מושב 'פרלמנט נערות' העשירי התקיים ביום שני, 17.6.2014, בתאטרון 'נוצר' בבת ים. הפרלמנט, אשר אירחה ענת ליבנת, יועצת ראש העיר למעמד האישה בבת ים, יו"ר מועצת הנשים בבת ים ויו"ר איגוד היועצות, דן ביחס של מערכות החינוך והרווחה להיעדר תחושת ביטחון פיזי ומיני של ילדות ונערות ברשות הרבים, במוסדות חינוך ובמקומות בילוי.
המפגש ניפתח עם ההצגה "כולם עלי" של תיאטרון 'נערה' בהשתתפות בנות רמת יוסף, בבימוי קרן כהן ישראלי והמנחה החברתית שני אלבז. ההצגה עסקה בדילמות של בין אמת ובין הסתרה? עד כמה ניתן וכדאי לחשוף? על מה הנערות מעיזות לדבר ומה המדיה ואמצעי התקשורת מעלים לשיח הציבורי? ההצגה הציגה "אונס" פיסי ומנטאלי שנעשה מידי יום לנערות באמצעות פרסום תמונותיהן ברשת ללא ידיעתן או הסכמתן ויתרה מזאת את ההשפעה של מעשים אלימים אלו על חיי היומיום של הנערות ומשפחותיהן.
לאחר מכן התקיים פאנל בהשתתפות נערות מבת ים, כפר סבא, ג'יסר א'זרקה ופתח תקווה, אשר העלו את חוויותיהן ותובנותיהן ביחס לשאלה: מי אחראי על ביטחונן? האם יש כתובת אמינה לטיפול בתלונותיהן על פגיעה בגופן ובכבודן? ולצדן, נשים המייצגות מערכות חברתיות, נציגי הורים, רשויות מקומיות, מועצת תלמידים, והתקשורת.
הפאנל התקיים בהנחיית דפנה אייזנרייך, רכזת חינוך במרכז סיוע לנפגעות ולנפגעות תקיפה מינית בתל אביב ובהשתתפות אסתר פירון – מחזיקת תיק החינוך בעיריית בת ים, ענת מרדכי– כתבת 'לאישה' ורות ולנטי – יו"ר ועד ההורים בעל יסודי בבת ים.
למפגש הוזמנו נערים ונערות מישובים שונים, פרופ' אסתר הרצוג - מייסדת 'פרלמנט נשים', לירון בן יעקב – דוברת ופעילה ב'פרלמנט נשים' ונשים הפעילות ב'פרלמנט נשים' וב'פרלמנט נערות'.
אסתר פירון, ברכה על נוכחות הבנים לקהל, בנוסף לנערות, פתחה את הפאנל והסבירה כי "מקרים רבים של הטרדה מינית אונס נובעים מלחץ והסכמה למצב חברתי ולא מתוך רצון, וכי יש לדבר על ההשפעה החברתית והלחץ החברתי ולטפל בבתי הספר ובסיבות שמביאות נערים ונערות למצב כזה. מסכימה זה לא רוצה"
הנערות העבירו בצורה מאוד ישירה את החוויה של להיות נערה. פחד וחוסר אונים.
מאיה חנוכייב, נערה מבת ים, שהשתתפה בפרויקט "נערה" ובהצגה "כולם עליי" סיפרה שבתהליך בניית ההצגה כל אחת חלקה מהחוויות שלה ביחס לפגיעה מינית אליה נחשפה. "זה יכול לקרות לכל אחת ואנחנו לא באמת יודעות איך לטפל בזה".
אמילי רובין, נערה מבת ים, שהשתתפה בפרויקט "נערה" ובהצגה "כולם עליי": "אנחנו חשופות ופגיעות ואין לנו מה לעשות. מספיק שאני הולכת בלילה ואני לא יודעת מה יקרה לי והאינטרנט הוא סכנה נוספת. התחושה היא שבשניות את יכולה למצוא עצמך ברשת וכולנו פוחדות מזה. בהצגה היה חשוב לנו לשים את זה על הבמה כדי שכולם יראו את זה. שכולם יראו מה אנחנו בתור נערות עוברות"
גם נערות נציגות מג'יסר א'זרקא חלקו מחוויות הפגיעה המינית שלהן ועל החששות והפחדים שהן חשות באופן יומיומי.
גל יוסף, יו"ר מועצת תלמידים ונוער ארציתאמרה שבמסגרת המועצה מיקדו את הבעיה והבינו שאחד הגורמים החשובים ביותר בהס
ברה הוא בית הספר. יוסף הוסיפה שכרגע הם נמצאים בתהליך של הכנסת שיעורי חינוך מיני בתוך בתי הספר. בני נוער מקבלים היום את כל המידע בנושא מיניות דרך אינטרנט, קולנוע וסדרות ונוצרת אצלם תפישה מעוותת של מניות, תוך החפצה של נשים. לצד זה, לרוב בני הנוער אין עם מי לדבר על זה בבית והם לא יודעים מאיפה לקבל את המידע. המטרה שלהם היא שאנשי מקצוע יגיעו לבתי הספר ידברו עם בני הנוער.
רומי מכפר סבא, משתתפת בתוכנית נמ"ש -נערות מובילות שינוי ציינה שבמסגרת הפעילות של נמ"ש הן מקדמות מסרים שיובילו לשוויון מגדרי בנושאים שחשובים לנערות.
"התפקיד שלי כעיתונאית הוא להגיע למקומות כמו המפגש הזה ולשמוע סיפורים. עם זאת, זוהי גם אחריות של כל אחת ואחד מהנערות והנערים לשתף. הרבה מהקוראות לא מודעות לכך שעושים היום לבנות שלהן 'אאוטינג'. כל יום שאימא לא יודעת מה שראינו בהצגה הוא בעייתי מאוד, ומאוד חבל שבני הנוער לא פותחים את הפה, לפני שפרשיות כמו פרשיית המין בקריית גת 'מתפוצצות'. אנחנו כמעט ולא יודעים מה עובר על נערות בגיל ההתבגרות, גם בחיפוש ברשת, יש מעט מאוד מידע. כתקשורת שמסתכלת על תופעות חברתיות עלינו לשנות זאת. על הצעירים קיימת האחריות לספר למבוגרים. רק אתן יודעות מה עובר עליכן ואם לא תעירו את עיננו לא נדע", אמרה ענת מרדכי, כתבת 'לאישה'.
רות ולנטי, פעילה בועד ההורים בבת ים טענה שכל הנושא הקשור בחינוך ובגידול הילדים רלוונטי לכל הגורמים הנוגעים בהתפתחותם: הורים, בני משפחה, חברים בית הספר והתקשורת. "אנחנו מתממשקים עם הנערים והנערות כל הזמן ונותנים להם הכלים להתמודד אם יש או אין פתיחות. חייבת להיות תקשורת פתוחה. אנחנו אמנם הורים צעירים ומתקדמים וחברה נאורה אך אם הילדים שלנו לא מרגישים מספיק חופשי לדבר אתנו אז לא עשינו את העבודה שלנו וקיים פער בין העבודה שלנו לבין איך הילדים שלנו תופסים אותנו. לכן, עלינו להעביר סדנאות גם להורים ולא רק לילדים. ככל שהילדים מתבגרים הם מזמנים לנו אתגרים חדשים ועלינו כהורים לדעת איך להעביר את המסרים שלנו".
"אין ספק שמבחינתי המילה החשובה ביותר שצריכה לצאת מהדיון זו המילה כבוד. כשמתייחסים בכבוד ההתנהגות והתקשורת בין המינים נראית שונה. לצד זה, חייבים לקיים שיעורים בחינוך מיני לבנים ולבנות ומגיל צעיר", אמרה אסתר פירון כשסיכמה את הדיון.
פרופ' אסתר הרצוג, מייסדת פרלמנט נשים אמרה שהתרבות מקרי הפגיעה המינית בנערות בתחומי מוסדות חינוך וחשיפת מקרים רבים בהם מתבררת התנהגותם של נערים כאובדן דרך מוסרית וכיחס מבזה ומחפיץ כלפי נשים, מעלים את הצורך לפעול לפיתוח המודעות של נערים ליחסים מתוך כבוד כלפי נערות ונשים.
“פרלמנט נערות” הינו תת-פעילות בתוך “פרלמנט נשים”. מטרות “פרלמנט נערות” הן יצירת במת שיח עבור נערות בישראל, הגברת המודעות של נערות לסוגיות הקשורות למעמדן בחברה ולזכויותיהן, עידוד נערות לעשייה למען שוויון בין נערים ונערות ולמען שוויון בחברה בכלל.