יום אחד את מתעוררת ומרגישה כאב במפרק או שאולי הכאבים מחריפים עם הזמן, תוך כדי שאת בתנועה או אפילו יושבת בנוחות וצופה בטלוויזיה.
המפרק, האזור שמחבר בין העצמות ומאפשר את התנועה של איברי הגוף המכילים עצמות, עשוי להיפגע בעקבות פציעה או מכה א להישחק במרוצת השנים.
כתוצאה מכך עלולים לצוץ כאבים במפרק או תסמינים אחרים אשר עשויים להצביע על קושי או בעיה כגון נפיחות, עיוות, אדמומיות, נוקשות, תחושה של מרקם מחוספס.
הגורמים לכאבי מפרקים
במידה והכאב לא פוסק ואפילו מחריף - חשוב לגשת לאורתופד מומחה על מנת לבחון מה מקור הכאב ולקבל אלטרנטיבות לטיפול בבעיה. חשוב לדעת שתופעה של כאבי מפרקים נפוצה יותר ככל שמתבגרים וכן אצל מי שסבלו בעבר מפציעות במפרק, נמצאים בעודף משקל, בעלי מחלות כרוניות וכאבים אלה עלולים להחריף ככל שחלה שחיקה בסחוס עם הגיל או ישנה דלקתיות במקום ובניגוד לסברה הרווחת, הכאב לא בהכרח מופיע רק בעת תנועה או פעילות גופנית מאומצת ויש מי שמרגישות אותו גם בעת ישיבה ושכיבה או בשינוי מצבים בין ישיבה לעמידה וכדומה.
דלקת מפרקים ניוונית נחשבת לאחד הגורמים המרכזיים בהופעת כאבים במפרק והיא מתארת מצב שבו הסחוס נשחק ובעקבות כך, החיכוך בין העצמות מורגשות יותר והמפרק יותר נוקשה וכאב וישנה גם דלקת מפרקים שגרונית שעשויה לגרום לנפיחות ועיוות וכאב במפרקים.
כיצד מתמודדים עם כאבים במפרק
יש מגוון אפשרויות להתמודדות עם כאבי מפרקים. למשל, שימוש בכרית חימום או קרח, טיפולי פיזיותרפיה גם במים כמו הידרותרפיה, פעילות גופנית מותאמת מאמץ ובעיקר שחייה או הליכה ורכיבה על אופניים.
במידה וסובלים מעודף משקל שיוצר עומס על המפרקים – ירידה במשקל בהחלט יכולה לסייע. ישנן תרופות אנטי דלקתיות שעשויות להפחית כאבים וגם צריכה של מאכלים על בסיס רכיבים אנטי דלקתיים כמו כורכומין, משחות וג'לים לשיכוך הכאב, זריקות על בסיס סטרואידים, עיסויים שונים שיכולים להפחית כאב וכן הצטיידות בעזרי תמיכה כמו מדרסים או שימוש בסד.
עם זאת, ישנם מצבים בהם הדרך היחידה להשיג הקלה והפחתת הכאב ואפילו שחרור מוחלט ממנו למשך תקופה ארוכה היא באמצעות ניתוח – פרוצדורה כירורגית של החלפת מפרק הברך או החלפת מפרק הירך.
במסגרת פרוצדורה זו למעשה מחליפים את החלק הפגום של המפרק במשתל מלאכותי המדמה את המפרק הטבעי ומדובר באלטרנטיבה שמאפשרת תנועה חלקה וטבעית וחיים ללא כאב.
החלפת המפרק היום נחשבת לפרוצדורה יעילה עם תוצאות שנשמרות למשך שנים ארוכות כשחשוב לבחור אורתופד מומחה שמבצע את הניתוח בטכנולוגיה המתקדמת ובשיטה שמעלה את הסיכויים להצלחה.
למשל, כאשר מדובר בהחלפה של מפרק הירך יש אפשרות לבצע את הפרוצדורה בגישה הקדמית או הגישה האחורית כאשר בתקופה הנוכחית השיטה הקדמית של החלפת מפרק ירך נחשבת ליעילה יותר ממגוון סיבות.
ראשית, למנתח יש שליטה טובה יותר באורך הרגליים בשיטה זו והוא יכול כך להקטין את גודל הצלקת הודות לחתך קטן יחסית. שנית, בשיטה זו אפשר לחזור מהר יותר לשגרה ובפחות מגבלות.
בכל הנוגע להחלפת מפרק הברך, במהלך הניתוח עצמו בהתאם לראות עיניו, המקצועיות וניסיונו של המנתח, יוחלט האם לבצע החלפה חלקית או החלפה מלאה של המפרק כשכיום יש גם שימוש ברובוטים לשיפור היעילות של הפרוצדורה.
החזרה לשגרה כוללת התאוששות ושיקום הדרגתי כולל תוכנית של טיפולי פיזיותרפיה, החלפת תחבושות ועל פי פיקוח ומעקב פעילות גופנית. בעקבות פרוצדורה של החלפת מפרק ניתן לחזור לחיים ולחיות חיים ללא כאבי מפרקים.