רבות הן הנשים אשר מתקוממות על החלוקה המגדרית בין "המין החזק" ל"מין החלש", חלוקה המפלה אותן לרעה באשר ליכולתן להתמודד עם קשיים בחיים, בהיבט הפיזי והנפשי כאחד. הטענה של אותן נשים היא, כי היכולת של נשים להכיל קשיים ולצלוח משברים היא עצומה ביחס לגברים, זאת בנוסף ליכולת פיזית וכוחות בלתי נדלים שיש לאישה, לדבריהן, המאפשרים לה לעבור את חודשי ההיריון, הלידה והתקופה הכה אינטנסיבית שלאחריה בהצלחה. אך מה באשר לטראומות פיזיות שאינן קשורות ללידה והאם גם כאן ישנו יתרון נשי או גברי מובהק?
מהי טראומה גופנית והאם יש לה בהכרח השפעה על הנפש?
כאשר מדברים על
טיפול בטראומה שמקורה פיזי, ניתן לחלק את האנשים המגיעים לטיפול לשתי קבוצות עיקריות:
מטופלים שחוו פציעה קשה ופתאומית, כלומר עברו בבת אחת ממצב בריא באופן יחסי, לסטטוס של נכים באופן זמני או תמידי. המעבר החד הזה עלול לגרום לטראומה וההתרגלות אל התפקוד החדש של הגוף יכול לגרום לנזקים לא מעטים גם בנפש. זו יכולה להיות פציעה במסגרת השירות הצבאי, תאונת דרכים או כל גורם אחר לנזקים חמורים ופתאומיים שחלו בגוף.
מטופלים שהבעיה הגופנית שלהם היא הדרגתית, משמע שהיא הולכת ומחמירה – והם אמנם חווים את ההידרדרות באופן איטי יחסית, משמע שהמעבר בין "בריא" ל"חולה" איננו פתאומי ומפתיע עבורם, אך הוא בהחלט משאיר עקבות גם בנפש אשר מתקשה להשלים עם העובדה ש
הגוף איננו משתקם כפי שהיה מצופה ממנו. זו יכולה להיות מחלה קשה, פציעה שהחלה כקלה אך הוחמרה עם הזמן ולעיתים גם מתן טיפול שאיננו מתאים לחולה ושגרם להחמרה במקום להטבה.
הטראומה, אם כן, יכולה להופיע אצל אנשים עם מגוון בעיות גופניות, נשים או גברים, כאשר לא ניתן לחלק באופן מובהק את האחוזים של המשתייכים אל הקבוצות הללו אל מגדר מסוים. ההתמודדות הנפשית עם הטראומה הגופנית באשר היא, תלויה במקביל באדם עצמו, ברקע ממנו הוא מגיע ובתמיכה הנפשית והטיפול הרפואי שהוא מקבל. ההתמודדות עם הטראומה הינה אישית לגמרי וההנחה כי נשים, או גברים, זהו מגדר "חזק" יותר כשמדובר על טראומה גופנית שיצרה תעוקה נפשית, בטעות יסודה.
מהם הטיפולים המומלצים לאנשים עם פוסט טראומה החווים קושי בשיקום של הגוף והנפש?
גם הרופאים המלומדים ביותר יעידו, כי ללא סיוע נפשי – ההחלמה מטראומה תהיה ארוכה הרבה יותר מן הרצוי. תמיכה וטיפולים מתחום הרפואה המשלימה הם חיוניים מאוד עבור הרבה אנשים פוסט טראומתיים, המנסים ללא הצלחה למצוא מזור לכאבם. מעטפת של תמיכה נפשית, במקביל למתן סיוע גופני המתאים באופן ספציפי למטופל, היא הדרך הטובה ביותר לוודא כי הכאב שהשאירה הטראומה הגופנית אחריה – הולך ונעלם, בקצב של המטופל עצמו ובאופן המתאים לאופיו ולאורח חייו. נשים או גברים בכל גיל, אם כן, מוטב שיפנו וימצאו את האופן שבו אנשי מקצוע עשויים לקדם את ההחלמה שלהם.