אנחנו באסימון רוצות לדעת מה אתן חושבות, מה אתן רוצות ומה אתן יודעות על מגוון נושאים: חברתיים, כלכליים ויומיומיים. לשם כך, יצרנו את מערכת סקר 5 חמש שאלות על נושא מסויים.
מידי שבועיים עולה לאתר סקר עליו הגולשות מתבקשות לענות. הסקר הראשון עלה בעקבות מחאת המיליון שבה נעשה שימוש בביטוי ה'ישראלי החדש'. רצינו לבדוק אם לדעת הנשים אכן נולד/ה הקיץ ישראלי/ת חדש/ה. מי היא אותה ישראלית חדשה? מהו צדק חברתי בעיני נשים? האם אותו צדק חברתי חל על נשים וגברים? וגם שאלנו אם נשים עדיין מקופחות בחברה הישראלית.
ההיענות לסקר -5 היתה יפה מאוד ותוצאות הסקר מתבסס על מדגם של נשים מכל רחבי הארץ, ברובן מעל גיל 30.
האם לדעתך הקיץ הזה אכן נולדו 'ישראלית וישראלי חדשים'?
כ-62% מהמשיבות חושבות שהקיץ אכן נולדו ישראלית וישראלי חדשים: "כן, כל מי שהפגין ותמך בהפגנה הוא הישראלי החדש", "בהחלט כן, קצת יצאו מהאדישות. כנראה הגיעו מים עד נפש". "כן. הקיץ נולדו הישראלים חדשים, שהובילו מחאה חברתית,שתזכר בהסטוריה של עם ישראל, ושתהווה מודל חיובי יוצא דופן בכל העולם", "כן, ישראלים פטריוטים של הדור החדש", "לגמרי כן", "ברור".
כ-12% חושבות שלא נולדו ישראלים חדשים: "לא. עולם כמנהגו נוהג", "לא נראה לי מפני שיש צורך בפעולות משמעותיות וממוקדות ואני לא רואה את זה קורה".
כ- 7% לא בטוחות וספקניות: "אולי, ימים יגידו". 13% טוענות שתמיד היה קיים ישראלי חדש: "הישראלים הללו היו קיימים, ורק עכשיו התעוררו", "הם תמיד היו שם פשוט הקיץ ראינו אותם".
3% הזכירו את דפני ליף בתור הישראלית החדשה: " דפני ליף מנהיגה צעירה, סוחפת ובעלת תעוזה".
מהי 'ישראלית החדשה' בעיניך?
אם נצייר את הפרופיל של 'הישראלית החדשה' על סמך נתוני סקר-5, ניווכח שהישראלית החדשה היא: אישה מפוקחת ומודעת שמשמיעה את קולה, עומדת על דעתה, לא פוחדת, מעיזה ואמיצה. היא פועלת ואף נלחמת להשיג את המטרות שלה.
בין התשובות נתקבלו ניתן למצוא את הבאות:
"הישראלית החדשה בעיניי זו ישראלית שיודעת לעמוד על דעתה ולהכניס רוח ושינויים לטובה מכל הבחינות הכלכליות והחברתיות ולרווחת כולם". "ישראלית חדשה היא אישה שיודעת לעמוד על דעתה ולמחות כשצריך". "נועזת ועומדת על דעתה". "ישראלית משפיעה, מודעת אמיצה. המביעה את דעותיה ופועלת בדרך להשגתן". "כזו שאומרת את אשר על ליבה בלי חשבון". "אחת משלנו שלא חוששת להגיד את האמת ולהילחם".
7% מהנשים התייחסו בתשובותיהן לעצם להיותן אמהות בהגדרת הישראלית החדשה. "אזרחית מתענינת, מבינה, מעורבת ומשפיעה על חייה וחיי ילדיה"
מעניין לראות שהבחירה במתן התשובות לגבי הישראלית ההחדשה התמקדה ברוח הלחימה, השמעת הקול והעמידה על דעה ולא ניתנו תשובות המתייחסות לדרישה של שוויון זכויות. יש לציין שפחות מאחוז מהנשים הזכירו את המילה שוויון בתשובותיהן לשאלה זו, למרות שכ-95% מהנשים טענו בסקר שנשים סובלות מקיפוח בחברה הישראלית.
'העם דורש צדק חברתי' - מה הפרוש שלך לקריאה זו?
רצינו לדעת מהו הצדק החברתי אותו דורשות הנשים. כ- 32% מהמשיבות דרשו לשפר את רמת
החיים והביטוי "לחיות בכבוד", חזר שוב ושוב.
"שהחיים יהיו הוגנים ולא פערים חברתיים כל כך, שנוכל לקנות דירה, להתקיים בכבוד ולא להזדקק לתמיכה ופת לחם". "האפשרות לחיות ולא רק לשרוד". "לאפשר לתושבים לחיות בכבוד", "צדק חברתי - מצב שבו כל אזרח יכול התקיים בכבוד במדינה".
11.5% דרשו שינוי בחלוקת המשאבים בחברה ואותו אחוז דרש צמצום פערים בחברה. "צדק חברתי לדעתי זו חלוקת כספי הציבור בצורה צודקת, השקעה ברווחה בצורה שווה ולא רק למגזרים "חזקים" מבחינה פוליטית, שיוויון בין הערבים ליהודים", "הצדק החברתי הוא שינוי חלוקת הכספים", " שינוי מהיסוד של חלוקת המשאבים".
16.8% דרשו שוויון ושוויון הזדמנויות בחברה. "שיוויון כלכלי לכולם", "חלוקה שוויונית של הנטל", "שוייון זכויות מלא", "הקניית שיוויון זכויות והזדמנויות לכולם".
8.8% דרשו הורדת מחירים ואותו אחוז התייחס לנושא הדיור, נושא שלמעשה החל את המחאה הציבורית. "להוריד את המחירים בשוק או לחלופין להעלות את המשכורות", " שיורידו תמיסים וכל הדברים היקרים", "פיקוח על מחירי מוצרים".
רק 3.5% מהמשיבות לסקר הזכירו את הטייקונים בהקשר ה"צדק החברתי".
האם הצדק החברתי הוא אותו צדק לנשים וגברים כאחד?
86% מהנשים חושבות ש"צדק חברתי" הוא אותו צדק לנשים וגברים כאחד. "ברור אין הבדל בהגדרת הצדק בין נשים לגברים". "אכן, צדק אחד לנשים וגברים כאחד". "כן- צדק צודק ושווה לכולם - שיוויון חברתי אחיד לכולם". "בהחלט כן". " לפי דעתי כן, כי כולם רוצים אותו דבר".
14% חושבות שהצדק החברתי איננו אותו צדק חברתי לנשים ולגברים. "בהחלט לא. זכויות נשים וגברים שונות ולכן יש לבדוק לחוד", "ממש לא..נשים מופלות ברוב המקומות במדינתינו, כך שההפגנה הבאה צריכה להיות צדק חברתי לנשים".
האם לדעתך נשים שוות לגברים בחברה הישראלית או שעדיין קיים קיפוח? אם כן במה הן מקופחות?
כ-95% אחוז מהנשים חושבות שנשים מקופחות ביחס לגברים בחברה הישראלית.
72% מהנשים ציינו את מקום העבודה כמקום בו קיים קיפוח. כ-59% ציינו את הפערים בשכר, כ-20% ציינו את הקיפוח של הנשים בקידום במקום העבודה, 8% ציינו את עניין הקבלה לעבודה ו-15% דברו על קיפוח בתנאי העסקה באופן כללי.
"נשים עדיין מרוויחות פחות מגברים ועדיין לא מתקבלות לעבודה רק בגלל שהן נשים", "אכן עדיין קיים קיפוח - בנושא השכר", "כן, עדיין קיים קיפוח אומנם פחות מפעם, אך קיים בעיקר במקומות עבודה, משכורות, משרות בכירות", "קיפוח בנושאי שכר וקידום בעבודה, חלוקת הנטל בבית".
רק כ-10% מהנשים ציינו את הנטל של שילוב עבודה וטיפול בילדים ומשק בית כמקור לקיפוח.
3% מהנשים בלבד ציינו את הקיפוח של הנשים באי המצאותן במוקדי קבלת החלטות.