לפי מדרשים מסוימים, לילית היא אשתו הראשונה של אדם. בספר בראשית פרק א' נכתב: “זכר ונקבה ברא אותם". כלומר, האישה הראשונה נבראה מהאדמה יחד עם הגבר, כשווה לו לכל דבר. אלא שזיווג זה לא עלה יפה. אדם לא קיבל את דרישותיה לשוויון זכויות ובעקבות כך היא עזבת את גן עדן. על פי מדרש בן סירא, ביקשה לילית "לשכב למעלה" בעת קיום יחסי מין והאדם תפס את תביעתה לחופש מיני כאיום על מעמדו. הוא מעדיף לוותר עליה, וכך נותר האדם לבדו. בהמשך סיפור הבריאה נאמר: “לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו". חוה, אשתו השנייה של אדם, נבראה מצלעו כסמל לנחיתותה. איתה כבר אין מחלוקת על שוויון זכויות או חופש מיני: זאת ראשיתה של החברה הפטריארכלית.
המיתולוגיה היהודית מספרת שאחרי בריחתה של לילית מגן עדן, התחתנה עם שד נורא על מנת להוכיח שאינה תלויה באדם. בספרות הקבלה מתוארת לילית כשדה שיש להישמר מפניה. היא מואשמת בהרס משפחות, בכך שהיא גוזלת את זרעו של הבעל ואף בהרג תינוקות. בימי הביניים נהגו להשתמש בקמעות אשר היו אמורות לשמור מפניה.
לילית הפכה לדמות מיתולוגית והמיסטיקה היהודית הלבישה עליה את הפחד מההיבט המיני, הפראי והמשוחרר של האישה. לילית מסמלת את האישה המורדת, החושנית, העצמאית, שאינה נכנעת לתכתיבי החברה הפטריארכלית ואינה מכבדת את ערך המשפחה. על כן היא מהווה איום על מעמדו של הגבר, על יכולתו להישאר בשליטה ועל האיזון הנפשי שלו. לילית היא אנטיתזה לדמות של חוה- אם כל חי, המסמלת את האישה הנשואה הכשרה בעולם היהודי המסורתי.
מי מפחד? - לא רק גברים
אולי לא קשה להבין מדוע גברים מפחדים מלילית- שאיפתה לעצמאות ושחרור מיני מאיימת על יכולתם להישאר בשליטה. אך מסתבר שלא רק גברים מפחדים- גם נשים.
נניח שנסעתם לחופשה משפחתית באחד מממלונות ירושלי
ם, ושם פוגש בעלך חברה מהלימודים. חברה זו שנראית מושכת במיוחד מעוררת בך מיד את הפחד מ"האישה האחרת", שבהיותה משוחררת מנית עשויה לפתות ולגזול את הגבר שלך.
מראשית בריאת העולם מוצגות בפנינו שתי דמויות נשיות שונות- האישה המינית והמשוחררת ואשת המשפחה. על אף שלכאורה מדובר בשני ארכיטיפים שונים, למעשה אלו שני צדדים המתקיימים יחדיו בכל אישה. בתוך כל אחת מאיתנו מסתתרת "לילית". השאלה היא רק האם אנחנו מצליחות לחיות אתה בשלום, או מפחדות מפניה ומנסות לגרש אותה מתוכינו? לא פעם אנחנו מוצאות את עצמינו במצב של קונפליקט פנימי. "לילית" שבנו תרצה להירשם ללימודי מחשבים, ואילו "חווה" שבנו תרצה להישאר בבית עם הילדים. הסוד הוא להצליח למצוא את האיזון הנכון, את הדרך בה שני היבטים אלו יכולים לחיות יחד בשלום ובהרמוניה.
מדוע נשים פוחדות מלילית שבתוכן? הן מפחדות שישפטו אותן, מפחדות להיקרא "הזונה", מפחדות מקנאה של נשים אחרות וממלחמה מצד גברים. צעד משמעותי ביותר בשחרור האישה היא ללמוד לקבל ולאהוב את הפן של לילית שבתוכינו: להכיר בהיותה של האישה ישות מינית. רק כאשר נצליח לחיות בשלום עם לילית שבנו, נוכל להפסיק לפחד מלילית שאנחנו מזהות ב"אישה האחרת". זה המפתח לתחילתו של סולידריות נשית, ובהמשך גם לשלום בין גברים ונשים. גם גברים יכולים להפסיק לפחד מלילית, ולנו כנשים יש את היכולת לתמוך בהם בתהליך זה. אישה שיודעת מה היא רוצה מבחינה מינית ומסוגלת לתת אוריינטציה לגבר מבלי לנסות לשלוט בו, היא ברכה לכל גבר. אישה שמצאה בתוכה את האיזון בין חווה ללילית לא תראה בגבר אויב שיש להכניע וגם לא אדון שיש להישמע לו: היא תראה בו פרטנר שווה לחיים משותפים.