האם אפשר לעשות בפסח דיאטת מצות במקום דיאטת לחם? מתברר שבקלות. העיקרון החשוב ביותר של דיאטת הלחם הוא לאכול כל 3-4 שעות ארוחה המכילה פחמימות, בעיקר לחם, פסטה, אורז, תפו"א, גריסים או קטניות.
בפסח אין שום בעיה להחליף לחם במצות לפי חישוב פשוט: כל מצה רגילה (ללא תוספת כלשהי, כמו שוקולד, דבש וכדומה, אשר מעלות את ערך הקלורי שלה) שווה ל-4 (!) פרוסות לחם קל או 2 פרוסות רגילות. מצה קלה, התופסת תאוצה אצל אלה השומרים על דיאטה, שקולה ל-2 פרוסות לחם קל או פרוסה רגילה אחת. בשנים האחרונות הופיעו בחנויות מציות מקמח לבן או מלא, שערכן הקלורי הנו 35 קלוריות לכל מציה, כלומר שווה לפרוסת לחם קל. לתשומת לבם של אוהבי המצה בריי (אותן המצות המעורבבות עם ביצה וחלב והמטוגנות בהרבה שמן): מצה סופגת הרבה מאוד שמן, כך שאם ברצונכם ליהנות ממאכל זה, כדאי לטגן את המצה על מחבת חם מאוד או על מחבת חשמלית, ולמרוח ממש מעט שמן קנולה על התחתית, כך אפשר למנוע את הכפלת כמות הקלוריות שאתם אוכלים.
אוכלי אורז יכולים לאכול במקום מצה 2/3 כוס אורז מבושל. כדי שהמנה תהיה גדולה יותר, כדאי לאכול את האורז עם הרבה ירקות, או לעשות ממולאים באורז וירקות. תחליף נוסף למצה הוא בטאטה או תפו"א, אותם אפשר לבשל, לאפות בתנור או במיקרו, להכין כאנטיפסטי או אפילו לטגן במעט שמן על מחבת לוהטת. 1 תפו"א בינוני או בטאטה שקולים ל-1/2 מצה רגילה או למצה קלה אחת.
בדומה לדיאטת הלחם, בה מותר לאכול בין 8-10 פרוסות לחם קל ביום, כך בפסח מותר לאכול 6- 8 מצות קלות ביום, או 6-8 חצאי מצות רגילות ביום. אוכלי אורז יכולים להחליף כל פרוסת לחם קל בפריכית אורז 1 של 35 קלוריות או ב-2 פריכיות אורז של 17 קלוריות.
מותר לאכול ירקות ללא הגבלה, בכל צורת בישול והכנה.
מותר להשתמש בשמן, רצוי זית או קנולה, להכנת סלטים, בישול וטיגון. למרות שפסח ידוע כזמן של שימוש נדיב בשמן, כדאי מאוד לצמצם את שימושו ל-1-2 כפות ביום.
מ
ותר לאכול בשבוע הפסח כל יום או כל יומיים מנת בשר רזה (עוף, הודו או פילה/סינטה בקר) או דג, כולל גפילטע פיש. לתשומת לבכם, מי שאוהב את הגרסה המתוקה של קציצות הדג של הפסח, ומצד שני שומר על דיאטה, כדאי שישתמש בסוכרזית נוזלית – יוצא נפלא, אף אחד לא יזהה את מקור המתיקות. מעוף או הודו אפשר להכין גם קציצות או כדורי בשר ברוטב עגבניות.
מותר לאכול 3-4 ביצים בשבוע, הרי בפסח הוא חג בו אוכלים הרבה ביצים.
כדי לא להשמין, כדאי לצמצם את כמות הפירות ל-1-2 ביום, אפשר גם לוותר. לא לשתות מיצי פירות, אפילו טבעיים.
מוצרי חלב כדאי שיהיו 3-5% שומן, ולא להגזים, נגיד יוגורט אחד ביום או מעדן חלב דיאט, ולמרוח מעט גבינה על המצה.
ומה למרוח? האמת היא שכל כבר שלא מתוק: סוגי גבינה לבנה עד 5% שומן או אבוקדו או טחינה או איקרה או טונה (להוציא מהשמן) או פרוסת פסטרמה או סלמון, או סרדין וכדומה. חשוב למרוח מעט, ממש שכבה דקה, כדי שהכמויות לא יצטברו למוגזמות.
שתייה חשובה מאוד, לבריאות בכלל, ליופי ולהרזיה. לכן חשוב לשתות 8-10 כוסות נוזלים ביום: מים, משקאות דיאט, תה וקפה ללא סוכר, אפשר להמתיק בסוכרזית. את הקפה כדאי לשתות עם מעט חלב, ולא לעבור כמות של 4 כוסות ביום.
לא לשכול לאכול כל 3-4 שעות!
תפריט פסח לדוגמה
ארוחה 1: מצה קלה אחת, מרוחה בשכבה דקה של אבוקדו עם פרוסות עגבנייה, כוס קפה.
ארוחה 2: מצה בריי, סלט ירקות גדול עם מעט שמן.
ארוחה 3: חזה עוף מטוגן במעט שמן, עם תבלינים, או 2 קציצות גפילטע פיש שנשארו מהסעודה החגיגית, עם חזרת, ירקות חתוכים ומתובלים עם שמן זית, עשויים בתנור, סלט עגבניות שרי עם בזיליקום.
ארוחה 4: חביתה מביצה אחת, סלט ירקות מעורב, ½ מצה.
ארוחה 5: מעדן חלב דיאט
ולא לשכוח לצאת להליכה של 30 דקות.