האם אמריקה – ערש הקפיטליזם והאחריות האישית משנה את עורה? האם זה מה שניתן להבין מנאומו של בן ברננקי, שביקש מהבנקאים לוותר על חלק מנוטלי המשכנתאות שהסתבכו על חובם?
דה מרקר 9 מרץ 08
הקונגרס מכריז מלחמה על המשכורות במגזר הפיננסים?
ועדה מיוחדת של הקונגרס האמריקאי זימנה מנהלים בכירים בחברות הפיננסים להעיד בנוגע לגובה שכרם. דה מרקר 9 למרץ 09
ואני שואלת מה קורה בארצנו?
הכלכלה האמריקאית הייתה "ליהלום שבכתר" לרוב כלכלני ישראל. פרופסורים לכלכלה, אנשי משרד האוצר, שרי אוצר וראשי ממשלה הרעיפו שבחים בזכות הכלכלה האמריקאית. אוניברסיטאות, מכוני מחקר ותאגידים אמריקאיים היו למקום עליה לרגל לאותם אנשים. המדיניות הכלכלית בישראל היא חיקוי מוצלח של הכלכלה האמריקאית שהביאה עלינו מדיניות של אי שוויון בממדים מבהילים.
והנה היום במוסף הכלכלי של הארץ ידיעות ממעוז הקפיטליזם, הרהורי כפירה. אולי טעינו?
המנכ"לים בחברות הפיננסים גזרו קופונים ענקיים למרות משבר הסאבפריים שגורם למיליוני אמריקאים לאבד את רכושם.
מנכ"ל מריל לינץ' הודח בשנה שעברה מתפקידו, בעקבות מחיקות ענק שרשמה החברה שבראשו בשל הימור שלקח על שוק משכנתאות, קיבל חבילת פיצויים בגובה של 161 מיליון דולר. מנכ"ל סיטי שגם הוא הודח מתפקידו קיבל 29.5 מילין דולר ועוד בונוס של 10 מיליון דולר. כלומר מנכ"ל מפוטר בגלל פאשלה ועוד זוכה לבונוסים. היום הקים הממשל האמריקאי ועדה מיוחדת של הקונגרס שבוחנת רפורמות ממשלתיות בנוגע לשכר הבכירים במגזר הפיננסים. גם לחסידי השוק החופשי המצב הזה נראה בלתי סביר.
מנגד אומר יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי "חברה, אולי תוותרו לחלק מהלווים על חלק מהקרן של ההלוואות ולהותיר את הלווים בבתיהם". לטעון טענה שכזאת במשטר הקפיטליסטי האמריקאי היא בהחלט מהפכה וחשיבה אחרת.
ואצלנו, זה גם קורה אבל במינונים יותר קטנים....טוב הרי אנו לא אמריקה.
המקרה של קופת הגמל חרמון של בית ההשקעות פריזמה היא דוגמה לכך. הכספים בקופה הם כספי הציבור, הם כספים שמיועדים לחיסכון, לפנסיה, כספים שחלק גדול מאיתנו עבד שנים בכדי להרוויחם והנה בשנייה הקופה הפסידה בחודש 8% מערכה. ומה קרה?
האשימו את המנהל הצעיר בן ה-31, הוא פוטר והבטיחו החזר כספים לחברים בקרן. כמה? מתי? ל
א ברור. מנהלי בית ההשקעות פריזמה ימשיכו לקבל את משכורת העתק שלהם ובטח אחרי תקופת מה שהנושא ירדו מהכותרות יקבלו גם את הבונוסים.
העובדה שכספי החיסכון שלנו נמצאים היום, לאחר המהפכה הגדולה שהנהיג ביבי נתניהו, בידי "בתי השקעות" היא מפחידה. אנו החוסכים איבדנו את השליטה על הכספים שלנו. פעם ידענו, הפקדנו סכום מסוים וידענו בדיוק מה יהיה ערכו בעוד 10, 15 שנים. היום בשם "טובת החוסך" הכל מעורפל ומי שגוזר קופון הם הבעלים והמנהלים של בתי ההשקעות.
יש לי סכום כסף שמגובה בריבית שנתית של 4.5% קבוע כל שנה. זו פוליסה מלפני הרבה שנים שעשתה חברת הסנה שנעלמה מן העולם. בשנה האחרונה קיבלתי אין ספור שיחות שכנוע ממנהלי בתי השקעות....שכדאי לי להעביר את הכסף אליהם ולהרוויח בהרבה יותר כסף. "ראי, השנה הקופה שלנו עשתה 11% וזה אמר 12%...." מכיוון שאיני מהמרת ובפרט לא בכספי הפנסיה שלי החלטתי שלא לעשות שום שינוי. היום הבנתי עד כמה צדקתי.
חברתי, שהיא כלכלנית עם תעודות טוענת שהיא נתנה הוראה לבית ההשקעות שאת כספי הפנסיה ישקיעו במזומן ובאג"ח ממשלתי קצר מועד. לטענתה באג"ח קצר מועד ידועה הריבית מראש לעומת אג"ח ממשלתי לזמן ארוך שמושקע גם במניות ולכן הוא בסיכון. "כך לפחות אני יודעת שאולי לא ארוויח הרבה אבל אני בטוח לא אפסיד".
כספי החוסכים אם זה לפנסיה או למטרה אחרת הם בסכומים עצומים והם מהווים את הבסיס לתפעול כל בתי ההשקעות בעולם. מתגלגל שם הרבה כסף ותפקיד מנהליהם הוא לשמר על ערך כספנו. במציאות המצב מסתבר קצת שונה ולא מעט בתי השקעות ובנקים נקלעו למשבר. זה כמו מגדל קלפים. קלף אחד שמוזז מהמקום מפיל את כל המגדל. לי כחוסך אין כמעט שום דרך להשפיע על מבנה התיק הכספי של בית ההשקעות ששם מונח כספי. אני תלויה בחסדיהן ולכן זה מצב מאד מפחיד. בנוסף משולמות משכורות עתק לאותם מנהלים שביום הדין במקרה הרע מפסידים את מקום עבודתם אך במציאות "זה לא אנחנו, זה השוק, זה המנהל זוטר..." זה כל העולם רק לא הם.
והיכן הפיקוח של משרד האוצר? גם אני שואלת. לא מדובר באותם פקידים שמהאוצר עוברים ישירות ולא תמיד עם תקופת צינון לאותן חברות ביטוח שהם אמורים לפקח עליהם?