ויסות חושי רגשי הוא מונח חדש יחסית שהופך בהדרגה לכזה שיותר ויותר הורים מודעים אליו, מבינים את הקשיים הייחודיים איתם מתמודד הילד שלהם (או הילדה, כמובן) ולומדים גם כיצד לסייע לו להתמודד טוב יותר בדרך למיצוי היכולות שלו ולהנאה מהחיים הטובים ביותר האפשריים. מומלץ גם לכם להתוודע אל מידע יקר ערך זה.
מהו הוויסות הרגשי ומהו הוויסות החושי?
כל אדם חשוף כל הזמן לאינספור גירויים סביבו. את הגירויים אנחנו קולטים באמצעות מערכת התחושה, שכוללת את חוש הראייה, חוש השמיעה, חוש המישוש, חוש הריח וחוש הטעם, וכן את המערכת הפרופריוספטיבית ואת המערכת הווסטיבולרית – המערכות האחראיות על תפישה מרחבית, תנועה ושיווי משקל. החושים והמערכות הנ"ל משגרים למוח מידע רב בכל רגע ורגע, ותפקידו של המוח הוא לעבד את שפע המידע כך שיוכל להכווין אותנו כיצד להתנהל. ויסות חושי הוא למעשה עיבוד חושי שמאפשר לנו להתנהל באופן אופטימלי.
ויסות רגשי הוא עוד מרכיב חשוב בחיים תקינים – זוהי היכולת של ילד (וגם מבוגר, כמובן) לווסת את רגשותיו ולשלוט בעוצמה של התגובה שלו לכל אירוע שמתרחש בחייו. בהקשר זה כדאי לזכור שרגשות עשויים להיות רבי עוצמה ולהוביל לתגובה מופרזת שמזיקה לאדם.
הנזקים של קשיים בוויסות החושי והרגשי
ויסות חושי רגשי תקין הוא כאמור מפתח לחיים מיטביים. קשיים בוויסות הרגשי או בוויסות החושי עלולים לגרום לפגיעה של ממש באיכות החיים, כשהיעדר ויסות רגשי תקין עלול להוביל להצפה רגשית, להתנהגות אימפולסיבית (שלעתים היא ממש מסוכנת, גם לילד וגם לסביבה שלו), לעליות וירידות דרמטיות במצב הרוח, לנתק רגשי (מצב בעייתי מאוד בכל גיל ובמיוחד בשלבי הילדות) ועוד מצוקות.
ויסות חושי שאינו תקין גורם לתגובה קשה לגירויים שגרתיים כולל התפרצויות זעם, לחיפוש מתמיד אחרי גירויים עוצמתיים יותר ויותר (התנהגות שמובילה למצבים מסוכנים), לחוסר שקט, להימנעות ממצבים שמעוררים גירויים עזים (כך שישנו ויתור על שלל פעילויות שעשויות להיות מהנות או חיוניות), להתעלמות מאותם גירויים שמאותתים על מצב מסוכן, ועוד.
מאחר שבדרך כלל ישנו קשר בין ויסות חושי לבין ויסות רגשי, נהוג לעסוק בשניהם גם יחד. הפרעה בוויסות החושי-רגשי נקראת SPD (כלומר Sensory Processing Disorder) וכאמור ניתן לטפל בקשיי ויסות חושי רגשי.
איך מטפלים ב-SPD?
הבסיס לטיפול יעיל ב-SPD הוא קודם כל מודעות. ישנם עדיין הורים שמבחינתם הילד "אדיש", "מגושם", "לא אכפת לו" וכו', ולכן הצעד הראשון הוא להבין כי SPD, כלומר ויסות חושי ו/או רגשי לא תקין הוא בעיה וכדאי לנסות לעזור לילד להתמודד איתה.
השלב השני הוא אבחון של הבעיה המדויקת, שכן גם ויסות חושי לא תקין וגם ויסות רגשי לא תקין יכולים לבוא לידי ביטוי בדרכים רבות. לאחר מכן ניתן לקבל כלים אפקטיביים להפליא שיבטיחו ויסות חושי רגשי טוב יותר וזאת במסגרת
סדנה בויסות חושי.