האם מותר להחמיא לקולגה בעבודה על הלבוש שלה? האם מותר להזמין מועמדת בריאיון עבודה - לסרט? כיצד יש לנהוג כאשר מתרקם סיפור אהבה בין מועסקת לבוס, או עובד למנהלת שלו? והאם מערכת יחסים בעבר, פוסלת עובד מלשמש מנהל לאקסית שלו? ישראלים רבים מוצאים את עצמם מבולבלים - האם הטרדתי או הוטרדתי מינית? האם מעדתי בחוסר טקט, או עברתי על החוק? הדברים מתחדדים לאחר דחיית ערעורו של הנשיא לשעבר קצב, אשר יש אשר ייחסו לו "רק" ניצול מרות בנסיבות מחמירות, ולאו דווקא מעשיי אונס.
לדברי עו"ד דורון ויינרייך, שמשרדו מתמחה בתחום ההטרדות המיניות, במקרים רבים אין ספק שהמעשה שנעשה מהווה הטרדה מינית קשה, המהווה עבירה על החוק לכל דבר ועניין, אך מאידך, התחום האפור בהטרדות המיניות בישראל - רחב ביותר ונתון לפרשנות רבה. התחום האפור בהטרדות המיניות בישראל רחב ביותר ונתון לפרשנות רבה, וסביב תחום אפר זה נגרמות פעמים רבות אי הבנות קשות, העלולות להביא לפתיחה בהליכים משמעתיים (כאשר מדובר המקומות עבודה) ולעיתים אף לפתיחה בהליכים אזרחיים או פליליים, נגד מי שלא ידעו כלל שהם עוברים על החוק.
פניות רבות בענין הטרדה מינית מגיעות לעו"ד ויינרייך הן מאנשים שהוטרדו מינית ומעוניינים לתבוע את המטרידים בהליך אזרחי והן ממי שנטען נגדם שפעלו בניגוד להוראות החוק למניעת הטרדה מינית.
עו"ד ויינרייך, מסביר כי הטרדה מינית (שמתרחשת במקומות שונים ולאו דווקא במקום העבודה) נחשבת למשל התנהגות שבמסגרתה מופנות כלפי אדם הצעות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני, בעוד אותו אדם מראה למטריד שהוא אינו מעוניין בהצעות הללו.
כמו כן, כאשר מופנות התייחסויות חוזרות ונשנות אל אדם, אשר מתמקדות במיניותו, וכאשר אותו אדם הראה למטריד שאיננו מעוניין בהתייחסויות הללו – גם כאן הדבר מהווה הטרדה מינית על פי חוק.
הטרדה מינית תיחשב גם התייחסות מבזה או משפילה המופנית אל אדם ביחס למינו או למיניותו, לרבות אל נטייתו המינית.
כמו כן ייחשבו כהטרדה מינית עבירות פליליות מסויימות כמו למשל מעשים מגונים כפי שמוגדר בחוק למניעת הטרדה מינית.
הדילמה מתחילה, כאשר עולה למשל על הפרק התבטאות כמו "איזו כוסית את היום". נשאלת השאלה האם הייתה זו הטרדה מינית או לא? לדברי עו"ד ויינרייך, הדבר תלוי בגורמים שונים כמו למשל הנסיבות בהן נאמרו הדברים, מערכת היחסים הספציפית בין המתבטא לבין מושא ההתבטאות, האקלים הארגוני והתרבותי בסביבה בה בוצעו התבטאויות הללו, ועוד.
לא כל חריגה גסה מגבול הטעם הטוב תהווה בהכרח הטרדה מינית. ייתכן והמתבטא התכוון להחמיא ותו לא, וככל שלא נלוו להתבטאויות הללו הצעות או התייחסויות בעלות אופי מיני, או התייחסויות שיש בהן ביזוי או השפלה ביחס למינו או מיניותו של מי שהתבטאו כלפיו – קשה יהיה לבסס תביעה שנושאה הטרדה מינית.
לעומת זאת, כאשר התבטאויות שכאלה כן כוללות התייחסויות בעלות אופי מיני או המתמקדות במיניותו של אותו אדם או התייחסויות מבזות ומשפילות ביחס למיניותו, וניתן לראות בהן חלק ממערכת נסיבות כוללת - הרי סביר להניח שבית המשפט יפרש את הדברים כלא לגיטימיים, וכחלק ממסכת של הטרדה מינית לכל דבר ועניין.
האם מותר להחמיא על צורת הלבוש של קולגה בעבודה?
לדברי עו"ד ויינרייך, מחמאות על צורת הלבוש כשלעצמן הינן לגיטימיות, כל עוד לא נלווה לכך ביזוי מיני, או התייחסות מינית מפורשת. מחמאה כמו "הג'ינס שלך נראה טוב" תהיה בדרך כלל לגיטימית. לעומת זאת, התבטאות כמו "מדליק איך שהג'ינס שלך מבליט לך את התחת", מעבר לכך שהיא חורגת מגבול הטעם הטוב, עלולה להיחשב כהטרדה מינית בוטה – אם כי, גם כאן יש לבדוק משתנים נוספים כמו נסיבות אותו מקרה, האקלים הסביבתי או הארגוני בו מתנהלת אותה מערכת נסיבות, וכיוצא באלה. כך למשל, אם התבטאויות שכאלה היו נהוגות על ידי עובדות במשרד זו כלפי רעותה, ולפתע אחד מעובדי המשרד נוקט באותה הלשון בדיוק, יהיה קשה לבסס נגדו תביעה על הטרדה מינית.
האם למעסיק מותר להרים טלפון למועמדת לעבודה, ולהזמין אותה לסרט?
הזמנה לסרט לבדה, אינה מהווה הטרדה מינית, אולם בנסיבות של ראיון עבודה, כאשר אותה המועמדת ממתינה עדיין להחלטת המעסיק אם לקבלה לעבודה או לא - יש בכך התנהגות פסולה, לא אתית, המהווה הפרה של חוקים שונים, הן ביחס למועמדת הספציפית, והן כלפי מועמדים אחרים לתפקיד, אומר עו"ד ויינרייך.
לעומת זאת, אם ההזמנה לסרט איננה מסתיימת רק בהליכה לסרט, אלא נלוות אליה, לאחר מכן, הצעות או התייחסויות בעלות אופי מיני, קיים סיכוי גבוה שמעשים שכאלה יפורשו כהטרדה מינית, שכן המעסיק הפוטנציאלי מנצל את מרותו ואת עמדת הכוח בה הו
א נמצא, תוך הפעלת יכולתו להשפיע על גורלה הכלכלי של המועמדת – כקרדום לחפור בו.
כך למשל, כאשר ראיונות עבודה נעשים בבארים אפלים, בשעות לילה מאוחרות, וכוללים הזמנת משקאות משכרים, הגוררים את המועמדת לעבודה, ואת המעסיק הפוטנציאלי לאווירה מינית – הדבר עלול להוות הפרה בוטה של החוק, לרבות החוק למניעת הטרדה מינית. עו"ד ויינרייך מדגיש כי בכל מקרה, מדובר בהתנהגויות שעל המעסיק להימנע מהן בכל מחיר.
מה קורה כאשר עובד ממונה למנהלה הישיר של אקסית שלו?
לא קיימת שום בעיה במקרה שכזה בתנאי שהיחסים בין השניים הסתיימו. "מגבלות החוק חלות כמובן גם על מערכת יחסים כזו" אומר עו"ד ויינרייך, "אולם מכיוון שמערכת היחסים בין השניים מתאפיינת בשלב זה רק ביחסי מרות, ואין כל מערכת יחסים אחרת בין השניים, אינני רואה בכך כל בעיה".
לדבריו, ברור שאם יחול שינוי, והמערכת הזוגית ששררה בעבר בין השניים תתחדש, על העובד הבכיר מבין השניים, כבר בתחילת מערכת היחסים המתפתחת, האחריות לפנות אל הנהלת החברה, ולפעול לביטול יחסי המרות, דבר אשר יביא להפרדה במקום העבודה בין היחסים המקצועיים בין השניים, לבין היחסים האישיים הנרקמים מחדש בינו לבין האקסית שלו.
פעולה זו מטרתה להבטיח שהתפתחות מערכת היחסים בין השניים לא תושפע בשום צורה מיחסי המרות, ותשלול כל חשש מניצולם. אם לא יבוטלו יחסי המרות בין השניים, תחול על העובד הבכיר במין השניים חזקת ניצול יחסי המרות, כלומר תונח משפטית הנחה בסיסית שהתקיים במקרה זה ניצול מרות, טענה שעל העובד הבכיר לעמול קשות על הפרכתה.
לדברי עו"ד ויינרייך, כאשר העובד הבכיר לא פעל לביטול יחסי המרות, והעניין מתחיל להתברר, מדובר במצב קשה ומסובך, היות ומקרים שכאלה מגיעים לדיון, פעמים רבות רק לאחר שהוגשה תלונה מצד העובד הזוטר, ומול תלונה שכזו – קשה מאד להתגונן.
מה קורה כאשר התלונה על ניצול יחסי המרות מגיעה ביוזמת העובדת, אך זאת רק לאחר שלא מימשה את מטרותיה, כמו למשל קידום בעבודה?
זהו מצב שחכם יצטרך להתאמץ לצאת ממנו אולם פיקח כלל לא ייכנס אליו. על מנת להימנע ממצב כזה על העובד הבכיר מבין השניים לפעול, בכל מקרה, מצדו, בתחילת מערכת היחסים המתפתחת, אל מול הנהלת החברה, על מנת שזו תבטל את האפשרות ליחסי המרות. אם העובד הבכיר לא פעל כך, הוא עלול להימצא בסיטואציה מאד בלתי סימפאטית מבחינתו.
האם הטרדה מינית של גברים על ידי נשים, נשים על ידי נשים, או גברים על ידי גברים - מושתתת על אותם האיסורים?
הטרדה מינית וניצול מרות אינן מוגבלות במין המטריד או המוטרד. הטרדה מינית וניצול מרות אסורים גם בין בני אותו מין ויש להימנע ממנה באותה מידה, אומר עו"ד ויינרייך.
מה עלי לעשות במקרה שהייתי חשוף להתנהגות שמעלה בי חשש כי עברתי הטרדה מינית?
במקרה שמתעורר חשש או חשד להטרדה מינית, יש לנתק מגע באופן מיידי ממי שביצע את ההתנהגות הזו. אם יש צורך בסיוע רפואי או נפשי, או כל סיוע אחר שאיננו משפטי, יש לפנות ללא שיהוי לגורמים המוסמכים המתאימים.
לדבריו, אם מדובר בהטרדה מינית במסגרת יחסי העבודה, מומלץ לפנות מיידית לגורם האחראי על יישום החוק למניעת הטרדה מינית על פי התקנון למניעת הטרדה מינית הקבוע בחוק. ככל שמדובר במקום עבודה המעסיק יותר מ-25 עובדים, או במוסד להשכלה לבוגרים – חייב, על פי חוק, להתמנות גורם אחראי ליישום החוק, אשר יטפל בכל תלונה המתקבלת במקום על הטרדה מינית או חשש לביצועה. אם לא קיים במקום גורם אחראי, הדבר עשוי לשמש כר לתביעה נגד המקום, על ידי האדם המוטרד, מפני שהמקום פועל, במקרה זה ובעניין זה, בניגוד לחוק.
עו"ד ויינרייך ממליץ לכל מי שחש כי הוטרד מינית, להתייעץ בהקדם האפשרי עם עו"ד השולט היטב בטיפול משפטי במקרה של הטרדה מינית וזה, לאחר שישמע את כל הפרטים ימליץ בפניו על אחת או יותר מהאפשרויות הבאות לפתוח בהליך אזרחי כנגד המטריד, וזאת על ידי הגשת תביעה אזרחית - מבלי לחרוג מתקופת ההתיישנות הקבועה בחוק, להתלונן במשטרה נגד המטריד (הליך פלילי) להתלונן בפני הממונה על יישום החוק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה (ככל שמדובר בהטרדה מינית המתבצעת במסגרת יחסי העבודה) וכיו"ב.
אין חובה לבחור בין המסלול האזרחי לבין המסלול הפלילי, וניתן לפעול ולשלב בין השניים. החלטות שכאלה יוכל לקבל המוטרד באופן הטוב ביותר בעקבות ייעוץ משפטי.
_________________________________________
עו"ד דורון ויינרייך מתמחה בטיפול בהטרדות מיניות במישור האזרחי.