רפואה סינית, שאחד מענפי הטיפול העיקריים שלה הוא דיקור סיני, היא רפואה אשר התפתחה בסין במשך אלפי שנים, אך היא מוכרת למערב רק במהלך 20 השנים האחרונות. היחס של הרפואה המערבית אל הרפואה הסינית ואל דיקור סיני השתנה מיחס של חשדנות והגדרתה כ"רפואת אלילים" ליחס של כבוד ושיתוף פעולה, כאשר כיום ישנם רופאים מערביים רבים המשתלמים ברפואה סינית ואחרים אשר שולחים את מטופליהם לטיפול משלים של רפואה סינית. הייחוד של רפואה סינית על פני הרפואה המערבית הוא בכך שהיא רואה את האדם כמכלול. רפואה סינית מטפלת באדם ולא במחלה. לכן הטיפול מוגדר כטיפול "הוליסטי" מהמילה whole (שלם). לדוגמה, אם אדם חולה בהצטננות, הרופא המערבי יצייד אותו בכדורים נגד צינון ובאקמול נגד כאבים וישלח אותו לדרכו. מאידך, מטפל של רפואה סינית ינסה לבדוק מדוע נדבק האדם במחלה ויטפל במערכת החיסונית החלשה באמצעות צמחי מרפא יחד עם דיקור סיני על מנת שהגוף יתחזק ויוכל לרפא את עצמו.
אחד העקרונות החשובים ביותר של רפואה סינית הוא עיקרון היין והיאנג – שני ניגודים אשר קיימים גם בגוף האדם וגם בטבע ואשר צריכים להתנהל בהרמוניה. כאשר האיזון ביניהם נפגם הדבר גורם להתפרצות של מחלות שונות. לעיתים קרובות מטפל ברפואה סינית יאבחן עודף יאנג באיבר מסוים או חוסר יין באיבר אחר כסיבה לתסמונות של מחלות שונות. מושג נוסף הוא אנרגית הצ'י, שהיא למעשה אנרגית החיים. זרימתה התקינה בצינורות האנרגיה הפרושים לאורכו של הגוף, המכונים מרדיאנים, תבטיח את בריאותו התקינה של האדם. הדרך לטפל באותן "בעיות בצנרת" על פי רפואה סינית היא באמצעות דיקור סיני וכאן אנו מגיעים לפירוט שתי דרכי הטיפול העיקריות הנהוגות ברפואה סינית :טיפול בצמחי מרפא וטיפול באמצעות דיקור סיני.
בדרך כלל הטיפול במחלות וסימפטומים שונים ברפואה סינית משלב צמחי מ
רפא יחד עם דיקור סיני. צמחי המרפא כוללים צירופים של פרחים, שורשים,זרעים ומינרלים שונים, אשר משפיעים על יכולת הריפוי של הגוף. לחלקם ישנן תכונות ייחודיות, המסייעות לגוף להילחם בוירוסים וחיידקים וחלקם מחזקים את הגוף ואת המערכת החיסונית. דיקור סיני או בשמו הלועזי – אקופונקטורה – נעשה באמצעות מחטים עדינות מאוד ודקות, אשר מוחדרות בנקודות מסוימות על פני מפת המרידיאנים של הגוף. באמצעות דיקור סיני ניתן לאזן את המערכת האנרגטית של הגוף. על פי הרפואה הסינית מצב של חולי הוא תמיד תוצאה של חוסר איזון אנרגטי ולכן דיקור סיני הוא בעל משמעות רבה בתהליך הריפוי. רפואה מערבית מטפלת נקודתית בסימפטום המחלה ולכן המפגש בין המטופל לרופא הינו לרוב חד פעמי, אלא אם כן חלה החמרה במצבו של החולה. לעומת זאת גישת הטיפול של רפואה סינית היא גישה של תהליך ריפוי, המתמשך על פני מספר מפגשים, במהלכם המטפל חוזר ובודק את מצבו של המטופל ואת התקדמותו ואם יש צורך משנה את דרך הטיפול. לכן נקודות הדיקור שנדקרות בכל טיפול של דיקור סיני משתנות בהתאם להתקדמות המטופל.
ישנן מחלות רבות כגון אסטמה, כאבי ראש ומגרנות, כאבי בטן, מצבים של חוסר פוריות ועוד סימפטומים רבים, אשר הרפואה המערבית כבר הכירה ביכולתה של הרפואה הסינית לטפל ולפתור. אם את סובלת ממחלה שעד היום לא ניתן לה מענה ראוי או פיתרון על ידי הרפואה המערבית, רוב הסיכויים שבאמצעות טיפולי רפואה סינית או דיקור סיני תוכלי למצוא מרפא ולשפר את מצבך הרפואי. יש לזכור שבבחירת מטפל יש להקפיד על כך שהמטפל הסיני יהיה בעל ניסיון וכמובן בעל השכלה רחבה בתחום. ממש כפי שהיית דורשת מרופא המשפחה שלך.