חג הפסח המתקרב, מתאפיין במזון מסורתי וטעים שמגיע עם הרבה זיכרונות ילדות, פולקלור ואהבה. עם זאת, תזונת חג הפסח מעוררות לעיתים מספר בעיות המוכרות לכולנו. אכילת מצות נטולות נוזלים, אכילת ארוחות מטוגנות, צריכה של כמות גדולה של חלבונים מן החי, טיגון פחמימות ובישול מזונות באש גלויה ("על האש"), הן רק חלק מגורמי ההשמנה ותחושת האי נוחות הכללית שעלולה לצוץ בחג. מערכת העיכול, הסובלת מחוסר תנועתיות, עובדת "שעות נוספות" ולעיתים אינה מצליחה לפנות את כל מה שנכנס לקרבה. אי סדירות של מערכת העיכול מלווה בד"כ גם בנפיחות, גאזים וצרבות. חוסר פינוי והתנועתיות משפיע על מראה העור, מצב הרוח, הריכוז והמוטיבציה. לכן בכדי "לצלוח" את חג הפסח בשלום מומלץ להיצמד לעקרונות הנטורופתיים, השמים דגש על תנועתיות פנימית טבעית, המסייעת לגוף להמשיך עם הפעילות הגופנית הסדירה החשובה כל כך להרגשת חיוניות, לבריאות ולצמיחה רוחנית ומנטלית. מזון בריא ומבריא, המבטיח חיים בריאים ומלאי חיוניות ופינוי תקין, המאפשר לגוף לתפקד באופן מיטבי.
מירה כהן שטרקמן (N.D.) (R.Na), נטורופתית, מתמחה בטיפול בצמחי מרפא מערביים, משמשת כראש תחום ללימודי נטורופתיה במכון וינגייט, ממליצה על מספר טיפים וכלים מעולם הנטורופתיה לשיפור העיכול בארוחות החג.
שולחן חג יפה ואסתטי כמו ספורטאי מיומן היוצא לתחרות ולבוש במיטב מחצלותיו, כך ראוי שיהיה שולחן החג. מומלץ לערוך שולחן חג יפה ונעים, מואר וריחני כמיטב המסורת והאפשרות הכלכלית. הרפואה הטבעית המסורתית רואה את העולם כבנוי מחמישה אלמנטים המשפיעים סינרגטית ואיזון ביניהם הוא המפתח לאיזון גופו של האדם. חמשת האלמנטים הם: אדמה, מתכת, מים, עץ ואש. איברי הגוף משויכים לחמשת האלמנטים, אנרגית האש של השמחה שוכנת בלב ומזינה את האנרגיה של האדמה השוכנת בקיבה. כאשר הלב מלא הוא יכול להזין את הקיבה, ברמה האנרגטית, כך, האדם ניגש לארוחה בהרגשת מלאות ואוכל כפי מידתו ולא מתוך רעב רגשי.
התבוננות להתבונן במזון המפתה בטרם יכנס אל הפה. כדאי לבחור מכל מיני המזונות המונחים על השולחן את המזונות המושכים אתכם ביותר ורק אז למזוג לצלחת האישית כמות רצויה. הקדישו כמה שניות להתבונן במזון ורק אז תתחילו לאכול. ההתבוננות משפיעה על הגוף והנפש. ברמה הפיסית- מערכת העיכול מתחילה לעבוד, הפה מתחיל להפריש רוק המכיל אנזימי עיכול. ה"בטן" מתחילה "לדבר", דהיינו הקיבה מתחלה בכיווצים מתכוננת לעכל את המזון. המערכת הנפשית גם היא מושפעת מההתבוננות הפנימית, השאלה מה אני באמת רוצה מהמזון האטרקטיבי המונח על השולחן, דורשת הקשבה פנימה והחוצה, סימולטנית, הקשבה שמאזנת את האדם ומביאה אותו למקום של הקשבה לצרכי הגוף והנפש ואכילה מתוך תבונה ואהבה. במצב כזה סיום הארוחה יהיה בהרגשת סיפוק ולא בהרגשת כעס.
ללא דאגה לאכול באהבה וללא דאגה. כשאוכלים עם דאגה ומתח אוכלים הרבה. "טוחנים" את הדאגות במקום לטחון את המזון ולחוש בטעמיו הנפלאים. מומלץ להשאיר את העסקים, המתחים, הפוליטיקה והדאגות היומיות האחרות מחוץ לדלת ולהזמין מחשבות של שמחה.
פולקלור RONG> מומלץ להביא לשולחן הסדר סיפורי פולקלור, חידות מעניינות וחידודי לשון. מתאים מאד להפוגה בין מנה למנה. כך המוח מתחדד, הלב נהנה והמזון בינתיים מתעכל.
ללעוס היטב פעולת העיכול מתחילה בפה. השיניים נועדו ללעיסת המזון והרוק מכיל אנזימי עיכול (פיטיאלין) המתחילים בפעולת העיכול של הפחמימות. לעיסת המזון מקלה על הקיבה להמשיך בטחינת המזון ולהפריש אינזימי עיכול נוספים המסייעים בפירוק השומנים לחומצות שומן וגליצרול (ליפאז קיבתי) ולפירוק החלבונים (פפסין). כך המזון ממשיך בתנועתו בצינור העיכול ומגיע אל המעי הדק, שם הוא פוגש באינזימי עיכול נוספים הממשיכים בעבודת פירוק ומעברים לגוף את אבני הבניין מהמזון (אנזימים כגון :אנטרוקינאז, טריפסין, כימוטריפסין ועוד). טחינת המזון באופן יעיל מקלה על תנועת המעיים, שמסייעות להורדת המזון למטה, הפרדתו לחומרי בנייה ועיכול והספגת החומרים המזינים דרך המעיים אל מחזור הדם והמשך פעולה תקינה. מסיבה זו מומלץ ללעוס כל ביס היטב, לפחות 25 לעיסות. לא לשכוח לבלוע בטרם נוטלים כמות נוספת לפה.
אכילת לפי הסדר היות ובסדר פסח עסקינן, גם למזונות יש סדר. מומלץ להתחיל במזונות הקלים לעיכול ולסיים בכבדים, דהיינו, ירקות, פחמימות וחלבונים. מאחר וארוחות החג מאד מגוונות ויש קושי לשמור על סדר אכילה, מומלץ להוסיף מזונות המכילים אינזימי עיכול נוספים כגון: כרוב כבוש (בעשייה ביתית), מיסו, נבטים (נבטי אלפלפא, חמניות, ברוקולי, צנונית ועוד. לצמחוניים מומלץ להוסיף לארוחה יוגורט איכותי וגבינה.
נוזלים מחקרים רבים מראים ששתיית מים לפני הארוחה ממתנת את האכילה הגסה. מומלץ להתחיל את החגיגה עם שתיית שתי כוסות מים. לאורך הארוחה מומלץ לשתות מים טהורים, תה צמחים, מיץ ענבים ויין איכותי. כדאי לשים דגש על צמחים מעודדי עיכול ומונעי צרבת כגון: קמומיל, שוש קרח, קינמון, הל, שומר, מליסה, נענע, מרווה וטימין. מספר אפשרויות מומלצות הן: להוסיף מקל קינמון ליין, טימין ומרווה לבשר, הל לקפה ולהגיש משקה טעים של קמומיל, שומר, מליסה או שילוב ביניהם- לפי הטעם האישי.
ירקות עליים מומלץ לכלול בארוחת החג ירקות טריים ועלים ירוקים כגון חסה, פטרוזיליה, סלרי, עירית, מלפפון, שומר, כרוב סיני, חציל, בצל ירוק ובזיליקום. הירקות ועלי התבלין נותנים נפח למזון באמצעות הסיבים התזונתיים שבהם וכך תנועת המזון כלפי מטה תהיה נוחה יותר. יתרה מכך, הירקות מכילים פיטוכימיקלים מסוגים שונים המווסתים את הכולסטרול, אנטי סרטניים, נוגדי דלקת, ממרצים פעילות אינזימטית בגוף ומסלקים רעלים.
מזונות שמניעים למטה מומלץ לשלב מזונות חריפים ומרירים כגון: ג'ינג'ר, דלעת, זרעי חמניות, פטריות לבנות, אספרגוס, קליפת אשכולית, קולורבי, עלי צנונית, פלפל שחור, פלפל אדום ורוזמרין. מזונות אלו ישפרו את תנועתיות המזון בצינורות העיכול לכיוון הטבעי שלהם- למטה.
|