כורכום הוא צמח ששייך למשפחת הזנגביליים וקל יחסית לזהות אותו בזכות קנה שורש דמוי פקעת. בתוך הצמח יש 5% כורכומינואידים שהם פיגמנטים שמקנים לו את צבעו האופייני. הכורכומינואידים עצמם מורכבים מכורכומין, שהוא הרכיב הפעיל העיקרי בצמח הזה. עם זאת, 5% ממנו הוא שמן אתרי בגוון צהוב-כתום.
העובדות האובייקטיביות על כורכום חושפות רק טפח מהיתרונות של התבלין הזה. הנה למשל 6 דברים שבטוח לא ידעתם עליו:
יש כורכומין בתוך החרדל שלכם
את התבלין מפיקים מהשורש ויש לו טעם עדין. מבחינה חיצונית, אפשר לראות את הצבע הזהוב במאכלים שבהם נמצא התבלין הזה. הוא מרכיב חשוב במטבח ההודי והתימני, מסייע למתן צבע מתאים לחרדל ומשמש לבישול בעיקר בצורתו הטחונה או לחילופין בתור שורש מיובש.
צריכת כורכומין מעכבת התפתחות סרטן
מחקר שבוצע על חיות מעבדה גילה שכורכומין מעכב השראת סרטן של העור, הקיבה, התריסריון, הלשון והשד. עם זאת, הדגש העיקרי הוא על האופן שבו התבלין מעכב התפתחות של סרטן המעי הגס. הפעילות האנטי סרטנית נובעת מעצם היותו נוגד חמצון ונוגד דלקת.
ברמה היום יומית מסייע התבלין הזה להתמודדות טבעית עם שורה ארוכה של מחלות, אך בטווח הארוך הוא מעכב יצירת חומצה אראכידונית שמקושרת להתהוות תהליכים סרטניים. מעבר לכך, החומר הפעיל בתבלין מעכב התפתחות תאים וגרימת מוות תאי מתוכנן של גידולי המעי הגס.
צריכת התבלין במשולב עם מקור שומני מגבירה את ספיגתו במעי
רוצים להפיק מקסימום תועלת מהיתרונות של כורכומין? כדאי שתצרכו אותו דרך הפה, אך יחד עם מקור שומני. כך ניתן להגביר את ספיגותו של המרכיב הפעיל במעי ולחזק את השימוש המסורתי בצמח. כמו כן, מחקרים מראים שהזמינות הביולוגית של כורכומין משתפרת בבליעה גם כשהוא נלקח עם פלפל שחור.
כורכומין מפחית סיכון למחלות לב וכלי דם
אחת הסגולות העיקריות של כורכומין באה לידי ביטוי בהתאמתו לקהל יעד מגוון. הוא בטוח לשימוש בקרב גברים, נשים, בעלי משקל עודף, צעירים וילדים. העדות לכך קשורה ליחס בין כורכומין ופעילות נוגדת חמצון.
מחקר מהשנים האחרונות הראה שבקרב אנשים שצרכו 200 מ"ג תמצית
כורכום ביום, חלה ירידה של עשרות אחוזים בחמצון השומנים בדם. המסקנות של המחקר היו שפוליפנולים המצויים בתבלין מהווים גורם נוגד טרשת עורקים וכאמור מפחיתים את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
אפשר להשתמש בתבלין כדי להקל על כאבי דלקות
עוד ממצא מפתיע לגבי השימוש בתבלין קשור להקלה על דלקת מפרקים. רובנו מתייחסים לתבלין הזה כאמצעי שיכול להשפיע לטובה על תהליכים פנימיים של הגוף ומערכת העיכול, אך מתברר שהוא יעיל גם בטיפול בדלקות מפרקים ניווניות או דלקת מפרקים שגרונית.
חוץ מזה, יש לציין שנוגדי החמצון הקיימים בתוך התבלין מחסלים רדיקלים חופשיים. אלו הרדיקלים שנמצאים בגוף ופוגעים בתאים, לכן כורכומין מומלץ לאנשים שחווים כאבים ודלקות.
כפית אבקת כורכום בכל ארוחה עוזרת לירידה במשקל
מי שרוצה לשמור על משקל גוף תקין ולא מוכן לוותר על טעמים עשירים באוכל מוזמן להוסיף כפית כורכום לכל ארוחה. האבקה יעילה מאוד בשמירה על המשקל, היא נצרכת גם בצורה של כמוסות ותבליות והיא מכילה מרכיבים שמסייעים בהגברת זרימת המרה. התכונות של התבלין הופכות אותו לפקטור משמעותי בתהליך פירוק השומנים וטיפול בהשמנת יתר.