חיי היומיום במרחב האורבני מספקים לנו הרבה רעש ואינסוף גירויים- רחובות עמוסים באנשים, חנויות, מכוניות ופרסומות בשלטי חוצות. מדי פעם, הנפש שלנו מחפשת שקט. המדבר הוא אופציה טובה להתרחק מחיי השגרה, להתבודד, לנקות את הראש, לקבל פרספקטיבה ולחשוב על החיים מנקודת מבט אחרת. מה יכול במדבר להוות השראה?- פרח שהצליח כנגד כל הסיכויים לגדול באדמה יבשה, ציפור שעפה מעל ראשכם בדיוק כשהגעתם לתובנה מעניינת, מאובנים ותופעות גיאולוגיות מתקופות קדומות שמזכירים לנו עד כמה האדם קטן זמני. במדבר אתה חווה את העצמה ואת יופי הבריאה ונזכר מחדש שהאדם אינו מרכז העולם, אלא חלק בלתי נפרד מהטבע, ושעלינו למצוא את הדרך לתמוך בריפוי האדמה. לא חסרים מקומות למי שמחפש להתבודד במדבר. הנה כמה רעיונות:
מערות קומראן מערות קומראן נמצאות באזור צפון ים המלח, קרוב לקיבוץ קלייה. המערות התגלו בשנת 1946 ע"י נער בדואי שהיה רואה צאן. במקום התגלו כדי חרס ובתוכם כתבי יד עתיקים מלפני אלפיים שנה- “המגילות הגנוזות”. חפירות ארכאולוגיות שהתקיימו בסמוך למערות כעשור מאוחר יותר, חשפו שרידים של ישוב בו התגוררה כת מסתורית ומעוררת השראה. תושבי קומראן היו ככל הנראה שייכים לזרם של כת האיסיים, והם חיו במקום מהמאה השנייה לפני הספירה ועד לכיבוש הרומאי בשנת 68 לספירה. חברי הכת, כ-200 במספר, דגלו באורח חיים שיתופי, בזו לעושר וסברו שהעולם מתחלק ל"צדיקים" ו"רשעים". הם מצידם, ניסו להיות "צדיקים" ככל שיכלו. הרעיונות המהפכניים בהם דגלו הצליחו לחולל שינוי בתפיסת העולם של החברה בתקופתם ואף להשפיע על העולם המודרני עד היום. כיום הפך המקום לגן לאומי, והוא מהווה מקור משיכה עבור מי שמתעניין בהיסטוריה עתיקה או מחפש מקום להתבודד במדבר. אם למשל חיפשתם מקום להתחבר לחזון חדש שיכול להוביל למהפכה חברתית- המקום יכול ללא ספק לשמש כמקור השראה. אתר הטבילה קאסר אל-יהוד לא רחוק מירושלים, פנייה מצומת בית- הערבה תוביל אותנו לקאסר אל-יהוד. האתר הוא אחד המקומות היותר מבודדים בצפון ים המלח. האזור זכה לכינוי "ארץ המנזרים", בשל ריבוי המנזרים שפעלו כאן במהלך ההיסטוריה, שחלקם כבר נטושים כיום. במנזרים עצמם לא תוכלו לבקר, אך ניתן לבקר (בתאום מראש) באתר הטבילה שנמצא על נהר הירדן. כאן, לפי המסורת, הוטבל ישו וכיום מתקיימים במקום טקסים נוצריים, תפילות וטבילות בירדן. בגדה השנייה של הנהר, נוכל להביט על כנסייה הנמצאת בממלכת ירדן. אם תרצו לטבול בעצמיכם במי הנהר, ממש לפני שהוא נשפך לים המלח, כאן המים אמורים להיות נקיים יותר. מתאים למי שמחפש השראה להתחלות חדשות.
> הר כרכום הר כרכום (בערבית ג'בל עידיד) נמצא בנגב הדרומי, בקרבת נחל ציחור המתחבר לנחל פארן. בהר כרכום נמצאו אלפי ציורי סלע השייכים לתרבויות קדומות מלפי 3000 ו-4000 שנה. בין ציורי החיות נוכל למצוא גם מוטיבים מקראיים- לוחות הברית, המנורה וסמלים נוספים שפירושם לא ידוע. פרופ' עמנואל ענתי, אשר חוקר שנים ארוכות את האזור, פיתח תיאוריה לפיה הר כרכום הוא הר סיני המקראי, שם קיבל משה את לוחות הברית. זיהוי זה לא התקבל ע"י מרבית החוקרים הארכיאולוגיים בארץ. במהלך חודש דצמבר, בשעה 12 בצהריים, ניתן לצפות במקום בתופעה המכונה "הסנה הבוער", כאשר קרני השמש יוצאים מחור בסלע ומאירים על ההר. בין אם המקום היה "הר מתן תורה" או לא, הר כרכום יכול לשמש כהשראה למי שמתעניין באמנות עתיקה. החיבור בין אמנות למדבר הוא מעניין- הרבה אנשים שחווים מחסום בתהליך היצירה באים למדבר "לנקות את הראש", להתחבר מחדש לטבע, לעצמם ולמה שמניע אותם ליצור. יופי המדבר הוא בפני עצמו יצירת אמנות מעוררת השראה. המדבר לוקח אותנו מהמקום המוכר לנו של עשייה, למקום של התבוננות- שהיא השלב הראשון בכל יצירה.
מקומות לינה המדבר מציע מגוון אפשרויות לינה- החל ממלונות מפנקים ועד לאירוח כפרי פשוט, אכסניות, מקומות לקמפינג ואף לינה עצמאית בשטח. למי שרגיל לסטאנדרט של בתי מלון – ניתן כמובן לבחור מבין מלונות ים המלח או המלונות באילת, תלוי באיזה אזור של המדבר אתם מטיילים ( לפרטים נוספים) באזור ים המלח ניתן ללון גם בבית-ספר שדה עין-גדי או בבתי הארחה של קיבוצים באזור- קלי"ה, אלמוג ועוד. באזור אילת תוכלו למצוא מלבד המלונות גם דירות להשכרה, צימרים, אכסניות נוער ומקומות לקמפינג. בשנים האחרונות נוספו גם מבחר אפשרויות לאירוח אקולוגי בחוות בודדים או כמו "זמן מדבר" ליד ערד, חוות "אורליה" בשדה בוקר, "דרך הבשמים" בערבה ועוד. הבחירה תלויה לא רק בתקציב שלך, אלא גם באיזה סוג של חוויה אתה מחפש. אם באת לנופש תבחר בבית מלון אבל אם אתה מחפש חוויה רוחנית עדיף להסתפק בתנאי לינה פשוטים ולהישאר גם בלילה קרוב לטבע. הלילה יכול להיות זמן משמעותי, ואם לדוגמה יצאתם למדבר עם שאלה ספציפית לגבי החיים שלכם יכול להיות שתקבלו תשובות באמצעות החלומות בלילה. בכל מקרה, אם חיפשתם להתרחק מהציביליזציה ולהתחבר לשקט של המדבר, לא כדאי לישון בחדר עם טלוויזיה או "פיתויים" אחרים מסוג זה.
|