שלנו היא לחשוב בכיוון השלילי. "אין לי סיכוי", "למה זה קרה לי דווקא עכשיו", וכו. במקום זאת, אני מציעה לחשוב בכיוון החיובי: "דווקא עכשיו הוא הזמן הטוב ביותר עבורי לשינוי." או: "דווקא עכשיו הסיכוי שלי גבוה ביותר למצוא עבודה חדשה". אל תאמיני לזה מייד, אל תעסקי בשכנוע עצמי. מצאי את הסיבות מדוע דווקא עכשיו הוא הזמן הטוב ביותר עבורך לשינוי. אולי הרגשת שאת לא מתקדמת ולמעשה היית מתוסכלת בעבודתך? אולי תמיד רצית לעבור לעיסוק אחר עליו חלמת והנה עכשיו קיבלת את ההזדמנות לבחון אותו מקרוב? התשובות לשאלות הללו הן שיעשו את ההבדל. אם תראי בהתנסות שחווית אפשרות לדרך חדשה וטובה יותר, תגיעי לשלב הבא עם ביטחון, עוצמה וחיוניות, מבלי שלמישהו באמת יהיה איכפת בת כמה את.

 

נכתב על ידי שירלי אביבי, בעלים ומנכ"ל של I Twist, המרכז לייעוץ, הדרכה והכוונה תעסוקתית.

 

 

 הוסיפי תגובה    שלחי לחברה    גירסה להדפסה

אודות אסימון |  צרו קשר |  פרסמו אצלנו |  תנאי שימוש |  תקנון רכישה באתר |  אסימון, טיולי חוויה ברוח נשית |  רשימת העסקים
אסימון - © כל הזכויות שמורות
וייזנט - תוכנות לעסקים