פעם או פעמיים בשבוע רועי, בני בן ה-8 , ואני צועדים יחדיו כשעה במרץ. לפני שבועיים כשצעדנו יחדיו התחלתי לקטר לרועי על המחסור בזמן שלי וכמובן גם שלו. באופן מפתיע עלה במוחו רעיון והוא שאל אותי: "אמא, האם קיים בנק של זמן?". אכן רעיון מקורי ,מעולם לא חשבתי על כך. חשבנו והתחלנו להתעמק בנושא : איך מפקידים זמן? האם ניתן לקנות זמן? האם גם שם יש ריבית על הפקדות? איך ינוהל הבנק הזה? האם ניתן להעביר זמן מאדם לאדם? האם הזמן היא יחידה בסיסית השווה אצל כל אדם?. ניסינו לחשוב על כל הפעילויות בבנק ולמצוא להן מקבילות בבנק הזמן הווירטואלי שלנו.
ובכן הזמן הוא משאב יקר – משאב הניתן לכל האנשים במידה שווה. כל האנשים מקבלים בדיוק את אותה ההקצבה. לא ניתן לחסוך זמן וכל שנייה שעברה ולא ניצלת פיספסת!.
אם אני משווה זמן לכסף – כסף ניתן להעברה, כסף ניתן לחסוך ולהשתמש בו כשצריך מאוחר יותר הכסף לא אוזל אם אינך משתמש בו אלא כמות הכסף שתעמוד לרשותך גדלה.
בבנק הזמן כולם שווים. אין הבדל בין עני לעשיר כולם מקבלים אותה הקצבה ותלוי כיצד אנו מנצלים אותה. אם מתייחסים למימד הזמן בלבד אז שעה היא שעה ולא משנה אם בשעה זו התבטלנו או עבדנו - השעה נוצלה.
לאחר שבועיים, במקרה, צפיתי בתכנית חדשות השבת בטלוויזיה. באחת הכתבות הוצג פרויקט "
בנק הזמן" של רשת המתנסים. לא האמנתי למראה עיני וצעקתי: " רועי, בוא מיד! – יש כבר מישהו שחשב על הרעיון שלך וגם מימש אותו". מסתבר, שבחברת המתנסים בירושלים בשיתוף עם חברת הג'וינט החלו בהפעלת פרויקט בנק הזמן. בבנק הזמן כל אדם שנרשם תורם מזמנו לאדם אחר בקהילה ומקבל בתמורה שעה מאדם אחר. ניתן לתרום שעה של בייביסיטר, עזרה לקשיש, עזרה בלימודים, טיפול אלטרנטיבי או כל נושא אחר בתנאי שיש אדם אחר המוכן לקבל שרות. בתמורה יקבל התורם, לפי מספר השעות שתרם, שרות מתורם אחר. אין עלות לזמן הנתרם, אין "זמן ששווה יותר" ו"זמן ששווה פחות" - שעה היא שעה ולא חשוב אם זו שעה של בייבי סיטר או שעה של טיפול אלטרנטיבי.
בעיקבות הכתבה ביררתי היכן פועל "בנק הזמן". ובכן בעיקר בירושלים ואצרף כאן קישור לאתרים נבחרים:
http://www.bankhazman.org.il/http://www.aish.com/hsociety/society/Time_Bank.asp
אני שמחה על היוזמה הנפלאה הזו. קוראת לאנשים להירשם ל"בנק הזמן" ואם לא קיים באזורכם ליזום ולהפעיל אותו.