אחד מהרגעים המרגשים שאישה יכולה לעבור במהלך חייה, הוא הרגע הראשון שבו היא פוגשת את התינוק שלה לאחר הלידה. המפגש האנושי הייחודי הזה בינך לבין פרי בטנך שזה עתה יצא לעולם, הוא דבר שאף אישה שילדה לא תוכל לשכוח לעולם. אולם לאחר שהאופוריה שוככת מעט ובמיוחד עבור מי שהדרך אל אותה שנייה פלאית ארכה שעות ארוכות מלאות בכאב של צירים, אולי גם לידה מכשירנית מורכבת והתערבויות רפואיות בלתי נעימות – אין ספק שהזיכרון המתוק ילווה גם בטעם מר. ישנה חשיבות רבה לקבלת טיפול פיזי ונפשי המותאם למי שילדה וזקוקה לשיקום של הגוף והנפש מהתהליך המדהים אך המתיש הזה, במיוחד במקרים בהן אפקט המורכבות של הלידה גם השפיע רבות על התפקוד של אותה אישה לאחר מכן.
איך ניתן לדעת שהיולדת זקוקה לטיפול מקצועי לאחר הלידה?
חלק מהסממנים הגופניים הבולטים של נשים רבות שזה עתה ילדו הינם
כאבי גב תחתון ובעיקר אצל מי שנעזרה באפידורל במהלך הלידה. גם אם הלידה עצמה עברה באופן תקין וללא כאבים יוצאי דופן, עצם ביצוע הזריקה המאלחשת במקום כה רגיש כמו חוט השדרה, גורמת לחלק נכבד מהיולדות לתחושות של כאב מקומי אשר לעיתים חולפים שבועות עד שהוא עובר לחלוטין. עם זאת, כאב באזור הגב התחתון אשר נחווה על ידי היולדת באופן אינטנסיבי שאיננו שוכך עם הזמן, ממשיך להציק ולהכאיב מאוד גם בחלוף שבועות מתאריך הלידה ומונע מהאישה לתפקד כראוי – חייב להיבדק על ידי רופא.
כאבים לאחר לידה הם עניין שכיח, אך כאמור הגוף באופן טבעי יודע "לשקם את עצמו" וכל האיברים שהשתתפו בתהליך הזה אמורים לשוב לתפקוד מלא ורגיל בתוך מספר שבועות. יולדת שמרגישה שהיא רחוקה מאוד מהחלמה והכאבים – בין אם בגב, בבטן או בכל מקום אחר – מונעים ממנה לנהל חיים תקינים ולעשות פעולות פיזיות מסוימות, חייבת לטפל בעצמה בהקדם והדרך הטובה ביותר לעשות זאת, היא לפנות לאבחון מקצועי. לעיתים המקור לבעיה תהיה הלידה עצמה והמורכבות שלה ולעיתים ייתכנו ממצאים אחרים, קלים או חמורים, אשר מתבררים כגורם לכאבים שהאישה ממשיכה להרגיש למרות הזמן שעבר. בכל מקרה, התאמת הטיפול הרפואי, בין אם יהיה תרופתי ובין אם טיפולים ברפואה המשלימה יהיו אלו ש"יעשו את העבודה", ההתמודדות עם הכאב מוטב שתהיה קצרה ככל שניתן על מנת שהיולדת תוכל לשוב לחייה כמה שיותר מהר.
חשוב שלא להזניח את הנפש ולפנות לקבלת תמיכה וסיוע
למרבה הצער, אחוז מסוים מהיולדות הטריות אשר הכאב הפיזי הוא רק חלק מקשת התחושות המלוות אותן לאחר הלידה, איננו פונה לעזרה בגלל הבושה. לעזור לעצמך זה אומר, קודם כל, להבין כי אם הכאב שלך הוא גם נפשי, זה עדיין לגיטימי והפנייה לאיש מקצוע בתחום הטיפולי לשם קבלת עזרה – היא דחופה ביותר. הנפש והגוף אחד הם ולכן החלמה נפשית יכולה רק להועיל להחלמה הגופנית.