ד"ר מאלו חיפש דרך לפשט את השיקום על גבי שתלים עבור מטופלים שזקוקים לשיקום נרחב מהרגיל. הפרוטוקול שלו כמובן שונה והותאם עם השנים אך השיטה המודרנית עדיין מתבססת רבות על שיטתו המקורית. למי מתאימה השיטה? למי לא? איך להבטיח את הצלחת ההליך? לתשובות לשאלות אלו ונוספות המשיכו לקרוא.
מי זקוק לשיטת אול און 4?
השיטה מיועדת לשיקום שורת שיניים שלמה על גבי שתלים ומתאימה למי שאיבדו את מרבית שיניהם. אפשר בעזרת שיטת אול און 4 לשקם את כל שורת השיניים הן בלסת העליונה והן בתחתונה. אין הגבלת גיל לשימוש בשיטת אול און 4 וניתן לעבור את ההליך גם בגילאים מאוד מבוגרים כל כעוד הבריאות איתנה ומאפשרת זאת.
מה מיוחד בשיטה?
השיטה ייחודית בכך שהיא מאפשרת להניח גשר מלא על 4 עד 6 שתלים בלבד. במקום לעבור מספר רב של השתלות או להשתמש בתותבות (להן תופעות לוואי לא נעימות בלשון המעטה) המטופל יעבור 4 עד 6 השתלות שיניים בלבד. הגשר מונח בזווית של 45 מעלות ויוצר מעיין צורת טרפז מאוד יציבה וחזרה. הפיזור של כוחות הלעיסה ועומסי הלעיסה מיטבי ועוזר לשמור על צפיפות עצמות הלסת והבריאות הדנטלית לאחר השיקום. יתרון נוסף של השיטה הוא שהמטופל יוצא ממרפאת השיניים עם גשר כבר ביום הטיפול הראשון. שלא כמו בשיטות אחרות לשיקום שיניים הדורשות המתנה בין השתלת השן לבין בניית הכתר או הגשר, כאן הכל נעשה באותה פגישה.
למי לא מתאימה שיטת אול און 4?
למרות היתרונות הגדולים של השיטה בשיקום שיניים, חשוב להבין כי שיטת אול און 4 אינה מתאימה לכל אחד. ראשית, ניתן להיעזר בשיטה לשיקום שורת שיניים שלמה והיא אינה מתאימה כמובן למי שאין לו צורך בשיקום דנטלי נרחב. כמו כן, השיטה אינה זולה. יחסית לשימוש בשיניים תותבות (האלטרנטיבה היחידה למעשה לשורת שיניים שלמה) מדובר בהשקעה כספית גדולה הרבה יותר. כמו כן, מצבים בריאותיים ודנטליים מסוימים עשויים למנוע את הצלחת השיטה ולכן היא לא תתאים לכל מטופל, כך למשל:
מי שסובל מצפיפות עצם לא מספקת - ניתן לתקן לפעמים על ידי עיבוי או השתלת עצם אך לא בכל מקרה.
אוסטיאופורוזיס – לסובלים מאוסטיאופורוזיס יש קושי בשימוש בשתלים דנטליים באופן כללי בטח ובטח במספר שתלים יחדיו.
עששת פעילה – לא ניתן להתחיל טיול כאשר ישנה עששת פעילה.
בעיות מערכתיות שונות – בעיות רפואיות כגון סוכרת פעילה, מחלות אוטואימוניות מסוימות, מחלה ממארת וכד' עשויות להוות מכשול לשימוש בשיטה.
נטילת תרופות – ישנן תרופות המעכבות ריפוי וכאלו שמדללות את הדם. יש להיוועץ עם רופא טרם התחלת כל הליך דנטלי מורכב במידה והנכם נוטלים תרופות באופן קבוע.
האם באמת יוצאים עם שיניים מתפקדות מיד אחרי הטיפול הראשון?
התשובה הקצרה היא כן. שיטת אול און 4 משלבת את שיטת ההעמסה המידית. בשיטה זו, גשר מורכב מיד לאחר ביצוע השתלת השיניים על גבי השתלים. המטופל יוצא מן המרפאה עם שורת שיניים מתפקדת לחלוטין. לאחר כמה ימים ניתן להתחיל ללעוס מזונות קשים יותר ויותר ללא חשש. התשובה הארוכה יותר היא שהגשר יהיה זמני והשיקום הקבוע יעשה בפגיעה אחת נוספת או יותר.
איך להבטיח את הצלחת הפרוצדורה?
ראשית חשוב מאוד לדעת ששיטת אול און 4 דורשת הכשרה ספציפית וניסיון בביצוע ההליך. לא כל רופא שיניים, בטח ובטח שלא כל רופא ללא ניסיון יוכל לבצע את ההשתלה בהצלחה. מדובר בפרוטוקול ספציפי הדורש מיומנות גבוהה מאוד מן הרופא המטפל. לא אחת שני רופאי שיניים יעבדו יחדיו מכיוון שמדובר בטיפול מורכב. לכן, על מנת לוודא שהליך יצליח יש לבחור קודם כל מרפאת שיניים המחזיקה רופאים בעלי ניסיון מוכח בשיטה.
לאחר ביצוע הפרוצדורה חשוב מאוד להישמע להוראות הרופא המטפל. יש לקחת תרופות בזמן ובמלואן אם ניתנו, יש לשמור על היגיינה דנטלית נאותה בהתאם להוראות הרופא ולהימנע מעישון סיגריות ושימוש במוצרי טבק אחרים. בנוסף, יש כמובן להגיע לכל התורים שנקבעו למעקב והמשך טיפול. ביום הטיפול חשוב לפנות זמן למנוחה, ניתן לקחת משככי כאבים ללא מרשם במידה וישנו כאב (התייעצו עם הרופא לגבי סוג ומינון התרופה), אין לבצע פעילות גופנית ומומלץ פשוט לקחת יום חופש ולתת לגוף הזדמנות להחלים.