הידע האנושי שנצבר במהלך המאות האחרונות בנוגע לגוף האדם ולהשפעת התזונה שלנו עליו פתח בפנינו אפשרויות מרחיקות לכת לטיפול בגוף ולשמירה על אורח חיים בריא. ספציפית בתחום התזונה, אנחנו מבינים כיום בצורה מעמיקה ומקיפה מהם הרכיבים להם הגוף זקוק, כיצד מומלץ לצרוך רכיבים אלו ומהן ההשפעות של חוסרים או עודפים ברכיבים שונים. רכיב תזונתי ספציפי אשר קריטי עבור בריאותנו, אך אנשים רבים לוקים בחוסר ברכיב זה, הוא הברזל. מהי חשיבותו של הברזל לגופנו, מהן הסיבות העיקריות לחוסרים בברזל מהם סובל אחוז בלתי מבוטל מהאוכלוסייה, מתי מומלץ לקחת תוסף תזונה ברזל וכיצד מומלץ לעשות זאת?
מינרל נפוץ ובסיסי בגוף האדם
ברזל הוא במובנים רבים אחד המינרלים הנפוצים והחשובים ביותר בגוף האדם. מינרל זה מסייע בהולכת חמצן לרקמות השונות בגוף, ובכך מהווה רכיב מרכזי עבור מערכות רבות ושונות בגוף. בנוסף, תורם הברזל לחילוף החומרים בגוף, כמו גם לתהליכי התפתחות וגדילה שונים וכו'. לכן, רמות גבוהות מספיק של ברזל הן קריטיות עבור ילדים ובני נוער, אך לא פחות מכך גם עבור מבוגרים. מחסור בברזל עלול לפגום בהובלה התקינה של חמצן לרקמות הגוף, מה שבתורו יביא כמובן להיווצרותן של בעיות בריאותיות רבות ושונות. בעיות אלו עלולות לבוא לכדי ביטוי במערכת הנשימה, בתפקודים הקוגניטיביים (זיכרון, יכולת ריכוז וכו'), בעייפות חוזרת ונשנית, נשירה מואצת של השיער ועוד כהנה וכהנה תופעות בלתי רצויות.
גורמים לחוסר בברזל
סיבות נפוצות לחוסר בברזל כוללות לרוב תזונה לקויה או חסרה, כמו גם מחלות שונות, גורמים גנטיים ועוד.
הסיבה ה"מפורסמת" ביותר היא כאמור תזונה לקויה. רק תזונה מלאה ועשירה בכל אבות המזון הנדרשים מספקת לגוף את כל מה ש הוא צריך, וכאשר התזונה אינה מאוזנת, מחסור בברזל עלול להיווצר במהרה בקרב קשישים ומבוגרים הרבה פעמים יורד כושר ספיגת הברזל של הגוף, ואז גם תזונה טובה ומגוונת יחסית עלולה שלא להספיק, והמחסור בברזל עלול להופיע.
גם מחלות או טראומות שונות עלולות לגרום למחסור בברזל, עקב פגיעה בכושר הספיגה של הגוף, איבוד תיאבון, מצב נפשי אשר מקשה על אכילה מסודרת ומלאה ומגוון סיבות נוספות.
בין אם מדובר במחסור בברזל מסיבה גנטית, עקב תזונה לקויה, בגלל מחלה מסוימת, גיל מופלג או כל סיבה אחרת, קיימות מספר דרכים לטפל בבע
יה. אחת הדרכים הפשוטות, הנפוצות , היעילות והמומלצות ביותר היא נטילת תוסף תזונה ברזל.
איך נדע אם חסר לנו ברזל?
כמובן שהדרך הפשוטה והמתבקשת ביותר לדעת האם קיים מחסור בברזל בגוף, ולכן האם קיים צורך בנטילת תוסף תזונה ברזל, היא על ידי בדיקת דם. בבדיקות דם שגרתיות ניתן לקבל תמונה מפורטת של רמת הערכים הרלבנטיים השונים בגוף, ובהם גם ברזל. מדובר באחד המדדים המרכזיים והחשובים ביותר, וניתן לזהותו בקלות בתוצאות הבדיקות. כמובן שמחסור בברזל מהווה סיבה מידית לנטול תוסף תזונה ברזל, אך חשוב לוודא לערוך בדיקות חוזרות לאחר כמה חודשים ולוודא כי התוסף אכן נקלט בגוף בצורה טובה וכי רמות הברזל עולות חזרה לרמה הרצויה.
אנשים רבים נוטלים תוסף תזונה ברזל על בסיס קבוע, גם ללא קשר להרגשה הכללית או לבדיקות דם/המלצת רופא. תוסף מסוג זה אינו יכול להזיק במידה ולוקחים ממנו את הכמות המומלצת בלבד, כך שהוא תמיד יכול לסייע לגוף שלנו בתוספת קטנה של ברזל, ללא כל סיכון נלווה. לכן החליטו אנשים רבים להוסיף תוסף תזונה ברזל לתפריט היומי שלהם.
תוסף תזונה ברזל לילדים
ומה בנוגע לתוסף תזונה זה בקרב ילדים? כבר ציינו כי מחסור בברזל עלול לפגוע בתהליכי גדילה חשובים, כך שקריטי לוודא כי לילדים שלנו אין חוסרים בברזל. הורים רבים מחליטים להעניק לילדיהם תוסף תזונה ברזל, בין אם בהמלצת רופא ובין אם על דעת עצמם, על מנת להיות "בצד הבטוח" של התזונה. תוסף תזונה ברזל המיועד עבור ילדים ומבוגרים כאחד מגיע בטעם אוכמניות מתקתק (אך אינו מכיל סוכר, חומרים משמרים או ממתיקים מלאכותיים), ולכן מדובר במוצר שילדים אוהבים לצרוך בעצמם.
תוסף תזונה ברזל מועשר גם בוויטמין C, אשר מייעל את תהליך הספיגה של הברזל בגוף, ומדובר בתוסף אשר אינו גורם לבעיות בעיכול או במערכות אחרות בגוף. כאמור – רווח משמעותי של תוספת ברזל לגוף ללא כל מחיר או נזק פוטנציאלי.