בתחילת דצמבר נכנס משה קצב לכלא בשל הרשעתו בעבירות חמורות בגין מעשי אינוס, מעשים מגונים והטרדה מינית שביצע בנשים שעבדו עמו. בימים בהם היה סיקור תקשורתי נרחב על מעשיו ועונשו, מחשבותיי היו עם הנפגעות אשר שילמו מחיר אישי, כלכלי וחברתי כבד. בפגישות והרצאות במקומות עבודה אני שומעת כי "אנחנו הפמיניסטיות רוקנו ממשמעות את הרומנטיקה שבחיזור". תמהני מהו המחיר שמשלמות ומשלמים גברים ונשים על החיזור הרומנטי שטרם הספיק להתלכלך בהגדרה "הטרדה מינית".
בפרשת השבוע "וישב" מסופר סיפורו של יוסף בן יעקב, שנמכר למצרים להיות עבד לשר בבית פרעה. עם הגיעו למצרים מסופר במקרא: "ויהי יוסף יפה תואר ויפה מראה. ויהי אחר הדברים האלה ותישא אשת אדניו את עיניה אל יוסף ותאמר: שכבה עמי. וימאן, ויאמר אל אשת אדוניו: הן אדני לא ידע אתי מה בבית וכל אשר יש לו נתן בידי" (ל'ט, ו'-ח'). הטרדה מינית היא תחושה סובייקטיבית, ועל כן קשה להגדיר אותה. יחד עם זאת, קל לזהות כאשר מדובר בהתנהגות שהיא בלתי הולמת, במיוחד ביחסים בין בעלת מרות ועובד, כמו בסיפור יוסף. כמו במקרים רבים, גם ליוסף לא הייתה אפשרות אמיתית לעזוב את מצרים ולחפש מקום עבודה חדש. הוא נשאר, ואשת פוטיפר מנסה שוב: "ותתפסהו בבגדו לאמור שכבה עמי, ויעזב בגדו בידה וינס ויצא החוצה" (ל"ט, י"ב).
החוק למניעת הטרדה מינית חוקק לפני כ-14 שנים והוא מניח אבני דרך משמעותיות בהבנה של אלימות מינית. על פי סקר שערך משרד התמ"ת ב-2010 בו רואינו 1,000 נשים, כ-40% מתוכן תיארו את מקום עבודתן כלא בטוח מפני ההטרדה המינית וכ-70% מההטרדות המיניות היו הצעות בעלות אופי מיני. מקורה של הטרדה מינית במקומות עבודה הוא בכוחניות שנועדה להשפיל או לנצל, ולא ביצר מיני בלתי נשלט או במחווה רומנטית שלא הובנה כהלכה. פעמים רבות הטרדה מינית מתרחשת בזמן בו הביטחון הכלכלי, התעסוקתי או האישי של המוטרד או המוטרדת מעורער. החוק והתקנות מתייחסות באופן מפורש להשפעת הכוח הניהולי והמקצועי על תחושת הביטחון והשייכות של אדם בארגון. במקומות עבודה יש לקחת בחשבון מראש, כי התרבות הארגו
נית - המושתתת על היררכיה ומעמד - משפיעה על הבחירה ועל היכולת של אדם לשתף פעולה, להתנגד או להתעלם. זה נכון גם במקרים של הטרדה מינית כמו גם בשלל מקרים אחרים של אינטראקציה בין שני אנשים או יותר.
לא לחשוף את ההטרדה המיניתפעמים רבות גברים או נשים יסרבו לקבל על עצמם את התיוג "הוטרדתי מינית" בשל ההשלכות האישיות והחברתיות שנלוות למעשה. מעל ל-70% מהמשתתפות בסקר שהוטרדו מינית, בחרו להישאר במקום עבודתן. אישה שחוותה הטרדה מינית במקום עבודה לרוב לא תתלונן מיד, לעיתים הסיכון בתלונה גדול מידי ולעיתים היא תרגיש שהיא יכולה ורוצה להתמודד לבד. השתהות בחשיפה של הטרדה מינית אינו מעיד על חוסר אמינות. במקום עבודה אי אפשר להפריד התנהגות מתוך התרבות הארגונית שמושפעת מסיבות, אינטרסים, תועלות, תובנות והשלכות שרלוונטיות לכל העובדות והעובדים. הטרדה מינית משפיעה על מי שעבר אותה, מי שביצע אותה, מי שנחשף אליה כצופה, וכן על תחושת הביטחון במקום העבודה, על רמת המקצועיות וההפסק הכלכלי. אנחנו אנשים מורכבים שפועלים פעמים רבות בתוך מערכת שיקולים כלכלית-תעסוקתית שכוללת בדיקת רווח מול הפסד. מערכת השיקולים היא פעמים רבות תוצר של פערי הכוחות במקום עבודה (דרגות ניהול, סמכות מקצועית, מעמד, ותק, גיל) ויכולים לגרום למוטרדות או מוטרדים להימנע מהבעת התנגדות ממשית בשל תלות כלכלית ותעסוקתית, חשש לפגוע בקריירה ועוד. אל לנו להתייחס אל מעשה של הטרדה מינית ללא התבוננות בהקשר החברתי, כלכלי ותעסוקתי של כל השחקניות והשחקנים במגרש.
קו החירום עבור נשים: 1202 או 08-9496020 ; קו חירום עבור נשים דתיות: 02-6730725
קו החירום עבור גברים: 1203 ; קו חירום עבור גברים דתיים: 02-5328000
קרן שחר- הינה ראש תחום חינוך והסברה ב"תאיר" השפלה- מרכז סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית
http://tair.1202.org.il