נשים מיתולוגיות וקדושות בהיסטוריה היהודית והנצחת פועלן בשמות בתי כנסת יעמדו במרכז "שבת יתרו" שעורכים יוצאי תוניסיה בישראל. הכנס יוקדש לנשים שהיו במרכז העשייה הציבורית בקהילה היהודית וחלקן זכו להוקרה והערכה גם בקרב הציבור המוסלמי בתוניסיה.
ד"ר מרים גז-אביגל, יוזמת הכנס, אמרה שבמרכז המפגש יעמדו דמויות מופת של נשים בהיסטוריה היהודית. מדובר בנשים ששמן יצא למרחוק ומוזכרות בבתי כנסת וארגונים כמו "אלגריבה" – הדמות המיתולוגית, פרחה בת אברהם שמסרה את נפשה על קידוש השם כדי לא לחלל את כבודה, לקטאר הקדושה, ששמה מביא ברכה לזיווג מוצלח ולידת בנים ואחרות. הכנס הוא הזדמנות לספר על פועלן ולקבל מהן השראה.
לדברי גז-אביגל, בקהילה התוניסאית יש תופעה נדירה - שרשרת שלמה של בתי כנסת מנציחה שמות של נשים ברחבי תוניסיה. זהו ביטוי לתפקיד החשוב והמרכזי שמילאו הנשים בהיסטוריה היהודית ותשובה נחרצת לתופעה של הדרת נשים ששורשיה בתרבות האירופאית החשוכה של ימי
הביניים.
"שבת יתרו" היא חידוש מסורת, שבמקורו התקיים כסעודה אור ליום שישי של שבת פרשת יתרו. בשבת זו קוראים את פרשת יתרו שבה מופיעים עשרת הדברות, הנקראים בטעם העליון, הוא טעם חגיגי, תוך כדי הפרדת כל דיבר ודיבר בנעימה מיוחדת כשהקהל עומד על רגליו. על פי הסברה, הסעודה היא חגיגת הודיה על סיומה של מגפה שהפילה חללים רבים, בעיקר בקרב בנים זכרים ברחבי תוניסיה, ונעצרה בשבת פרשת יתרו. כמו כן היא מזכירה את הסעודה של אהרון וזקני ישראל שהתקיימה אצל יתרו חותן משה.
שבת יתרו תיערך בימים שישי ושבת, י"ז-י"ח בשבט, 10-11 בפברואר, במלון רימונים בירושלים ותכלול הרצאות מפי חוקרים בעלי שם, שירצו על אודות קהילות יהודיות מיוחדות בתוניסיה ומנהגיהן, קטעי פיוט וחזנות וסיור בירושלים. בתפריט ישולבו מאכלים תוניסאים מסורתיים.