אירוע של
לידה הינו אירוע משמעותי בחיים. השינוי הזה מביא אתו הרבה שמחה ואושר, אבל לעתים מתלווים אליו גם רגשות לא קלים שמציפים את האימהות אחרי לידה ולפעמים עוד במהלך ההיריון. עבור חלק מהאימהות החוויה של הלידה מלווה בעצבות, דאגה וחרדה. הן מתקשות למצוא את האנרגיה לדאוג לעצמן ולטפל בתינוק שלהן. אלה עלולים להיות תסמינים של דיכאון.
דיכאון אחרי לידה מסווג על פי 3 קטגוריות:
"הבייבי בלוז" – מופיע אצל נשים רבות (50%-70%) בימים שלאחר הלידה. התסמינים כוללים: חילופים של מצב הרוח, פרצי בכי, אובדן תיאבון וקשיים בשינה. במהלך תקופה זו מתרחשים שינויים הורמונליים שיכולים להיות אחראים על התופעות הללו ועבור מרבית הנשים סימפטומים אלו עוברים מעצמם תוך מספר ימים עד שבועיים.
דיכאון אחרי לידה – הסימפטומים של דיכאון אחרי לידה הינם חמורים וממושכים יותר מאשר ה"בייבי בלוז" וכוללים: אובדן הנאה, קהות רגשית (מעין אדישות או ניתוק), קושי בריכוז ובקבלת החלטות, חוסר דאגה לעצמי עד כדי הזנחה, שינויים בתיאבון ובשינה (שלא קשורים לטיפול בתינוק), נסיגה מקשרים חברתיים, הרגשה חזקה של כישלון ואשמה והיעדר חיבור לתינוק. לפי מחקרים, 10% - 15% מכלל הנשים סובלות מדיכאון אחרי לידה.
פסיכוזה שלאחר הלידה – אחוז קטן מאוד של נשים (1% מהמקרים) סובלות מפסיכוזה לאחר הלידה. סימפטומים של הפרעה זו מתבטאים בחודש הראשון לאחר הלידה וכוללים: בלבול רב, חוסר אונים, חוסר יכולת להירדם, הזיות, מחשבות על פגיעה בעצמי או בתינוק ועוד.
גורמי סיכון לדיכאון אחרי לידה:
היסטוריה של דיכאונות קודמים או הפרעות פסיכיאטריות אחרות אצל האם
היסטוריה משפחתית של דיכאון או הפרעות אחרות
היעדר רשת תמיכה מצד משפחה וחברים
חרדה או רגשות שליליים בנוגע להיריון
היסטוריה של בעיות עם היריון או לידה קודמים
אירועי חיים מעוררי לחץ
היריון בגיל צעיר
גורמי סיכון אלו מסייעים לזהות אימהות אשר בסיכון מוגבר לפיתוח דיכאון אחרי לידה. עם זאת, חשוב לזכור שכל אישה, גם ללא גורמי סיכון, עלולה לפתח דיכאון אחרי לידה.
טיפולים לדיכאון אחרי לידה:
כיום, ישנם טיפולים יעילים לדיכאון אחרי הלידה. הטיפולים הנפוצים ביותר הינם טיפול פסיכותרפי (טיפול באמצעות שיחות עם פסיכולוג) וטיפול תרופתי. אף אם את מניקה אפשר לשקול טיפול פסיכיאטרי שיכול להתאים ועל כך כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל.
מה יכול לסייע בהתמודדות עם דיכאון אחרי לידה?
שתפי אחרים בתחושות שלך – נשים רבות נמנעות מלשוחח אודות מצבן מתוך רגשות של בושה ואשמה ("אם אני מרגישה ככה סימן שאני אמא לא מספיק טובה"). שיתוף אחרים בתחושותייך יכול להקל במידה רבה, להפחית מתחושת הבדידות ולסייע בהתמודדות עם דכאון אחרי לידה.
היי מציאותית לגבי ציפיותייך מעצמך ומהתינוק שלך – פעמים רבות השיח החברתי אודות לידה והתקופה שאחריה מתמקד בחיובי, מתעלם מהקשיים ומהחלקים ה"פחות יפים" וגורם לנו לפתח ציפיות שלא תמיד מציאותיות ("אני אמורה לשמוח אחרי הלידה", "אני אמורה להרגיש חיבור מידי עם התינוק"). נסי להיות רכה עם עצמך, להימנע מחשיבה במונחים של "נכון/לא נכון" "אמא טובה/אמא רעה". הדבר יסייע לך להרגיש טוב יותר כלפי עצמך וכלפי תינוקך.
במידת האפשר נסי לשלב פעילות גופנית במהלך היום יום – לעיתים קרובות העייפות הפיזית והתשישות הנפשית גורמת להימנעות מפעילות ולנטייה להסתגר בבית. יציאה החוצה להליכה יכולה להיטיב ולהביא תועלת הן מבחינה פיזית והן מבחינה רגשית.
דאגי לעצמך ולצרכייך – לעיתים האינטנסיביות שבטיפול בתינוק גורמת לכך שהאם לא דואגת לצרכים הבסיסיים שלה עצמה מבחינת: תזונה, שינה וכו'. בקשי עזרה מהסביבה כך שתוכלי לנוח מידי פעם, להתקלח ולאכול. את לא אמורה להצליח לעשות הכל לבד!
למידע נוסף אודות נושא דיכאון ואנשי טיפול בתחום היכנסו לאתר בטיפולנט - הפורטל לשירותים פסיכולוגיים הגדול בישראל.