הגורם מס' 1 היום בעולם המערבי לתחלואה ותמותה הן מחלות טרשתיות של הלב וכלי הדם. לרוב, מקורן בחוסר איזון של השומנים בדם, ככל שרמת הכולסטרול בדם גבוהה יותר כך גובר הסיכון להיצרות עורקים או לחסימת כלי דם, שהסיבוכים העיקריים כתוצאה מכך הם שבץ מוחי והתקף לב. הכולסטרול למעשה הוא אחד מבין חומרים רבים הנוצרים ע"י הגוף ומשמשים לבריאותו אך ככל דבר אחר, גם כאן – יותר מדי זה מסוכן. כולסטרול הוא סוג של שומן אשר הינו חיוני ברקמות הגוף השונות. לכולסטרול תפקיד בבניית קרומי התאים, הורמונים, מיצי מרה, ויטמין D ועוד. את רוב הכולסטרול מייצר הגוף. כ- 70% מהכמות מיוצרת בתאי הכבד ו- 30% מגיע מהמזון אותו אנו אוכלים כגון: בשר, חלב מלא, ביצים. כולסטרול ממקור צמחי אינו משפיע על הרמה הכוללת של הכולסטרול בגוף.
"הטוב" הרע" ומה שבניהם
הכולסטרול הוא שומן ולכן כמו כל שמן אינו מתמוסס במים וכך גם בדם. כדי שהכולסטרול יוכל לעבור בדם הוא עטוף במעטה חלבוני שנקרא ליפו פרוטאין. ישנם שני סוגים של ליפו פרוטאינים: LDL - אליו קשור מרבית הכולסטרול וככל שרמתו עולה כך גדל הסיכון לשקיעת הכולסטרול בדפנות העורקים. ולכן קוראים לו כולסטרול רע.HDL - עוזר להרחיק את הכולסטרול ממחזור הדם ולכן קוראים לו כולסטרול טוב. לכולסטרול "רע" עודף נטייה לשקוע ולהיצמד לדופן כלי הדם. ככל ששוקע יותר כולסטרול מוצר קוטר כלי הדם ואספקת דם עשיר בחמצן פוחתת. כאשר התהליך מתרחש בעורקים הכליליים (המובילים דם ללב) עולה הסיכון ללקות בהתקף לב, בשבץ מוחי או להיווצרות נמק. הכולסטרול הרע נמצא סביבנו ומהווה חלק בלתי נפרד מתרבות האוכל שרובנו משתייכים אליה. במזון עתיר בשומנים רוויים כגון מטוגנים וחמאה מצבור גדול של כולסטרול שכאמור מצטבר בדפנות כלי הדם. עודף משקל גורם גם כן לעלייה ברמת הכולסטרול הרע וירידה בכולסטרול הטוב. גורם נוסף המשפיע באופן ישיר על מצבורי הכולסטרול בדם הוא הגורם התורשתי - ההרכב הגנטי המועבר מדור לדור משפיע על קצב ייצור הכולסטרול. יש לשים לב לרמת הכולסטרול במיוחד מגיל 20 שכן אז רמת הכולסטרול מתחילה לעלות. הכלל הפשוט שצריך לזכור וליישם על מנת להלחם בכולסטרול הוא – קיום אורח חיים בריא. הצעד הראשון הוא לשים לב למה שנכנס לפה. יש להקטין צריכת מזון עש
יר בשומנים, להרבות באכילת פירות, ירקות ודגנים, וכמו כן מזון דל כולסטרול- שהוא מן הצומח. יש לתמוך באופן מוחלט בשינויים בהרגלי האכילה בפעילות גופנית- בעיקר אירובית כגון הליכה, ריצה, שחייה או רכיבה על אופניים, פעילות זו מעלה את רמת הכולסטרול הטוב שנלחם, כאמור, בכולסטרול הרע.
מזון יעיל ל'ניקוי' מכולסטרול ושמירה על רמתו הנמוכה
סיבים תזונתיים- המתפקדים כמטאטא רב עוצמה המפנה ממערכת העיכול את שאריות הפסולת וכן עודף שומן.מזונות עתירי סיבים הם
בעיקר דגנים מלאים- חיטה, שיבולת שועל, אורז מלא, קינואה, דוחן, גריסים, כוסמת ועוד.
קטניות- הסיבים שלהן מסייעים ספציפית להורדת כולסטרול. באגף הקטניות ניתן למצוא שעועית, סויה, אפונה, חומוס, עדשים ועוד.
ירקות- מקור לסיבים, הסיבים נמצאים בקליפות.
אגוזים- אגוזי מלך, שקדים, ברזיל, צנוברים ועוד.
עלים ירוקים ונבטים- מסייעים לחיזוק הכבד.
"שמנים טובים"- אבוקדו, טחינה פשתן ושמן זית.
חלבונים- העדפה לדג ו-3-4 פעמים בשבוע ביצה.
צמחי מרפא לטיפול בהורדת כולסטרול
ארטישוק- ממריץ מיצי מרה ונחשב למונע טרשת עורקים.
כורכום- צמח המגן על הכבד ומוריד רמות כולסטרול.
שן ארי- משפר מטבוליזם של שומנים וכולסטרול בגוף.
עלי זית- אנטי בקטריאלי ואני ויראלי וכן מעכב חמצון של LDL.
זרעי רימון- מסייע להורדת כולסטרול רע ומונה הצטברות של שומן בדופן העורקים.
שום- מוריד רמות של כולסטרול רע.
פורמולת כולסטרוטק -מכילה את כל הצמחים הנ"ל.
אוגמה 3 - להוסיף אוגמה 3 ממרווה אשר לאחרונה הוכח כי מסייעת בהורדת כולסטרול.
__________________________
איה פודה, תזונאית טבעית, היפר טבע זיקים, אשקלון.