מיניות טובה קשורה למודעות עצמית, ומודעות לסביבה. מיניות טובה קשורה גם ליכולות גופניות, לתחושת הערכה עצמית, ליכולת להתמקד ולהדוף מחשבות טורדניות – כל הדברים שאותם ניתן לתרגל דרך יוגה.
הקשר בין עייפות, היריון, מין ואיך יוגה קשורה לכל אלו
אחוז גבוה מאוד של נשים וגברים יגידו כי הדבר אשר מפריע להם במיוחד לקיים מין מספק היא העייפות. הורים צעירים צוחקים- נאנחים על הנושא, מכורים לעבודה מתלוננים על כך, ונשים בהיריון מרגישות עייפות כל הזמן. אחת הסיבות לעייפות הכרונית היא שינה לא טובה. כאשר איכות השינה נפגעת, העייפות במהלך שעות הערות ניכרת.
מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד הראה כי קיים קשר הדוק בין תרגול יוגה ובין איכות השינה. במחקר השתתפו אנשים הסובלים מקשיי שינה כרוניים. במהלך שמונה שבועות תירגלו חלקם תרגילי יוגה פשוטים וביתיים – ואיכות השינה שלהם השתפרה פלאים. גם אם משך זמן השינה הוא קצר מסיבות שאינן תלויות באדם עצמו, איכות השינה בזמן הזה חשובה מאוד. שינה של שש שעות יכולה להיות איכותית או שטוחה ולהיות בעלת השפעה משמעותית על מצבי הערות, והסקס איתם.
מודעות וריכוז
סקס טוב דורש מודעות רבה לגוף, לדרך בה הגוף פועל, לתחושות הזורמות בגוף, ליכולת להפעיל קבוצות שרירים מסוימות בגוף, ולהרפות אותן. תרגול יוגה מעלה ומשפר את כל היכולות האלו. היכולת להתמקד בתחושות העולות מהגוף תוך הימנעות ממחשבות חולפות ומסיחות עולה, היכולת להתמקד כל כולך בהרגשה ובתחושה מעצימות את החוויה והופכות את המין לטוב יותר, מהנה יותר, מספק יותר.
חרדות ודכאונות בהריון, ומקומה של היוגה בהפגתם
תקופת ההיריון היא תקופה של שינויים, ציפיות ולחצים ולא רק שמחה ואושר. נשים רבות פוגשות תחושות אלו, במיוחד בטרימסטר השני, מבלי לדעת איך לנתבן, איך להתמודד איתן.
מחקרים הראו כי
יוגה בהריון, במיוחד בטרימסטר השני, עוזרת להתמודד ולהפיג תחושות אלו. מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה בדק את השפעות היוגה המודעת בשילוב עם מדיטציה וגילה כי הנשים שתרגלו באופן קבוע במהלך הטרימסטר השני בהיריון סבלו פחות מדכאון ואף דיווחו על חיזוק הקשר בין האם לתינוק.
לא על הנפש לבדה
מלבד ההשפעה של היוגה על המצב הרגשי, רמת המודעות וההתמקדות והפגת הדכאון, יוגה מחזקת את השרירים, משפרת את זרימת הדם, מגמישה את המפרקים. בתקופת ההיריון בה השינויים המתרחשים בגוף תכופים, תרגול גופני מתאים שאינו מסכן את ההריון עוזר לגוף להתמודד עם השינויים המתרחשים בזמן ההיריון ואף מכין את הגוף לקראת הלידה ועוזר בהחל
מה וחזרה לשגרה לאחר הלידה.
יוגה עוזרת לפתח חושניות ומודעות בגוף. היא עוזרת להתמקד בתחושות של הגוף, במקום במחשבות שמתרוצצות בראש. תנוחות בסיסיות ביוגה מבטיחות לנשים בהיריון כי יוכלו להרגיש יותר, לטעום, להריח, לתבל, להעצים ולהתענג על כל תחושה בגוף, במיוחד התחושות החמקמקות בזמן קיום יחסי מין.
ומבחינת ההכנה ללידה- חיזוק שרירי הגב והבטן עוזרים במניעת כאבי גב תחתון בזמן ההיריון, חיזוק רצפת האגן מכין את האשה ללידה ועוזר במניעת תופעות של צניחת האגן לאחר הלידה. חיזוק שרירי איזור האגן, הגמשתם ושיפור זרימת הדם לאזור עוזר לא רק להיריון וללידה אלא לכל אדם, גברים ונשים, גם במין.
כן, אבל יוגה בהריון זה לא מסוכן?
היריון הוא תקופה משונה בה חושבים לא רק על האשה וגופה אלא גם על ההיריון עצמו, וכמובן גם על העובר. כמו כל ספורט, גם יוגה בהיריון צריכה להיות מותאמת במיוחד למצב ההיריון. נשים בסיכון גבוה, רצוי שימנעו מתרגול, נשים שלא תרגלו לפני ההיריון רצוי שיתחילו תרגול בקטן, ללא מאמץ. וכמובן, יש להעזר במדריכים שעברו הכשרה מתאימה ויודעים מה מותר ומה לא מומלץ לאישה בהיריון לבצע, בשלבי ההיריון השונים.
ככלל, רצוי להמנע מתרגול בעצימות גבוהה. בטרימסטר הראשון ישנן פעילויות מהן כדאי להמנע כגון תרגילי נשימה הכוללים תנועות בטן חזקות. רצוי לתרגל בשעות הבוקר ועל בטן מלאה כדי להימנע מעייפות ההיריון ומבחילות אופייניות. במהלך ההיריון כולו רצוי להימנע מתנועות בטן חזקות, במיוחד כאלו הכוללות פיתולים. ככל שההריון מתפתח יש לקחת בחשבון את הבטן הגדלה, להמנע משכיבה והפעלת לחץ עליה. גם תרגילי שכיבה עם הרמת הרגליים אינה מומלצת מהחודש החמישי לערך.
בזמן ההיריון רצוי להיזהר ממתיחת יתר של הגוף. הגוף בזמן ההיריון מפריש הורמון רלקסין כהכנה ללידה אך מתיחת יתר תחת השפעתו עלולה לגרם למתיחת יתר של הרצועות. כדאי לתת את הדעת על שיווי המשקל המעורער בזמן ההיריון, ולבצע הרפייה בשכיבה על צד שמאל ולא על הגב.
מאמנים אשר עברו הכשרה לעבודה עם נשים בהיריון יודעים להתאים את האימון כך שיתאים למצב ההיריון. כמו כל ספורט ובכל מצב – תרגול נכון וטוב עוזר לשמור על הגוף, מביא לאיזון בין הגוף והנפש ומרגיע, וכמו בכל ספורט יש לבצע את האימון נכון, כדי להמנע מפגיעה. נשים בהיריון יכולות ליהנות ממין טוב בהיריון, בזכות תרגול מתאים של יוגה (תנוחות יוגה רבות כגון תנוחת רכינה קדימה בפישוק רגליים רחב מגבירות את זרימת הדם לאזור אגן הירכיים ומפתחים את החושניות- דבר אשר נעלם לעיתים בזמן ההיריון) ואף להוריד את תופעות הלוואי של ההריון עצמו ולהכין את גופן ללידה ולאחריה.