זה כבר לא סוד: אחת משמונה או מתשע נשים צפויה לחלות במהלך חייה בסרטן שד. בשנים האחרונות אנו עדות לפתיחות הולכת וגוברת בנושא, ולפרסומים שנועדו להסיר את מסך הבושה ולהאיץ בנשים ללכת ולהיבדק. ומה אחרי הבדיקה? אם אובחנת כלוקה במחלה, ואת עומדת בפני ניתוח סרטן שד, את זקוקה למידע, לתמיכה, לליווי ולסיוע. לפניך פרטים אודות המחלה, הניתוח ואפשרויות הליווי והתמיכה לקראת הניתוח ולאחריו.
מהו סרטן שד?
סרטן שד הוא גידול ממאיר, המופיע אצל נשים צעירות ומבוגרות כאחת (וכן אצל גברים, אם כי באחוזים נמוכים בהרבה), והוא נחשב לסוג הגידול הנפוץ ביותר בקרב נשים. סרטן השד יכול להיות בעל מופעים שונים:
- מחלה מקומית, בשד עצמו בלבד.
- גידול מתקדם, שמצוי מעבר לשד גם בדרכי הלימפה - בדרך כלל בקשריות הלימפה באזור בית השחי של אותו הצד של השד.
- גידול שהתפשט עם גרורות לאיברים מרוחקים כדוגמת הריאה, הכבד או המוח.
אילו ניתוחים קיימים במקרה של סרטן שד?
ניתוחי סרטן שד נועדו להוציא את הגידול, לעצור את התפשטות הסרטן ולרפא את האזור. אופי הניתוח והיקפו נקבעים על פי סוג הגידול, היקפו והמידה שבה התפשט אל רקמות בשד ומחוצה לו, כלי דם ותאי לימפה, וכן על פי גודל השד ומאפייניה של רקמת השד. ישנם מספר סוגי ניתוחים במקרה של סרטן שד, ואילו הם העיקריים:
- ניתוח שבו מסירים חלק מרקמת השד וכן קשריות לימפה, על מנת להעריך את מצב התפשטות הגידול באזור בית השחי. זהו ניתוח שמקובל בשלבי מחלה ראשוניים, והתהליך מכונה הסרת גידול ב"שוליים נקיים". את קשרית הלימפה שהוסרה ממפים רדיואקטיבית ושולחים לבדיקה במהלך הניתוח. בהתאם לממצאים מתקבלת החלטה על המשך הטיפול. ניתוח מסוג זה שבו נשמרת הצורה הכללית של השד קרוי Lumpectomy. ניתוח מסוג זה שבו מבוצעת כריתה מלאה של השד קרוי Mastectomy.
- ניתוח שבו מסירים מן השד ממצא שאינו ניתן למישוש (ובשמו המקצועי - Fine Needle Localization (FNL) Lumpectomy). במרבית המקרים יעדיפו הרופאים התערבות ניתוחית שתבטיח את הסרת הגידול תוך פגיעה מינימאלית בשד.
ליווי ותמיכה לקראת ולאחר ניתוח שד
הבשורה על ממצא בשד עלולה להיות מטלטלת. ההתמודדות עם המחלה מצריכה כוחות ותעצומות נפש, והטיפול מציב קשיים ומעלה התלבטויות, חששות ופחדים. המידע הרב המצוי בידי הרופאים והציבור בנושא אינו מפחית מעוצמת התחושות, אך עשוי לסייע לנשים להיערך נכון לקראת
ניתוח סרטן שד, ולדאוג לליווי מתאים גם לאחריו. הכתובת הראשונה שלך היא הרופאה המטפלת, שתספק את כל המידע הנחוץ, ותלווה אותך אל הניתוח ולאחריו. נשים רבות מוצאות נחמה באפשרות להתייעץ ולשתף מניסיונן ומחוויות ההתמודדות שלהן באופן אנונימי. האינטרנט מעניק פלטפורמה טובה לשם כך, וניתן למצוא מידע עדכני רב, פורומים מקצועיים ואתרים בתחום. לקראת הניתוח כדאי להסתייע במקורות תמיכה נוספים:
ליווי של בן הזוג, קרובי משפחה או חברה טובה, שיגיעו איתך אל הבדיקות, ישהו לצדך ביום הניתוח ובימי ההתאוששות לאחריו, וכן יסייעו בהתמודדות ובכל הדרוש לך בבית בשבועיים שלאחר הניתוח.
- טיפולים פרטניים, זוגיים או משפחתיים בידי פסיכולוגים ואנשי מקצוע מתחומי הדמיון המודרך והטיפול הרגשי. טיפול פרטני טוב יוכל ללוות אותך משלבי הגילוי ועד ההחלמה וגם בשנים שלאחר מכן.
- קבוצות תמיכה, כמו אלו שמפעילה עמותת "אחת מתשע".
- ליווי אישי שמעניקות מתנדבות שהחלימו מן המחלה.
חשוב לזכור כי נשים רבות מתמודדות מדי שנה עם המחלה בהצלחה. הניסיון, החוויות והמידע עשויים להקל על ההתמודדות של מי שמצויה בתהליכי ריפוי, ולהפיג מעט מאי הודאות והקושי. בריאות שלמה!