כל מי שמתגורר בישראל, יוכל להצביע על החשיבות הרבה שמוענקת במדינה – הן ברמה הלאומית והן ברמת האזרח – לשמירה על איכות הסביבה. דומה כי המודעות האקולוגית הגיעה למימדי שיא, כשאחד הביטויים המובהקים של כך הוא בתחום המיחזור. בעת הנוכחית, ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בהיקף המיחזור. אבל האם צפוי שהמצב יישאר כך גם בשנים הבאות? ובכלל, האם מדובר בטרנד שעתיד לחלוף, או בשינוי שיימשך עשרות שנים?
ההיבטים המורכבים של המיחזור
כצעד ראשון, ראוי למפות את שדה המשחק אליו נכנסים. מיחזור, כידוע, הוא מונח רחב במיוחד, המתאר מגוון תהליכים של פירוק פסולת לרמת חומרי הגלם שלה, וזאת במטרה לייצר באמצעותם מוצרים חדשים. בכוחו של המיחזור, בהמשך לכך, להקטין את דלדול המשאבים החיוניים בעולם, לצמצם את כמויות הפסולת ואפילו להביא לחיסכון כלכלי לא מבוטל כלל וכלל.
את המיחזור ניתן לחלק מספר תחומים עיקריים, וזאת על פי מהות המוצרים או הרכיבים שממחזרים. מיחזור בקבוקים הוא מהנפוצים בישראל, שעה שניתן למצוא בכל עיר עשרות רבות של מיכלי איסוף. סוגים אחרים של מיחזור, חשובים לא פחות, הם
מיחזור קרטון, מיחזור נייר, מיחזור פלסטיק, מיחזור קומפוסט (דשן הנוצר מזבל אורגני) או אפילו מיחזור מוצרי חשמל. ההערכות הן שבישראל ממוחזרת כיום כמעט רבע מהפסולת, מה שמעמיד אותה במיקום גבוה מאד בטבלאות המיחזור בעולם.
כל הסיבות לכך שהמיחזור המאסיבי יימשך
כשמתבוננים על חשיבות המיחזור, דומה כי אין סיבה שהוא לא ימשיך להתבצע במלוא כוחו.
הנזקים שהאדם מחולל לסביבה באים לידי ביטוי מוחשי בצמצום מאסיבי של משאבים: נייר, כידוע לכל, מביא לפגיעה מהותית ביערות הגשם בעולם. החשש הגדול כיום הוא שבעוד שנים לא ארוכות יאזלו לחלוטין משאבים חיוניים לאדם, מה שיותיר אותו בבעיה. מכיוון שהמיחזור בהחלט משפר את המצב, בטווח הקצר והארוך כאחד, נראה שהוא יהיה במלוא כוחו גם בשנים הבאות.
מיחזור, עושה רושם, הוא הליך שבו כל הצדדים יוצאים מרוצים. הסביבה עצמה נשכרת, וגם האנשים שתרמו לה. כשמדובר על מוניטין של חברה עסקית, ארגון או אפילו אדם מפורסם, מיתוגו כדואג לגורלה של הסביבה, באמצעות מיחזור בין השאר, הוא תמיד חיובי. זוהי מלחמה שדומה שכל מי שיצא אליה נמצא באותו צד.
ומה באשר למתנגדים?
מן העבר השני של המשוואה, יש אנשים שאינם מקפידים על מיחזור, כשאחרים אפילו מתנגדים אליו באופן גורף. אחד מטיעוני הנגד המרכזיים הוא שחוק פיקדון הבקבוקים, חלק בלתי נפרד מתחום המיחזור, הביא לכניסתם של ארגוני פשע, לא פחות, לשדה המשחק: האחריות של אלה היא גבייה של דמי הפיקדון. סכסוכים בין משפחות פשע, אפילו על רקע זה, צצו בשנים האחרונות, ויש חשש מסוים שהוא עלול להביא לפגיעה בתחום.
בין המתנגדים, גם כאלה שסבורים שהיבטים שונים של המיחזור עדיין לא מאפשרים להבטיח את איכות המוצר הממוחזר. הדבר בולט בעיקר במיחזור מים אפורים, שכרגע אינו נעשה באופן שיאפשר לעשות בהם שימושים מרובים יתר על המידה.