כולנו רוצות להבין וללמוד את שוק ההון אך, עודף המידע והמוצרים עשוי לבלבל כל אחת. בשוק קיימים מוצרים פיננסיים רבים כגון: מניות, קרנות נאמנות, אג"חים, תעודות סל, מוצרים במט"ח ועוד רבים אחרים.
בסדרת מאמרים באתר אנסה להפיג את הערפל סביב המוצרים הפיננסיים הקיימים בשוק. חשוב לזכור כי המטרות הפיננסיות של כל אחת מאיתנו שונות. תיק השקעות נבנה לפי מטרות המשקיע ורמת הסיכון הרצויה. חשוב מכל הוא להבין מה עושים. על המשקיע להכיר את השווקים, המוצרים, השפעות ריביות ועוד פרמטרים רבים להשקעה נכונה. וכמובן, שאין בכתבות אלו המלצה לרכישה כל שהיא.
הפעם נעשה הכרות עם המוצר המפורסם ביותר הנסחר בבורסה – המניה!
בחירת מניה מנצחת, אינה מדע, אך תוכלי ללמוד לעשות זאת אם תלמדי כיצד לבחור אותה, או נכון יותר ממה להישמר בעת קניית מניות.
מהי מניה?
מניה (Stock)היא סוג של נייר ערך המהווה שטר בעלות על חלק מחברה ומקנה למחזיק בה מעמד של שותף בחברה. מעמד כל שותף בחברה מתחזק ככל שיש בידיו יותר מניות. מי שמחזיק יותר ממחצית המניות של חברה מכונה "בעל שליטה".
מדוע חברה מנפיקה מנייה?
חברות מנפיקות את מניותיהן ומציעות אותן למכירה לציבור בבורסה תמורת כסף. זאת, על-מנת לממן את השקעותיהן ואת פעילותן העסקית כדי לגדול ולצמוח: להתרחב לשווקים חדשים, לפתח מוצרים חדשים, לקנות ציוד חדש, לגייס עובדים נוספים. החברות משתמשות גם בהלוואות מבנקים, במענקים ממשלתיים ובאמצעים עצמיים, אך כדי להתרחב באופן משמעותי, לרוב הן מגיעות לבורסה.
זכויות המחזיק המניה
מניה מקנה זכות הצבעה באסיפה הכללית של בעלי המניות, שהיא פורום חשוב של קבלת החלטות בחברה (כמו הכנסת). לבעל מניה יש גם זכות לקבל רווחים וזכויות אחרות הנקבעות בתקנון החברה. המניה מקנה למחזיק בה חלק בבעלות על נכסיה, גם במקרה של פירוק.
הידעת שאם את מחזיקה במספיק מניות את זכאית ללכת לאסיפת בעלי המניות? מועד קיומן של אסיפות אלו מתפרסם בעיתונות.
בעבר, כל בעל מנייה זכה לקבל לידיו כתב מניה. כיום, מטעמי יעילות ונוחות, מנוהלת ההחזקה במניות וביתר ניירות הערך, במסלקת הבורסה באמצעות רישום ממוחשב בלבד, ללא צורך בתעודות פיזיות.
מספר נקודות למחשבה לפני רכישת מניה
- ערכי מיפוי של המטרות והצרכים הפיננסיים שלך כך תוכלי לדעת מהו הסכום אותו את יכולה להשקיע ומהו הסכום אשר ביכ
ולתך לסכן.
- הכירי בעובדה שאין ערבויות להצלחה בהשקעה ואף אין דרך אחת להשקיע.
- אל תרכשי מניה של חברה אשר לא שמעת עליה. ערכי סקר לפני שאת מוסרת את השיק....קראי חומר על החברה, המלצות אנליסטים. תוכלי להתעדכן באתרים פיננסיים, עיתונים כלכליים.
-מומלץ לרכוש מניה של חברה שאת צורכת את מוצריה בקביעות. למשל, אוהבת "קוקה קולה?" תוכלי לרכוש את מניות החברה. אוהבת את מיקי מאוס? תוכלי לרכוש מניות של דיסני. רכישת מניה של חברה שאת מכירה או תחום שאת אוהבת תעשה את הרכישה למהנה יותר.
-וודאי כי החברה מוכרת מוצר או שירות וכי הציבור זקוק או רוצה את מוצריה או שירותיה. אם הציבור אינו זקוק לשירותי או מוצרי החברה לא תהיה מצליחה ועל כן הימנעי מלהשקיע בה.
- החברה בה בחרת להשקיע צריכה להיות בת איתנות פיננסית. גם כאשר חברה מציגה מוצר חדש אין זו ערובה להצלחה. על החברה להוכיח איתנות אף בתקופות האטה או מיתון. איתנות פיננסית מאפשרת לחברה לצמצם הוצאות ועלויות ואף לרכוש חברות אחרות בשווקים. אם לחברה אין הון עצמי אל תשקיעי בה.
- אל תרכשי מניה בירידה בהנחה שתעלה חזרה. לעתים, אכן ניתן לנצל מצב זה לעשיית רווחים אך לפעמים קיימות סיבות נוספות, שלעתים אינך ידועות לציבור הגורמות לצניחת המניה.
- אל תרכשי מניה בהמלצת חבר, או שכן שסיפרו לך כי תרוויחי בשל הרכישה . תמיד ערכי מחקר משל עצמך. התייעצי בבנק עם יועץ ההשקעות לפני רכישת המניה. שירותי הייעוץ בבנק ללא תשלום.
מומלץ לפני ביצוע פעולות השקעה פיננסיות לפנות לייעוץ השקעות מוסמך.
אתן מוזמנות להיכנס לפורום בנושא ניהול הכסף ולהתייעץ עם מיכל לבב הדר