לרגל העונה החורפית מקבל הסלק מקום של כבוד בתפריט הגורמה, ותופס את תשומת הלב של השפים שיוצאים במצעד גורמה לכבודו של השורש הסגול הופך כל מתכון לחגיגה של טעם . את הפקת המתכונים החדשה פותח השף סהר רפאל ממסעדת "כרמים" במושב סגולה, המשלב בין הסלק לבשר סלומון עדין במתכון סביצ'ה נפלא, ממשיך השף מיקי סויסה ממסעדת "לונה" באשקלון - הנחשב למומחה המטבח הספרדי הישראלי, שמחדש עם סלט קוביות סלק וחזה עוף, השף רפאל כהן – המנצח על מטבחו של מתחם האירועים היוקרתי "לוקא", ומפתיע עם כוסיות פילו בקרם סלק פיקנטי, והשף צ'רלי פדידה, ממסעדת "אוליב ליף" במלון "שרתון" בתל אביב, שמציג את הגרסה המתקתקה של הסלק, המשתלב בקפצ'ו סלק ותפוחים.
כמה דברים על הסלק האדום...
- ברפואה הטבעית נחשב הסלק כבעל סגולות ריפוי משמעותיות – עד כדי כך שהוצא על ידי היוונים הקדמונים כמנחה לאל אפולו, ונחשב לסוד יופייה של האלה אפרודיטה.
- מוצאות של הסלק האדום מדרום אירופה, אך כיום הוא מגודל בכל רחבי העולם.
- ברפואה האנגלית המסורתית העתיקה נחשב הסלק כתרופה טבעית לחיזוק ותמיכה בדם.
- כיום משמש הסלק ברפואה הטבעית לטיפול בהפרעות וחוסר איזון בדם ובמערכת החיסונית (שכן הוא מעודד ייצור תאי דם לבנים), ועל כן זכה לכינוי "צמח החיוניות".
- ברפואה המערבית קיימות הוכחות כי סלק מעודד נרמול של תאים סרטניים או הכחדתם.
- סלק אדום עוזר גם לייצב את רמת החומציות בגוף (ph), התמודדות עם דלקות כרוניות ובריאות השיער.
סביצ'ה סלומון וסלק
באדיבות השף סהר רפאל ממסעדת "כרמים" במושב סגולה
מרכיבים (2 מנות)
100 גרם גבינת עזים
50 גרם גבינת שמנת
2 גבעולי טימין
200 גרם סלומון טרי קצוץ נקי מעצמות
3 כפות שמן זית
½ בצל סגול קצוץ
חופן עלי פטרוזיליה קצוצים
מלח פלפל לפני הטעם
מיץ מ-½ לימון
2 סלק מבושל ומקולף חתוך לפרוסות בעובי 3 מילימטר
אופן ההכנה
הכנת מוס הגבינות: טורפים בעזרת מטרפה היטב את גבינת העזים, גבינת השמנת והטימין בתוך קערת נירוסטה (במידה והתערובת קשה ניתן להוסיף 2-3 כפות של חלב או יוגורט)
הכנת המנה: מערבבים יחדיו את שארית המרכיבים (כולל הסלמון) בקערה נפרדת
מכינים על גבי הצלחת 3-4 פרוסות של סלק
מזליפים את גבינת העזים על הסלק (אפשר להיעזר בכפית)
מניחים כף וחצי סביצ'ה סלומון מעל (חצי על הגבינה וחצי על הצלחת)
ניתן לקשט את המנה עם מעט גרדת לימון מעל
כוסיות פילו עם קרם סלק פיקנטי
באדיבות השף רפאל כהן ממתחם האירועים "לוקא" שבשרון
מרכיבים
4 דפי פילו
100 גרם חמאה מומסת
8 יחידות סלק אדום בגודל בינוני שלם
2 יחידות תפוח עץ
1 כף שמן זית
2 יחידות בצל סגול חתוך לקוביות
3 שיני שום חתוכים לפרוסות
3 יחידות של פלפל חלפיניו
30 גרם ג'ינג'ר כבוש
1 כף גרגירי כוסברה טחונים
1 ביצה שלמה
מלח בהתאם לצורך
אופן ההכנה
מורחים בין דפי הפילו חמאה מומסת, מניחים אחד על השני, וחותכים לריבו
עים בגודל 10 ס"מ על 10 ס"מ.
מניחים על כלי עגול (אלומיניום או ספל חרס) ומחליקים בזהירות את הפילו פנימה - על מנת שיקבל את הצורה של הכלי. מכסים במגבת לחה ומכניסים למקרר עד תום ההכנות.
לוקחים את הסלקים ותפוחי העץ ועוטפים אותם ברדיד אלומיניום.
מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-30 דקות, ומומלץ לנעוץ בכל 20 דקות קיסם, ולוודא שסלק רך מספיק (להוציא מהתנור בהתאם לצורך).
במקביל מאדים על מחבט עם שמן הזית עם הבצלים, השום והחלפיניו - עד שהבצל הופך לשקוף.
מעבירים למעבד מזון ומוסיפים את הסלק המוכן ללא הקליפה, הג'ינג'ר הכבוש והכוסברה. טוחנים את כל המרכיבים עד לקבלת משחה חלקה ואחידה.
מוסיפים את הביצה ומערבבים בעדינות.
מזליפים את התערובת לתוך כוסיות הפילו, ומכניסים לתנור למשך 15 דקות בחום של 170 מעלות.
לשם הגיוון ניתן להוסיף לקרם הסלק גם פילה סלמון טרי.
קרפצ'יו סלק ותפוחים
באדיבות השף צ'רלי פדידה מסעדת Olive Leaf במלון "שרתון" תל אביב
מרכיבים (6 מנות)
פרוסות דקיקות של סלק אדום במרינדה של חומץ תפוחים
מעט סוכר חום
3 תפוחי עץ גרנד סמיט חתוכים לרצועות דקות
1 סלק אדום גדול קלוף וחתוך לפרוסות דקות מאוד
2 גבעולי סלרי אמריקאי קצוצים דק
¼ כוס אגוזי לוז קלויים בתנור ושבורים לחצי
7 כפות חומץ תפוחים
4 כפות שמן חמניות
1 דבש תמרים
1 כוס אגוזי לוז
מעט מלח ופלפל שחור גרוס טרי
אופן ההכנה
מחממים תנור לטמפ' של 220 מעלות וקולים את אגוזי הלוז במשך 8 דקות
פורסים את הסלק אדום לפרוסות דקות ומסדרים בצלחת הגשה
חותכים את תפוחי עץ גרנד סמיט לרצועות דקות במכשיר חיתוך (אפשר להשתמש בשם מנדולירה)
ומניחים בקערה
מתבלים את התפוחים במלח ופלפל לפי הטעם
מוסיפים חומץ תפוחים, דבש תמרים ושמן חמניות - ומערבבים
מניחים מעל הסלק שפרסנו בצלחת את שארית המרינדה - לקבלת זגוגיות וטעם
סלט קוביות סלק וחזה עוף
באדיבות השף מיקי סויסה ממסעדת "לונה" בעיר העתיקה באשקלון
מרכיבים
4 יח' סלק בינוני (מבושל עד ריכוך)
1 גמבה אדומה חתוכה לקוביות
1 גמבה צהובה חתוכה לקוביות
חופן עלי בזיליקום קצוצים
400 גרם חזה עוף
מיץ מ-2 לימונים
מלח גס
פלפל שחור גרוס
½ כוס שמן זית
אופן ההכנה
מבשלים את חזה העוף במים המשך כ-10 דקות, ומרגע הרתיחה מקררים ופורמים
חותכים את הסלק לקוביות קטנות ומערבבים עם שאר החומרים
מתבלים במיץ לימון, שמן זית, מלח גס ופלפל שחור גרוס, ומערבבים היטב
מסדרים את הסלט בצלחת הגשה ומניחים מעל את חזה העוף