שוק תעודות הסל צומח בשיעור חד בארץ ובעולם. בישראל המדובר בשוק המנהל נכסים בלמעלה מ-50 מיליארד ₪. תעודת סל היא נייר ערך המאפשר להשקיע במדדי מניות, מדדי אג"ח, שערי מט"ח ועוד ולא במניות עצמן. התעודות נסחרות בבורסה בתל-אביב כמו המניות.
ההחלטה על פרסום פרופיל החשיפה הינה תוצאה של מהלך משותף שיזם איגוד תעודות הסל שבלשכת המסחר יחד עם רשות ניירות ערך, ומצטרף לשורה של מהלכים, שמטרתם הגברת השקיפות למשקיעים בתעודות סל.
הדבר כולל פרסום יומי של השווי ההוגן של תעודות סל (החל ממרץ 2008), פרסום הרכב הנכסים (החל מנובמבר 2008) פרסום של דמי הניהול האפקטיביים שמשלם המשקיע בתעודות הסל (החל מינואר 2009), וקביעת כללי השקעה לפעילות מול בנקים זרים בחו"ל (החל מספטמבר 2009).
בעקבות השינוי, מעתה פרופיל חשיפה של תעודת הסל למניות, למט"ח ולסיכון אשראי, יסומל באמצעות 3 תווים. במסגרת זו, דרגת החשיפה למניות ולמט"ח תיקבע בהתאם לפרמטרים הקבועים כיום לגבי קרנות נאמנות. דרגת החשיפה לסיכון אשראי תיקבע בהתאם למדיניות ההשקעות של תעודת הסל, כך שביחס לכל תעודת סל יוכל המשקיע לדעת בכל עת את פרופיל החשיפה לסיכון אשראי של תעודת הסל. פרופיל החשיפה של מנהל תעודות הסל יסווג בקטגוריה של דירוג חוב גבוה, דירוג חוב בינוני ודירוג חוב נמוך, וכן בחלוקה לפעילות מול בנקים בארץ ולפעילות מול בנקים בחו"ל.
לדוגמא: תעודת סל שפרופיל החשיפה שלה הוא 00a, תהיה תעודת סל שהמדד הנעקב שלה הינו מדד שכולל אגרות חוב בארץ בלבד, ללא חשיפה למניות ו/או לשער מט"ח, ושמנהל תעודות הסל פועל לביצוע הכיסוי במדד מול בנקים ישראלים המדורגים בדירוג של AA ומעלה (משקף למעשה את 5 הבנקים הגדולים בישראל). כל שינוי בפרופיל החשיפה, ייחשב כשינוי של מדיניות ההשקעות שיהיה טעון פרסום מראש לציבור בדו"ח מיידי.
בנוסף, תעודות הסל יפרסמו דיווחים חודשיים לא יאוחר מ- 20 יום מתום כל חודש, על היקפי נכסים והרכב מפורט של היקפי הפעילות מול הבנקים במסגרת מדיניות ההשקעות של תעודת הסל.
החל מחודש יולי 2010 יצטרכו קרנות הנאמנות אף הן להגביר את השקיפות בתשקיפי הקרנות ולכלול מידע מפורט אודות גורמי הסיכון בפעילות הקרן, התייחסות לסיכון אשראי, בחלוקה לקבוצות של
דירוג חוב גבוה, דירוג חוב בינוני ודירוג חוב נמוך וכן פירוט של המדד הרלוונטי שהשפעתו הקרובה ביותר לניהול של הקרן, והשוואת התשואה של המדד תשואת נכס הבסיס לייחוס של הקרן.
לדברי בועז נגר, יו"ר איגוד תעודות הסל בלשכת המסחר, "מדובר בהישג חשוב נוסף במסגרת יישום האסטרטגיה ארוכת הטווח המשותפת לרשות ניירות ערך ולאיגוד תעודות הסל, של השוואת ההסדרה הרגולטורית שחלה על תעודות סל וקרנות נאמנות, תוך אימוץ סטנדרטים של שקיפות בתחום תעודות הסל שהינם מהגבוהים ביותר שקיימים בשוק ההון."
"קביעת כללי סיווג לתעודות סל כפי שמקובל בקרנות נאמנות, יאפשר למשקיעים כלים פשוטים ויעילים להבנה בזמן אמת ומראש של מדיניות ההשקעה של תעודת הסל, וכן כלים פשוטים לביצוע ההשוואה של השקעה בתעודות הסל שמבצעות ניהול פסיבי להשקעה בקרנות הנאמנות המבצעות ניהול אקטיבי".
פרופיל חשיפה של תעודות סל
בכל תעודת סל יצוין פרופיל החשיפה באמצעות 3 תווים הכוללים את:
א. דרגת החשיפה המרבית של תעודת הסל למניות (סימול כמו בקרנות נאמנות במספרים 0 עד 6);
ב. דרגת החשיפה המרבית של תעודת הסל למט"ח (סימול כמו בקרנות נאמנות באותיות A עד F);
ג. דרגת החשיפה המרבית של תעודת הסל לסיכוני אשראי (קטגוריה חדשה שתסומן באותיות a עד c’).
דרגת חשיפה מרבית למניות
0 שיעור החשיפה של השווי ההוגן של תעודת הסל למניות, בערכו המוחלט, הינו 0 (ללא חשיפה).
1 שיעור החשיפה של השווי ההוגן של תעודת הסל למניות, בערכו המוחלט, הינו עד 10 אחוזים.
2 שיעור החשיפה של השווי ההוגן של תעודת הסל למניות, בערכו המוחלט, הינו עד 30 אחוזים.
3 שיעור החשיפה של השווי ההוגן של תעודת הסל למניות, בערכו המוחלט, הינו עד 50 אחוזים.
4 שיעור החשיפה של השווי ההוגן של תעודת הסל למניות, בערכו המוחלט, הינו עד 120 אחוזים.
5 שיעור החשיפה של השווי ההוגן של תעודת הסל למניות, בערכו המוחלט, הינו עד 200 אחוזים.
6 שיעור החשיפה של השווי ההוגן של תעודת הסל למניות, בערכו המוחלט, הינו מעל 200 אחוזים.