הפכי לעמוד הבית
על סדר היום נשים וכסף גוף ונפש סטייל דרך חיים סלון פורומים שדרת אסימון קשרים
כתובת דוא"ל: סיסמא:  עדיין לא חברה?  הצטרפי עכשיו   שכחת סיסמא?
דרך חיים הריון ולידה
סירוב לניתוח קיסרי - סכנה לעובר

מחקר חדש קובע: יולדות המסרבות לניתוח קיסרי בשל חשד למצוקת עובר, נמצאות בסיכון מובהק לתמותת תינוקות בשיעור של פי 3.3 לעומת קבוצת היולדות שהסכימו לניתוח בהול
כתבות נוספות
* דליפת מי שפיר
* כל מה שרצית לדעת על בדיקת מי שפיר
 
     
 
עוד באתר -
לוח אירועים   |   טיולי נשים   |   קשרים באסימון   |   אינדקס עסקים   |   הצטרפו לקבוצת אסימון   |  
המומלצים -
מתכונים   |   מחשבון נומרולוגיה   |   מחשבוני דיאטה   |   אסטרולוגיה   |   משחקים   |  
   
 

כל מה שרצית לדעת על אפידורל

זריקת אפידורל, המתבצעת ישירות לאזור הגב התחתון, יכולה, לדעת רבים, להסיר את קללת הכאב והסבל הנגרם בשעת הלידה. דר' מיכאל לוטן , מסביר על מקור הכאב והדרכים לשכך אותו, למה מומלץ האפידורל ומהם הסיבוכים האפשריים ומבקש להבהיר פעם אחת ולתמיד כי כאבי הגב לאחר הלידה, אינם באשמת האפידורל
מאת: ד"ר מיכאל לוטן
15/09/2010

כאשר מגיעה העת ללדת, מתחיל הרחם להתכווץ. ההתכווצויות מתחילות בעוצמה ובתדירות נמוכה, וככל שהלידה קרבה, מתגברת העוצמה והתדירות עולה. התכווצויות הרחם גורמות ללחץ של העובר על צוואר הרחם, שנועד לפתוח אותו עד לפתיחה גמורה (השלב הראשון של הלידה). בעזרת לחצים שמפעילה היולדת, מוצא התינוק את דרכו החוצה (השלב השני של הלידה). במהלך הלידה, גוברת עוצמת הכאב ככל שפתיחת צוואר הרחם גדלה, ולכן עצמת הכאב היא מקסימלית בשלב השני של הלידה.

כיצד מועבר הכאב
הכאב מועבר בעזרת אות שעובר בגוף באמצעות העצבים, ממוקד הכאב (במקרה זה הרחם, או הרקמות של תעלת הלידה), דרך חוט השדרה ומשם אל המוח, המתרגם את התחושה לכאב, ומפענח את מיקומו.

כיצד ניתן לשכך את הכאב בשעת לידה
כדי להפסיק את הכאב, צריך להפסיק את מעבר האות מהרחם אל המוח, בדומה להפסקת זרם חשמל, המתבצעת בדרך של ניתוק המעבר בכל אחד מהתחנות בדרך. את מעבר האות דרך העצבים ניתן להפסיק, אם מזריקים חומר הרדמה מקומית לאזור העצב, פעולה המתבצעת במספר דרכים:  
1. הזרקת חומר "הרדמה מקומית" אל הרקמות בהם נמצאים גלאים (קולטנים) של כאב (אזור החתך, לצורך תפירה לאחר הלידה).
2. הזרקת חומר "הרדמה מקומית" אל העצבים המובילים את הכאב.
3. הזרקת חומר "הרדמה מקומית" אל חוט השדרה, או העצבים הסובבים אותו (אפידורל, או ספינל) 
4. לתת ליולדת חומרי הרדמה לוריד או בשאיפה. תרופות אלה יכולות לגרום לשיכוך הכאב, או לטשטוש.

שיטות לשיכוך כאב בלידה
כאבי הלידה הם כאבים בעוצמה גבוהה, וישנן שיטות רבות לשיכוך הכאב: מסאג' לסוגיו, היפנוזה, ביופידבק, אקופונקטורה, טאנס, שמנים ארומטיים, גז צחוק, אפידורל ועוד.

מה צריך כדי שהשיטה לשיכוך הכאב תהיה טובה?
כדי שהטכניקה לשיכוך הכאב תהיה טובה ויעילה, היא חייבת לעמוד במספר תנאים ודרישות. עליה להיות קלה לביצוע, בטוחה ליולדת וליילוד, ניתנת להפעלה בכל שלבי הלידה, לא תגרום לתופעות לוואי ותאפשר לשלוט במשך הפעולה ובעוצמתה. בנוסף, חשוב שלא תרדים את היולדת או תעבור דרך השליה, ושחומרי ההרדמה לא יעברו דרך החלב וישפיעו על היילוד.  אין כל ספק שזריקת אפידורל, המבוצעת בידיים מיומנות, היא השיטה הטובה והיעילה ביותר לשיכוך הכאבים בלידה.

מהו אפידורל?
זוהי טכניקה של הזרקת חומרים לאזור הגב התחתון בעזרת מחט חלולה, דרכה מכניסים צינורית שנשארת בגוף במשך הלידה. את הצינורית מוציאים כשעתיים לאחר הלידה.
צינורית זו מאפשרת להזריק או להזליף חומרי הרדמה גם לאחר שמוציאים את המחט.
מהיכן השם "אפידורל"?  ה"אפידורל" לא זכה בשמו בגלל החומר אותו מזריקים, ולא בגלל המחט המשמשת להזרקה: האפידורל הוא המקום האנטומי בעמוד השדרה אליו מזריקים את החומר. הכינוי "אפידורל" הוא קיצור של ה"חלל האפידוראלי".
השק המכיל את הנוזל הספינלי נקרא "דורה"(dura mater) . זוהי מעין מעטפה המכילה את הנוזל של המוח ושל חוט השדרה).. האזור שמחוץ לדורה, או סביב  הדורה – נקרא: החלל האפידורלי.                 
החלל האפידוראלי הוא חלל דק מאוד, לכן חשוב שהיולדת לא תזוז בזמן הזריקה, מאחר ודקירה, בטעות, של הDURA , יכולה לגרום לכאבי ראש עזים לאחר הלידה.

יתרונות האפידורל
אפשר להשתמש באפידורל בכל שלבי הלידה. אפידורל הניתן בזמן "לידה פעילה" ובשיקול דעת, אינו אמור להאריך את משך הלידה, והסיבוכים לטווח

הארוך הם נדירים.
ניתן בקלות לשלוט במשך השפעת האפידורל ובעוצמת האלחוש, על ידי התאמת כמות החומר וריכוזו, לכל מצב, יולדת ושלב בלידה. מלבד שיכוך הכאב בלידה, היתרון הגדול של האפידורל טמון בעובדה שלעתים, כאשר יולדת נזקקת לניתוח קיסרי דחוף במהלך הלידה, ניתן ברוב המקרים, להשתמש באפידורל שכבר נעשה, ובכך לחסוך הרדמה כללית. אין זה מתפקידו של הרופא המרדים לייעץ ליולדת אם לקחת אפידורל או לא. יחד עם זאת, לעתים רצוי ומומלץ לקבל אפידורל, וזאת כאשר יש לאישה סיכוי גבוה לסיים את הלידה בניתוח והאפידורל, כאמור, יכול לחסוך הרדמה כללית שהיא ללא ספק מסוכנת יותר.

למי אפשר לתת אפידורל
עקרונית כל יולדת יכולה לקבל אפידורל אם רצונה בכך. יחד עם זאת, רופא מרדים יבדוק כל מקרה לגופו לוודא שאין כל התויות נגד, שבגללה לא ניתן לתת אפידורל.
באיזה שלב של הלידה אפשר לתת אפידורל: את האפידורל אפשר לתת בכל שלב במהלך הלידה, והשאלה שיש לשאול היא לא אם אפשר, אלא אם כדאי וחכם. כיום יש ויכוח בין שתי אסכולות רפואיות: האחת גורסת כי ניתן לתת את זריקת האפידורל  מהרגע בו מתחיל הכאב, ואילו השניה דוגלת בהמתנה עד לפתיחה של 4-5 ס"מ, בטענה כי מתן אפידורל עלול לעכב את הלידה. שני הצדדים מסכימים שאין להזריק את האפידורל לפני תחילת שלב הלידה הפעילה.  לעתים, כאשר מתחילים צירי הלידה, הכאב נראה ליולדת כמו סוף העולם, וההמתנה לאפידורל נראית כמו הנצח. צריך להבין, שלעתים כדאי לחכות עד לרגע המתאים.

מי מבצע את הזרקת האפידורל, ומה תפקידו של הרופא המרדים
הרדמה הוא ענף ברפואה, שההתמחות בו אורכת חמש שנים נוספות בתום לימודי הרפואה וההתמחות בפועל (סטאז'). ניסיונו של רופא מרדים מתחיל, אם כן, עומד על 12 שנים.

באילו מצבים לא משתמשים באפידורל
אפידורל ניתן לאישה רק על פי בקשתה, אך לא יינתן לה במידה והיא סובלת מהפרעות בתפקודי קרישה או נוטלת תרופות נוגדות קרישה (כולל אספירין). כמו כן יימנע הרופא משימוש באפידורל אצל נשים הסובלות מזיהומים שונים על עור הגב וממחלות של מערכת העצבים, או כאשר רופא מרדים יתרשם לאחר בדיקה, שהסיכון גדול מהיתרון. בכל מקרה יש לדווח לרופא המרדים על כל שינוי או בעיה בריאותית, טיפולים רפואיים, אלרגיות  או ניתוחים ומחלות בעברה של היולדת ומשפחתה.

סיבוכים אפשריים
כמו בכל פעולה חודרנית, קיים הסיכון לסיבוכים. הסיבוכים הקשים, או הסיבוכים שנשארים לאורך זמן, הם נדירים, ויש להיוועץ ברופא מרדים במקרה של "סיבוך" או תופעות בלתי צפויות. כאבי גב לאחר לידה הם תופעה שכיחה אצל יולדות, ולרוב הגדול של המקרים, אין כל קשר לאפידורל.

בבית החולים "ליס" ישנם מספר רופאים, מומחים ומתמחים, שלרובם ניסיון וידע רב בתחום ההרדמה במיילדות. בבית החולים אנו עושים את מירב המאמצים להבטיח שהרופא המרדים יהיה לא רק בעל ידע ומיומנות מקצועיות, אלא גם אמפטי ואנושי.  תפקידו של הרופא המרדים הוא לבדוק את החולה או היולדת, ולראות אם היא מוכנה לזריקת אפידורל או להרדמה, להכין את כל הנדרש לביצוע הפעולה, לקבוע מי יכולה לקבל אלחוש או הרדמה ללא סיכון, לראות מהן הסיבות שמונעות שימוש באלחוש ולתקן אותן במידת האפשר, לבחור את סוג ההרדמה הטוב ביותר, ולבצע את הפעולה על הצד הטוב ביותר.

______________________________________________
באדיבות ד"ר מיכאל לוטן, מנהל היחידה להרדמה בבית החולים "ליס".

 

 הוסיפי תגובה    שלחי לחברה    גירסה להדפסה
כתבות נוספות במדור  
   
-->
 
על סדר היום
החדשות שלנו
מזווית נשית
סטטיסטיקה
הסיפור שלה
סיפורים מהחיים
 
נשים וכסף
נשים ועסקים
יזמות עסקית
שוק העבודה
שוק ההון
צרכנות
 
גוף ונפש
רוחניות
אימון אישי
רפואה אלטרנטיבית
פנג שואי
קבלה
מרפלקסולוגיה ללמידה
 
סטייל
אופנה
טיפוח ויופי
דיאטה ותזונה
עיצובים
חדש על המדף
מבצעים והנחות
 
דרך חיים
הטיפ היומי
אקדמיה לסקס
בריאות
הורות וילדים
הריון ולידה
זוגיות
אוכל
תיירות ונופש
 
סלון
תרבות ואמנות
ספרים
קולנוע וטלוויזיה
מופעים והצגות
תערוכות
 
אודות אסימון |  צרו קשר |  פרסמו אצלנו |  תנאי שימוש |  תקנון רכישה באתר |  אסימון, טיולי חוויה ברוח נשית |  רשימת העסקים
אסימון - © כל הזכויות שמורות
וייזנט - תוכנות לעסקים