בכל פעם שאנחנו חוגגים את ראש השנה אנחנו שוב פוגשים אותה על שולחן החג. עוגת הדבש היא קלאסיקה שאי אפשר בלעדיה. היא פשוטה, בסיסית, בחושה, מוקצפת, בתוספת לימון, פרג, ג'ינג'ר, שקדים או שוקולד...
לעוגת דבש יש אינספור מתכונים שמשותפים להם מספר מרכיבים בסיסיים, ויחד עם זאת אפשר להפיק ממנה הרבה גרסאות.
עוגה בת 5000 שנה
לפי היסטוריונים של מזון, המצרים הקדמונים היו הראשונים עם מיומנויות אפיה מתקדמות (יחסית) כבר לפני 5000 שנה. נראה שהם אפו את עוגות הדבש הראשונות שהיו דומות ללחם מומתק בדבש. למאפה נהגו להוסיף גם אגוזים ופירות יבשים. באירופה של ימי הביניים כבר אפו עוגות פירות ועוגות ג'ינג'ר.
העוגות המודרניות הראשונות (עוגה עגולה עם ציפוי מזוגג) נאפו באירופה סביב המאה ה- 17, הודות לטכנולוגיה מתקדמת יותר של תנורים, וזמינות של כלי אפיה וחומרי גלם. באותה תקופה רוב העוגות היו עדיין עם פירות מיובשים, ורק באמצע המאה ה- 19 העוגה כפי שאנו מכירים אותה כיום באה לעולם.
אין חגיגה בלי עוגה
גם בזמנים רחוקים אם רצית םלעשות למישהו כבוד הייתם אופים לו עוגה, מפני שחומרי גלם כמו: סוכר, תבלינים, ואגוזים היו מאוד יקרים ולכן רק מעטים זכו ליהנות מהם. כיום עוגה היא כבר מצרך בר-השגה אבל המשמעות נשארה. כמארחים, עוגת דבש מאפשרת לכם להעביר מסר מיוחד לאורחים: "זהו יום חשוב ותחילתה של שנה חדשה. אנחנו אוהבים אתכם ומאחלים לכם שתהיה שנה טובה ומתוקה".
עוגת דבש מתובלת
מצרכים
3 ביצים.
3/4 כוס סוכר.
1 כוס דבש (אפשר להחליף בכוס סילאן).
1 כוס תה חזק (רצוי להשתמש בתיוני צ'אי הודי ואז מקבלים טעם נפלא).
3/4 כוס שמן.
1 כפית תמצית וניל.
2 ורבע כוסות קמח (315 גרם).
1 כפית אבקת אפיה.
1 כפית סודה לשתיה.
1 כפית קינמון.
אופציונאלי: להוסיף ג'ינג'ר טרי או מסוכר, אגוז מוסקט וציפורן
(*האפייה בתבנית מס' 24 או ב- 2 תבניות אינגליש קייק, או בתבניות קטנות לעוגה אישית).
אופן ההכנה
מערבבים היטב את כל הנוזלים ("הרטובים") עם הסוכר.
מערבבים את כל ה"יבשים".
מוסיפים את היבשים לרטובים ומערבבים עד קבלת עיסה אחידה.
מעבירים לתבנית ואופים ב-160 מעלות כ-45 דקות, עד שקיסם שננעץ יוצא עם פירורים לחים.
שימו לב
עוגות דבש הן בדרך כלל מאוד דלילות, ולכן אם אתם משתמשים בתבנית קפיצית או ברינג מתכת ללא תחתית, יש לעטוף אח החיבורים עם נייר כסף בכדי למנוע נזילה של העוגה.
סבלנות- היא מילת המפתח! לא להתייאש אם לוקח קצת יותר זמן לאפות, ולא להעלות את הטמפרטורה בכדי לזרז את זה.
טיפים
1. לקישוט ניתן לפזר לפני האפייה קוקוס בצורות שונות, אגוזים, שקדים וכדומה.
2. ניתן לשדרג את העוגה עם קוביות תפוחי עץ בברנדי: מקלפים את התפוחים, חותכים לקוביות גסות, מקפיצים במחבת עם מעט סוכר וברנדי. מקררים ומוסיפים לעוגה.