חיזוק יסודות והתפתחות הפעוט באמצעות משחק
מזל טוב! הצטרף למשפחתכם תינוק חדש, עברתם את שלבי ההתאקלמות הראשונית בבית ואירועי השמחה מאחוריכם. עכשיו אפשר להתחיל ולתכנן כמה מהשלבים החשובים אשר עומדים בפתח ויסיעו לתינוקכם לצבור חוויות ולהתפתח.
מחקרים רבים אשר נעשו, ונעשים עדיין, מוכיחים ומחזקים את הטענות אודות שלבי התפתחות והחשיבות שלהם לחיזוק האינטליגנציה של הילד. החשיבה כי מסגרות בית ספריות הינן המקום היחידי בו ילדכם יכול להתפתח וללמוד כבר מיושנות ולא מעודכנות, כיום כבר ידוע לכל כי השלב הראשוני בו הפעוט מבלה בביתו עם הוריו הוא מהשלבים החשובים בהתפתחותו.
כמובן שחלקם הארי של סוגי ההתפתחויות תלוי בילד ובסביבה אך באמצעות מגוון של צעצועים ניתן לחזק אצל הילד חושים ותכונות התפתחויות חשובות אשר יסיעו לילדכם בשלבי ההתפתחות הראשונית. אותם
משחקי התפתחות למעשה יסיעו לילד ללמוד אך באמצעות יצירה ומשחק, ניסוי וטעיה וכמובן עם המון חדווה ואהבה.
שלבים שונים – משחקים שונים
לרוב המשחקים ההתפתחותיים יש תפקוד כפול, משחקיים ולימודיים כאחד. היופי במשחקים אלו הם שהם מסייעים למגוון נרחב של תחומים כמו למשל התפתחות רגשית, שכלית, מוטורית, חברתית. כל זאת הם מבצעים על ידי פעולת המשחק שהינה פעולה בסיסית בהתפתחותנו, חשוב מאוד לזכור כי הרך הנולד לא מסוגל להתמודד עדיין עם כמויות גירויים רבות ולכן חשוב מאוד לבחור את המשחקים המתאימים לגילו ולא להעמיס עליו את כל המשחקים בעת ובעונה אחת.
בש
לביו הראשונים (עד לגיל שישה שבועות בערך) ישנה חשיבות על ההתפתחות המוטורית שתסייע לו לפתח את יכולת הזחילה ואת שרירי חגורת הכתפיים, בגיל הזה התינוק טרם זקוק לגירויים רבים וניתן להסתפק בצעצועים מוסיקליים (רעשן, מובייל, פעמון, ספרון וכו') אלו יסיעו לילד לפתח תכונות שמיעתיות כמו גם ראייתיות אשר יסיעו לו בהמשך.
השלב השני הינו מתום השלב הקודם ועד לגיל 3 חודשים, זהו השלב אשר מוגדר כשלב האוראלי בו הילד ינסה להכניס לפיו את העצמים העומדים מולו, לכן ישנה חשיבות גדולה לוודא כי אין ביכולתו להיחנק מהם וכי המשחק מותאם באמת לגיל הילד. המשחקים הבולטים בקטגוריה זו הינם ה"אוניברסיטה", סל קל, טרמפולינה לפעוטות.
לאחר שהתינוק מתחיל לזחול ברחבי הבית, והגיע לטווח הגילאים 6-9 חודשים, השלבים מתחילים לקפוץ ולהיות מעניינים יותר אך זה גם שלב בו היצירתיות שלכם כהורים נבחנת, משחקי "קוקו" בהם מראים ומחביאים לילד דברים, הכנסת חפצים לקופסאות ואפילו פעולות כמו מחיאות כפיים ושירי תנועה (למשל עשר אצבעות לי יש או לכובע שלי) יסיעו לילדכם.
מגיל שנה ומעלה ניתן להוסיף לרפרטואר משחקי ההתפתחות גם פאזלים, משחקי תן-קח (החבאת חפצים), מוטוריקה עדינה, משחקי קופסא וכדור ועוד מגוון ענק של משחקים. ככל שהילד יעשה עצמאי יותר כך הוא יתחיל לחפש בעצמו אחר גירויים אשר יסיעו לו להתפתחות וליקוי המבוגרים שסביבו.
חשוב מאוד, לבדוק את תווי התקן של המשחקים ולוודא כי הם אכן מותאמים לגיל הפעוט.