האם ידעתם שמקור השם סנגריה הוא "דימום" / "מדמם" בספרדית, על שם צבעו האדום העז? והאם ידעתם שהוא נולד בכלל על ידי הצבא הרומי בתור תחליף למים? הנה כמה עובדות מדליקות על המשקה הספרדי שכיף ללגום קר ופירותי בערב קיץ מהביל, אבל גם יכול להיות מוגש חם ומתובל בערבי החורף.
איך נולדה הסנגריה?
ובכן, תאמינו או לא, הקוקטייל הלטיני הסקסי הזה קיים כבר יותר מאלפיים שנה, ונוצר כצורך של שתייה עבור הצבא הרומאי, שלא יכל לשתות ממי המעיינות המזוהמים בדרכו לכבוש את איבריה, ככה בכיף שלו, ולכן נאלץ ללגום יין. הבעיה העיקרית היתה, שהיינות המקומיים היו מזעזעים, ולא היה מנוס מלערבב אותם עם עשבים, פירות יבשים וגם מיץ מקומי, למשל תפוזים, שבדיוק הבשילו תחת השמש הספרדית. הכל כדי לשוות ליין טעם טוב יותר. מה שהיה צורך של צמא מטורף ויין גרוע הפך להיות אחד הקוקטיילים הכי כייפים ומבוקשים בכל העולם, במיוחד כשאפשר להגיד אותו קר, חם, עם או בלי פירות, כאפריטיף או ליד הקינוח.
מה חייבים לכלול בסנגריה?
סנגריה קלאסית חייבת לכלול יין אדום צעיר כמו
שרדונה למשל, מיץ פירות כלשהו או ברנדי, ומעט סוכר. כל שאר התוספות הן כיד דמיונכם החופשי ועל אחריותכם.
מתי הכי כיף ללגום סנגרייה?
סנגרייה היא קוקטייל חברתי בדרך כלל, ומכינים ממנו על פי רוב כמות גדולה – משתמשים בכל כמות היין בבקבוק. אתם יכולים להכין קערת סנגריה קלילה וקרה באחד הערבים החמימים שיש כרגע, באביב הישראלי, להזמין חברים, להגיש הם את המשקה בכוסות של מיץ ולהרגיש לכמה רגעים כמו בברצלונה. כמובן שבערבים קפואים כיף להתחמם ולהתכרבל עם סנגרייה חמה ומתובלת היטב בניחוחות מחממי גוף כמו ציפורן, קינמון ועוד.
איך מכינים סנגריה?
סנגרייה קלאסית מורכבת מיין אדום כמו שארדונה ומיץ תפוזים (במידות שוות – אבל אם אתם רוצים סנגריה קלילה יותר שימו יותר מיץ תפוזים) וקצת סוכר. על המתכון הבסיסי הזה אתם יכולים להרכיב מה שבא לכם, שאינו מתנגש עם הטעם הבסיסי של היין:
להכנת סנגריה תוססת – מדליק במיוחד לערב קיץ, באירוע אלגנטי – הפחיתו
מכמות מיץ התפוזים בערך שליש, והוסיפו שליש סודה (נטולת טעם, על בסיס מים בלבד). למעלה קשטו בפלחי אננס, רימון וקוקוס.
להכנת סנגריה קרה עם פירות: יוצקים לתוך קנקן נאה בקבוק יין אדום, בקבוק של מיץ תפוזים או תפוחים, שלוש כפיות של סוכר מומס. מוסיפים: תפוח ירוק חתוך לחתיכות קטנות שיכולות להיכנס לכוס, תפוז חתוך (אפשר עם הקליפה, שטופה כמובן היטב), ענבים בעונה, דובדבנים ללא חרצנים, אשכולית אדומה, שזיפים ללא גלעין. קוביות קרח וכמה עלי נענע.
סנגריה לעצלנים: יין, תפוזים ומבחר של פירות קפואים: דובדבנים, מלון, חמוציות, תותים, קרח ודבש.
סנגריה לעצלנים אניני טעם: יין, תפוזים, ופירות יבשים כמו שזיף, קוקוס, מנגו, תפוח. תתטעמו ותחליטו אם צריך להוסיף גם סוכר (הפירות היבשים מלאים בסוכר).
להכנת סנגריה חמה: שיפכו לתוך סיר בקבוק של מיץ תפוזים, ובשלו למשך שלוש דקות על אש נמוכה. שפכו בקבוק יין, מקל וניל, מקל קינמון, מעט ציפורן, וכמה כפות של דבש או סוכר. בשלו כמה דקות מבלי להרתיח. אפשר להגיש חם מאד ואפשר גם לצנן במקרר כמה שעות ולהגיש קר.
חשוב לשים לב:
כשאתם חותכים את הפירות לסנגרייה, שימו לב שהחתיכות יהיו קטנות מספיק כדי שניתן יהיה ללגום אותן בלי להיחנק. בנוסף, חלצו מהפירות את הגלעין שלהן. אם מוסיפים פירות מרירים כמו אשכולית, שימו לב שאתם מסירים את החלק הלבן שמוסיף מרירות לא נעימה. אם אתם מוסיפים פרי עם קליפה כמו תפוז, יש להקפיד לשטוף את הקליפה היטב. אם אתם בעניין של לקשט עם לימון, אתם יכולים להוסיף קליפת לימון מסולסלת, או פלח לימון אחד. השילוב של יין אדום עם פרי חמוץ יכול לתת טעם קצת מקולקל, אז שימו לב למינונים (גם בהקשר של חמוציות – לא להגזים).
סנגרייה לא אלכוהולית
מן הסתם זה נגד חוקי הטבע ממש, אבל אם אתם חייבים להגיש סנגרייה לא אלכוהולית, לכו על מיץ ענבים איכותי, אולי אפילו תירוש, וערבבו במקום יין עם כל המרכיבים האחרים.