פעמים רבות מצאנו את עצמנו עוזרים לאחינו הקטן בשיעורי בית בספרות או לאחות הקטנה בתרגיל בחשבון, ישבנו לידם והסברנו להם כדי שיבינו. אנו זוכרים את ההתרגשות של האחים הקטנים, לאחר שחזרו הביתה עם התעודה מאושרים - תחושת הגאווה וההרגשה כי יש לנו חלק גדול בהצלחה שלהם מלווה אותנו.
"לאנשים יש כישרון טבעי ללמד ויש להם גם אמביציה להצליח" אומרת אודליה שפיטלני, יו"ר עמותת "פוש". "את האמביציה הזו הם מנתבים לתחום ההתנדבות".
מפרדס כץ לסביון
אודליה שפיטלני גדלה ולמדה בפרדס כץ וכיום גרה בסביון. היא מכירה היטב את נושא הפערים החברתיים כי היא חוותה זאת על בשרה. את פעילותה החברתית התחילה כנערה בהיותה מדריכה ומאוחר יותר רשגד"ית בצופי הירקון ברמת גן. כשבגרה למדה משפטים באוניברסיטת ת"א ועבדה כעורכת דין ובין השאר שימשה יועצת משפטית של מוסדות שונים ביניהם בית החולים תל השומר. בשנת 2001 עשתה תפנית חדה בחייה והחליטה לפנות ללימודי תואר שני במנהל ציבורי באוניברסיטת הארוורד. לשם נסיעה בגפה - יחד עם בנותיה הקטנות.
עם חזרתה ארצה החלה ליישם את לימודיה במיזם חברתי שבו גייסה תחילה את חברותיה מסביון לסייע לילדים משכבות סוציואקונומיות חלשות באור יהודה.
"הארגון התחיל כשאני רציתי להתנדב ולא היה לי איפה - לכן התחלתי להתנדב בבית ספר באור יהודה ולקחתי איתי מספר חברות, לימדנו כולנו אנגלית. בסוף השנה, ילדים שלמדו אתנו התקדמו מאוד והייתה דרישה למתנדבים במקצועות נוספים ולכן הבנתי שאפשר לקחת אנשים מהקהילה, למרות שהם לא מורים במקצועם ולתת להם תלמיד שמתקשה והם ילמדו אותו", מספרת שפיטלני.
עמותת פוש קמה
בשנת 2002 הצליחה להפוך את המיזם לעמותה הנקראת עמותת "פוש". פעילות העמותה מבוססת על שילוב של אוכלוסייה חזקה שתורמת מזמנה לאוכלוסייה חלשה ומסייעת במתן שיעורים פרטיים בהתנדבות.
העמותה פועלת כיום ב- 187 מסגרות: בתי ספר, מועדוניות, מרכזי למידה, מתנ"סים ועוד... היא מפעילה כ- 1100 מתנדבים מהקהילה, אשר מגיעים פעם בשבוע, בשעה קבועה, למשך שעה וחצי אל חדר קבוע ומסייעים בלימודים לילדים הבאים מרקע סוציו אקונומי חלש. המשמעות של "פוש" היא: פועלים לשוויון בחינוך וגם: נתינת פוש קטן להצלחה לילד, מבהירה שפיטלני: "הילד, שאותו מלמדים, רוצה למצות את הפוטנציאל שלו אבל, ההורים לא יכולים לממן עבורו עזרה פרטית ולכן אנחנו מספקים לו את המתנדב".
המתנדבים ב"פוש" הם בכל הגילאים: החל מבוגרים מגיל 18 וכלה בפנסיונרים, כמו גם סטודנטים, אשר מקבלים מלגות דרך אוניברסיטאות ומכללות. "כל אדם שרוצה לתרום לחינוך ויש לו שעה וחצי בשבוע - יכול לתת את היתרון שלו ואת האישיות שלו, כדי לתת איזשהו "פוש" קטן לילד, לכיוון ההצלחה", אומרת שפיטלני.. "המתנדב צריך להיות בעל לב טוב, רצון לתרום
, אמפתיה לבני נוער, יכולת הקשבה, יכולת הכלה של מצוקות. אנחנו לוקחים אנשים שהצליחו בחברה. ב"להצליח" אני מתכוונת לאדם, שהפך למנכ"ל חברה אבל גם לאנשים, שהקימו משפחה מתפקדת, שיכולה לשמש לאותו הנער דוגמא של: איך בונים משפחה, שאלה דברים לא פחות חשובים מלהצליח בלימודים".
לעמותה יש פרויקט נוסף של הוראה מתקנת, במסגרתו העמותה מעניקה סיוע לילדים לקויי למידה, אשר באים מרקע סוציו אקונומי נמוך. הסיוע ניתן על ידי מורים מקצועיים ולא באמצעות מתנדבים, מטרתו ליצור שוויון בין ילדים המקבלים את עזרת פוש לאלו שלהוריהם יש אפשרות להעניק לילדים סיוע, שיעזור להם להתגבר על לקויות הלמידה.
בחזרה למתנדבים
שפיטלני מדברת בהתלהבות על התרומה המשמעותית של ההתנדבות עבור המתנדב: "כשמתנדב לוקח תלמיד ומצליח לגרום לאותו התלמיד לשיפור בלימודים - זה מעצים את ההתנדבות שלו משמעותית. לפעמים הוא מרגיש שהוא ממש הציל ילד ותחושת הסיפוק היא אדירה. אני שומעת סיפורים של מתנדבים, שבמשך השנה הרחיבו את ההתנדבות שלהם והוסיפו עוד שעות ועוד מקצועות. באמצעות המתנדבים אנחנו מצליחים לגרום לתלמידים הרגשת ערך עצמי, הצלחה והשתלבות טובה יותר בעתיד באקדמיה ובחברה ולכן התרומה של מתנדבי עמותת "פוש" היא מעבר לשיפור בציונים - הרבה מעבר".
שפיטלני., אשר גם היום ממשיכה להתנדב, נרגשת כאשר היא מספרת על ההשפעה של ההתנדבות עליה עצמה "זה גרם לי מאוד להעריך את העבודה של מערכת החינוך. אני במקצועי עורכת דין ולא נחשפתי לעבודה הקשה של המורים והצוות החינוכי והיום אני מאוד מאוד מעריכה אותם כי האתגרים שהמורים מתמודדים איתם הם עצומים. מה שגם השפיע עליי הוא: מפגש עם תלמידים, שמתמודדים עם מצוקות, שלא נפגשתי איתן קודם. זה חשף אותי למצוקות מאוד גדולות, שהילדים האלה, הרכים בשנים, מתמודדים איתם. זה גרם לי להרגיש רצון לעזור ולהושיט יד".
"אם יש מישהו שמעוניין להירתם לעניין חינוכי חשוב מאין כמוהו - הוא יכול להתנדב ב"פוש" לשעה וחצי בשבוע, לקבל תלמיד, לקדם אותו ולחגוג את הסיפוק האדיר, שבהתנדבות הזו", מסיימת שפיטלני את דבריה.
רוצה להתנדב?
ב"פוש" מזמינים מתנדבים בכל הגילאים להתחבר לילד או ילדה באזור מגוריהם, למשך שעה וחצי בשבוע, ליצור שינוי אמיתי בתחושת המסוגלות של הילד, בביטחון העצמי שלו ובחוויית ההצלחה שלו.
להתנדבות ניתן לפנות ישירות לרכז באזוריכם פרטים באתר פוש
או למשרדי עמותת פוש: טלפון 03-5354965
ניתן גם לפנות לאי מייל: [email protected]