האינטרנט הביא הרבה תקווה בלב שהנה נוצר מרחב ציבורי דמוקרטי שיצור דמוקרטיה שיתופית מודרנית וכל אזרח יוכל להביע את דעתו באופן חופשי.
הווארד רינגהולד שפרסם ב-1993 את ספרו המפורסם "קהילות וירטואליות", תאר חזון אוטופי וטען שהקהילות באינטרנט יאפשרו לאזרחים להחיות מחדש את הדמוקרטיה. אמונתו הייתה שהקהילות ימשכו את הגולשים לשיח דמוקרטי דוגמת הדיונים שהתנהלו באגורה, ככר העיר, ביוון העתיקה.
עשר שנים אחרי פרסם רינגהולד את המאמר "מהמסך אל הרחובות" ופתח אותו כך:
"רק אחרי 10 שנים של דיונים על ה"מדיה החדשה" הבינה מסה קריטית של אנשים שכיום כל שולחן עבודה של מחשב, כל מחשב כיס הוא בית דפוס, תחנת שידור, מקום התכנסות ואמצעי לארגון פעילות. אנשים למדו איך לעשות שימוש בתשתית הזאת כדי להשפיע ולגרום לשינוי".
טכנולוגיות קודמות אפשרו תקשורת של אחד על אחד או של מעטים לרבים ואילו האינטרנט באמצעות קבוצות הדיון, הפורומים הבלוגים, הטוקבקים מאפשר תקשורת של רבים לרבים.
תכונה זו של האינטרנט, טוען רינגהולד, יוצרת אפשרויות אך גם בעיות בשימוש שעושים פעילים פוליטיים בשלושה תחומים: איסוף והפצה אלטרנטיבית ודמוקרטית יותר של חדשות; יצירת מרחבים ציבוריים וירטואליים שם אזרחים יכולים לדון בעניינים חברתיים שונים; ארגון פעילות פוליטית קבוצתית.
עשר שנים אחרי, רינגהולד מפוכח יותר והוא מסייג את דבריו הקודמים על הדמוקרטיה השיתופית. במאמר הוא טוען שהערך של הדיון באינטרנט עדין לא הוכח, אולי בגלל שהשימוש במדיה זו לא הגיע לבגרות.
כיום לטוב ולרע, אזרחים מתווכחים, האחד עם השני, באינטרנט ולא תמיד מקפידים על כללי נימוס ואדיבות. לפעמ
ים הם מתמרנים עדויות וראיות כדי לתמוך בדעתם הם. זה נעשה באין ספור בלוגים, חדרי צ'ט, קבוצות דיון וקבוצות דיוור, טוען רינגהולד.
רק העתיד יקבע אם אכן יפרחו ברשת דיונים שקולים וענייניים או שלחילופין האינטרנט יהפוך למרחב של טיעונים קנטרניים.
לדעת רינגהולד כדי לאפשר לדמוקרטיה השיתופית ברשת להתקיים וכדי שברשת יתקיימו דיונים איכותיים וברמה, חלק משמעותי של האוכלוסייה צריך להיות נכון לאמץ כללי התנהגות נאותים.
הטכנולוגיה קיימת ומאפשרת את הדיון השאלה היא האם אנחנו הגולשים נהיה מספיק בוגרים לעשות את השימוש הנכון בכלים הקיימים.
באינטרנט קיימות קבוצות דיון איכותיות וקבוצות דיון קנטרניות. לפני שאתם מצטרפים לקבוצת דיון, היו ביקורתיים.
עקבו אחרי מהלך העניינים מספר ימים. למדו מי הן הנפשות הפועלות. בדקו אם קבוצת הדיון היא איכותית האם נהוגים בה כללי התנהגות נאותים.
אם קבוצת דיון העוסקת בנושא פוליטי או חברתי בדקו היטב איך הקבוצה מתנהלת. האם היא מאפשרת דיון חופשי, האם היא פתוחה לדעות שונות? מה התגובות המובאות כשמישהו מביע התנגדות לקו הכללי של קבוצת הדיון, האם ההתנגדות היא עניינית או קנטרנית? בדקו את תפקודו של מנהל קבוצת הדיון, מהי תגובתו להערות קנטרניות אם בכלל?
המלצתי לשמור על לשון נקייה ועל ענייניות ובכך לתרום להגשמת חלום האגורה הוירטואלית.
________________________________
לינק לאתר ולקהילה של רינגהולד