בעיה הדליות הינה נפוצה מאוד בעולם כאשר היום ידוע על כ – 25% מתוך האוכלוסייה שסובלים מהתופעה. היא מוכרת יותר בקרב נשים אך היא ממש לא קיימת רק במגזר הנשי.
הדבר קורה כאשר הוורידים מאבדים את הגמישות שלהם, הם מתרחבים, ואז הם גם מקבלים צבע כחול – סגול. במקרים רבים הם אף גורמים לכאבים ולפגיעה באיכות החיים.
מה גורם לוורידים ברגליים?
1. הסיבה השכיחה והמוכרת ביותר הגורמת לתופעה זוהי זרימת דם שאינה תקינה. כדי להבין את הבעיה, נרחיב מעט על אודות זרימת הדם בגוף האדם. העורקים נושאים דם היוצא מסונן מהלב. הדם עובר אל כל חלקי הגוף. הוורידים הם אלו שאחראיים להחזיר את הדם אל הלב. הם אמורים להעלות את הדם מכיוון הרגליים אל הלב. למעשה משמשים שרירי הרגליים כמשאבות שעוזרות לוורידים להתגבר על כוח הכבידה ולהזרים את הדם חזרה לכיוון הלב. בתהליך הזה מעורבים גם שסתומים קטנטנים אשר אלו ממוקמים בוורידים. הם נפתחים ונסגרים חליפות בעת שהדם עושה את דרכו כלפי מעלה, על מנת למנוע את זרימת הדם חזרה כלפי מטה.
במקרים שונים, נחלשים השסתומים הללו, הוורידים מתחילים להתרחב, הם מאבדים את הגמישות שהייתה להם, וכך נוצר מצב אשר בו הדם עולה אך גם יורד בו זמנית. העלייה בלחץ הדם משפיעה על הגדלת הנפח של הוורידים וכך הם למעשה הופכים להיות בולטים וצבעוניים כל כך.
2. וורידים בולטים במהלך היריון - נשים רבות סובלות מוורידים בולטים במהלך ההיריון. זאת בגלל שבמהלך ההיריון קיים לחץ שנוצר מהרחם על הוורידים באגן.
וורידי האגן מתחברים לוורידי הרגליים ודבר זה גורם להפרעה בזרימה תקינה של הדם מהוורידים אל הלב. כך נוצרת עלייה בלחץ הדם בוורידי הרגליים. מלבד הסיבה ה'טכנית' לכאורה, ישנה סיבה נוספת אשר גורמת לכך כי בזמן היריון מתרחבים וורידי הרגליים. מדובר בהורמונים שונים אשר אלו מופרשים מהשליה. ההורמונים הללו מרחיבים ומרפים את רקמות הגוף השונות וכך נפגעים הוורידים. חשוב לדעת כי בעוד התופעה של הוורידים מחייבת טיפול רפואי וללא זה לא ניתן יהיה לצפות לשיפור, הרי שכאשר מדובר בוורידים המופיעים בהיריון, הרי שאלו יוכלו להשתפר גם ללא טיפול במהלך הזמן.
האם זה מסוכן?
אז למרות שעל פניו נדמה כי מדובר בפגם אסתטי מטריד, פגם שפוגע בתדמית ובביטחון העצמי, הרי שחשוב לדעת כי ישנם מקרים רבים אשר בהם הוורידים המורחבים עלולים לגרום לסיבוכים רפואיים לא פשוטים אשר אלו יפריעו לניהול אורח החיים התקין.
הסיכונים הנפוצים
1. דימום שלא נעצר – היות והוורידים הבולטים נמצאים קרוב מאוד לעור, יש להם נטייה להיפצע ולהיפגע מהר יותר מווריד בריא. אך בעוד דימום מווריד בריא ניתן לעצור בקלות, ה
רי שהדימום מהווריד המורחב עלול להיות מסוכן ממש. דימום כזה הוא קשה לעצירה ולעיתים יהיה צורך לפנות לטיפול רפואי על מנת לעצור את הדימום.
2. קרישי דם - אימתם של כל מי שסובל מוורידים מורחבים ברגליים. קרישי דם מתמקמים מתחת לעור ועלולים לגרום לפקקת ורידים או דלקת וורידים. אלו עלולים לגרום לנפיחות ברגליים, לכאבים קשים ובמקרים חמורים הם עלולים לגרום לתסחיף ריאתי.
3. אי ספיקת וורידים כרונית - במצב כזה אשר בו אין זרימת דם תקינה, עלולה להיווצר אקזמה דלקתית. העור עשוי להפוך לאדום מכוסה קשקשת, עלולים להיווצר כיבים וורידיים ובעקבות לחץ מוגבר על ורידי הרגליים עלולים להתפתח דלקות.
אז מה הטיפול המומלץ?
ישנם כמה וכמה טיפולים המשפיעים לטובה על הוורידים הנפוחים.
1. גרביים אלסטיות
גרביים אלסטיות או גרבי לחץ אלו הם גרביים התומכים ברגליים ומקלים על זרימת הדם. הגרביים לא פותרות את הבעיה, אך הן מקלות על הכאבים ואף מונעות את היווצרותה של הנפיחות בזמן בו גורבים את הגרביים הללו.
חשוב לדעת כי גרבי הלחץ קיימים בדרגות לחץ משתנות ויש להתאים את הגרב בהתאם למצב, בעזרת רופא מומחה לתחום זה.
2. טיפול בסקלרותרפיה מונחית אולטרסאונד
מדובר בטיפול שמתבצע ע"י הזרקת תמיסה מיוחדת אל הווריד הבעייתי. תמיסה זו מסייעת לווריד להתכווץ. כך נוצרת תגובה בווריד הגורמת לה להידבק. באופן כזה הוא נאטם ואחר כך נעלם.
מדובר בטיפול שהוא נוח מדי והוא אינו כרוך בכאב או אי נוחות למטופל. הטיפול אינו מגביל ומיד לאחריו אפשר לחזור לשגרה הרגילה. על הטיפול מהסוג הזה אפשר לחזור בהתאם לצורך.
3. טיפול בגלי רדיו או בלייזר
טיפול בלייזר לא יתאים לכל אחד והוא גם כרוך בכאב וחוסר נעימות. הטיפול לא הוכח כיעיל לכל אחד ובכל מצב אך בכל זאת ישנם מקרים אשר בהם ההמלצה תהיה לטפל דווקא באמצעים אלו.
מונעים את התפתחות הוורידים
אז נכון שאין באמת דרך למנוע את התופעה לגמרי. אך בכל זאת, אם עורכים שינויים בהרגלי החיים, מקפידים על פעילות גופנית קבועה, אוכלים בצורה בריאה ומרבים בשתיית מים, מאפשרים את זרימת הדם התקינה ומשמרים את טונוס השרירים. אלו עשויים לתמוך ואף לסייע לסובלים מהבעיה.
למידע נוסף אודות ורידים בולטים ברגליים
לחצו כאן