שירותי גינון טיפולי הניתנים על ידי אנשי מקצוע מתאימים לקהל יעד מגוון כמו ילדים ונוער בחינוך המיוחד, נוער ומשפחות בסיכון, נפגעי נפש באשפוז ובקהילה, קשישים במרכזי יום ובבתי אבות, אנשים בשיקום נוירולוגי ואורתופדי במרכזים רפואיים, אנשים הלוקים בפיגור שכלי, אוטיסטים, נגמלים מאלכוהול וסמים, אסירים משוחררים ואסירים בין כתלי הכלא.
להרגיע ולעורר את המוח
יש עדויות כי כבר בתקופה העתיקה מצאו אנשים מרפא בטבע, והפרעונים רדופי החלומות הרעים במצרים העתיקה הצטוו על ידי רופאיהם לטייל בגנים. בתחילת המאה ה- 18 החלו להשתמש בחיבור בין האדם לצומח בקליניקות בארה"ב, באנגליה ובספרד. פרדריק אלמסטד, מתכנן הסנטרל פארק בניו יורק, כתב: "סביבה הכוללת צמחייה וטבע מעסיקה את המוח מבלי לעייף אותו, מרגיעה ובמקביל מעוררת אותו, וכך באמצעות השפעת המוח על הגוף, החוויה מעניקה תחושה של מנוחה מרעננת". מאה שנים לאחר מכן החלו להתפתח תיאוריות מודרניות המאששות את טענתו זו.
בהמשך התפתח קשר זה לגישה טיפולית מקובלת. אנשים לאחר מטיול בטבע שבים מצוידים בתעצומות נפש ופותרים בעיות שקודם נראו להם חשוכות פתרון ללא מריבות וללא צורך בייעוץ משפטי. הטיפולי בגינון סייע לשיקום חיילים לאחר שתי מלחמות העולם, ובאמצע מלחמת העולם השנייה הוענק לראשונה תואר לענף ריפוי בעיסוק זה על ידי קולג' בריטי.
בארץ קיימות הכשרות מקצועיות בתחום, הנבדלות ביניהן בהיקף השעות ובאוכלוסיית היעד. חלקן מיועדות לאנשי מקצוע בטיפול או בהוראה וחלקן מיועדות לאנשים ללא רקע כזה, המעוניינים לרכוש ידע בתחום.
כי האדם עץ השדה
הצמחים מגיבים לטיפוח או להזנחה. טיפול מוצלח מביא להגברת הביטחון העצמי והרגשת שליטה על הסביבה, בעוד שפעילות שאינה מסת
יימת בהצלחה מביאה להתמודדות עם רגשות תסכול ואובדן. כאשר המטופל עוקב אחר הצמחים הגדלים והמשתנים, הוא לומד על ההשתנות המתמדת של החיים ורוכש הבנה לגבי תהליכים אשר משליכים על חלקים אחרים של חייו. זריעה, לבלוב, פריחה וכמילה. גינה טיפולית מאפשרת שימוש בדימויים מעולם החיים והמוות, עונות השנה ומחזוריות. אלה מהווים הקבלה למהלך חיי האדם ועשויים לעזור בהתמודדות עם שינויים ומשברים.
בגינון טיפולי, המותאם לטווח רחב של מוגבלויות בכל הגילאים, נעשה שימוש במרחב הגינה, ופרט לגינון נעשות פעילויות הקשורות לגינה כמו יצירת מוצרים שימושיים ואמנותיים מחומרים צמחיים, בישול ממוצרי הגינה, בניית גדרות, גשרים ובריכה, כתיבה על הנעשה בגינה, התייחסות לבעלי חיים בשטחה, מכירת עציצים ועוד.
יתרונות פיזיים מושגים בשיפור מיומנויות מוטוריקה עדינה וגסה. בנוסף - הפעילות מחוץ לבית מספקת פעילות גופנית והפגת מתחים. גירוי אינטלקטואלי מושג באמצעות רכישת מיומנויות חדשות וטכניקות שונות לגידול הצמחים, הגדלת אוצר המילים, הגברת חוש הסקרנות וגירוי של כל מערכת החושים. יתרונות חברתיים נובעים מתוך היחסים בין שאר המטופלים בתוך הקבוצה, ויצירת קשר עם מבקרים מחוץ לקבוצה. צמיחה רגשית מושגת באמצעות שיפור הביטחון העצמי וההערכה העצמית, הזדמנות לשחרר דחפים אגרסיביים בצורות מקובלות, עיסוק בפעילות שמגבירה עניין בעתיד וכמובן יצירתיות וביטוי אישי.
המקצוע מקנה סיפוק אדיר גם למטפל, ואולי כשאתם תרים אחר שינוי קריירה תמצאו בגינה מקור לצמיחה.
_______________________________________
המאמר בחסות סיב – השמה בהייטק ודרושים הייטק