שנה אזרחית חדשה בפתח וכולם עסוקים בסיכומים ובתחזיות. אז מה צפוי לנו בשנה הקרובה? הנה שתי תחזיות לבחירתכם:
אפשרות ראשונה: לפי הבנק העולמי, למרות כל תוכניות החילוץ, הגרוע מכל עדיין לפנינו ושיא המשבר הכלכלי העולמי צפוי בעוד כשבעה חודשים. פרופ' נוריאל רוביני, הכלכלן שחזה את המשבר, מסכם: "אנשים יופתעו עד כמה ארה"ב והעולם יהיו במצב רע ב-2009. נהיה עדים לעוד הלוואות שלא יוחזרו, לקריסות נוספות של בנקים, לפשיטות רגל רבות ולחדשות רעות מפירמות וגופים עסקיים. וול סטריט שהכרנו – נעלמה".
גל הפיטורים יימשך גם הוא. כ-55% מהחברות צופות פיטורים השנה, לעומת 7% בלבד שצפויות לקלוט עובדים. בנוסף, משבר האשראי הבינלאומי פוגע ברווחיהם של החקלאים, דבר שעלול להוביל לעלייה חדה במחירי המזון.
נשמע לכם רע? אז קיימת גם אפשרות שנייה: בשנת 2009 יחול מהפך אמיתי בעולם. האגואיזם, האינטרסים האישיים ותאבת הבצע יתחלפו בדאגה, בעזרה לזולת ובנתינה הדדית. כל יחיד ירגיש את הסובבים אותו כאילו היו קרובי משפחתו. הוא ידאג להם בכנות בכל ליבו והם ינהגו באופן דומה כלפיו. מנהיגי העולם יתאחדו ויקימו ממשלה עולמית אחת, שתדאג לחלוקה צודקת של אוצרות הטבע, של שירותים רפואיים ושל כלל המשאבים.
נשמע לכם אוטופי? לפי חכמת הקבלה התחזית לשנת 2009 תלויה רק בנו – מהאפשרות הנוראית ביותר ועד האפשרות הטובה ביותר. אמנם נדמה לנו שהמשבר יצא מכלל שליטה, ונראה שאפילו מנהיגי העולם לא יודעים איך לעצור את כדור השלג המתגלגל הזה, אבל זה בידיים של כולנו לעצור אותו. עם דגש על "כולנו".
אנחנו נמצאים בתחילת תהליך שבו האנושות מגלה כי היא מערכת גלובלית אחת. אם עד היום חשבנו שאין קשר בין מקום העבודה שלנו או בין סניף הבנק הקרוב לביתנו, לבין מה ש
מתרחש אי שם בסוף העולם שמאלה, אז עכשיו עלינו לחשוב שוב. מעתה, בעזרתה האדיבה של הגלובליזציה, כולנו קשורים וקיימת בינינו תלות מוחלטת.
לכן הגיע הזמן לשנות את הגישה. הרי צורת החשיבה האגואיסטית, הדאגה של כל אחד לעצמו, היא זו שהביאה למשבר, ולכן רק חשיבה על טובת הכלל יכולה לסיים אותו. נשמע מסובך? בטח לא יותר מסובך ממיתון עולמי, פיטורין ורעב.
מאיפה מתחילים?• המפתח להיטיב את מצבנו טמון בהשפעת הסביבה. עלינו להשתמש במערכות ההסברה השונות ולהביא לידיעת האנשים שכולנו פרטים במערכת סגורה אחת.
• המשאבים צריכים להיות מתועלים לשינוי תודעתי בעולם – במקום להציב את ה"אני" במרכז, עלינו להציב את החברה.
• כל אדם במערכת האנושית יבין שהמודל הכלכלי הרווחי ביותר עבורו הוא אושרו של הכלל – כשהאחד מרוויח כולם מרוויחים, ולהיפך.
• כל אחד, החל מהאדם הפשוט ועד לטייקוני הענק, יתחיל לבדוק למה הוא באמת זקוק ועל מה הוא יכול לוותר לטובת החברה, על מנת שגם לאחרים לא יחסר דבר.
ולסיכום, "לא החזקים ביותר או האינטליגנטים ביותר הם ששורדים, אלא אלה המגיבים בדרך הטובה ביותר לשינוי" (צ'ארלס דרווין). העולם השתנה וכך גם כללי המשחק. בעידן הגלובלי רק מערכת חברתית שמושתתת על עזרה הדדית ודאגה, בדיוק כמו במשפחה, תהפוך את האנושות למערכת מאוחדת ובריאה.
אז איך את רוצה ששנת 2009 תראה?
_____________________________________________________________________
אפרת אהרוני, מטפלת הוליסטית במכללת "מהות", סטודנטית לחינוך מיוחד וכתבת במגזין "קבלה לעם".