אבל אם אתם
רוצים, ובצדק, להפוך את היכולת שלכם למשלח יד ולמקור פרנסה, דעו לכם שלא תמיד קל
לקבל את האישורים הנדרשים, ובכל הנוגע לקבלת רישיון עסק מזון משרד הבריאות מציב
סטנדרטים גבוהים ותובעניים במיוחד.
לא ננסה לרפות ידיכם, אלא לחדד את מחשבתכם לגבי
הפעולות הנדרשות להקמה ולתפעול של עסק בעולם המזון בישראל. המחוקק חילק את סוגי
רישיונות העסק בישראל לכמה קטגוריות, ולכל קטגוריה דרישות, סעיפים ותתי-סעיפים, הן
ממשרד הבריאות והן ממשרד התברואה, בהתאם לאופי העסק.
תכנון מטבח נכון לקבלת רישיון לעסק
כמעט כל עסק צריך רשיונות, אך הקטגוריות השונות
שהזכרנו קודם לכן מגדירות את סוגי הרשיונות הנדרשים עבור העסק שלכם, כולל בעסקי
המזון. לא רק סוגים שונים של עסקים הגדיר המחוקק, אלא החוק מפרט גם סוגים שונים של
עסקי מזון בתוך התחום הרחב הזה.
החוק נכנס בקפדנות ודקדקנות לפרטים הקטנים,
ומגדיר כל דבר ודבר, כל פריט מזון (או קבוצת פריטים), ובעצם כל מה שצריך כדי שבעל
עסק בהווה או בעתיד יוכלו להתנהל בצורה תקינה:
·
טיפול
במזון מדבר על הדרך בה חותכים, פורסים, טוחנים, ואפילו מפשירים או שוטפים את המזון
שאתם מתעסקים איתו.
·
יש
הגדרות למזון שאינו מוכן לאכילה הדורש טיפול טרם האכילה, מזון בתפזורת, מזון ארוז
מראש, ואף מזון רגיש.
·
רשימת
מסמכים לצורך כניסה לתהליך הבירוקרטי של קבלת רישיון העסק בכל הנוגע לעסקי המזון,
וזאת בהתאם לאופי העסק. כמו למשל רשימת סוגי המזון המיועדים לרוכלות, תרשים הנדסי
מדויק של המתקן של העסק, ועוד.
·
מתקני
קירור: כולל הקפדה על הפרדת המזונות בצורה שגם ריחות או זיהומים לא יעברו ביניהם
במקרר, הפרדה בין מתקני קירור למזון מעובד ומזון במצב גולמי, שמירה על מרחב מספק
לתנועת אוויר חופשית בין סוגי המזון.
·
מתקני
חימום: מתקנים אלו צריכים (ברוכלות מזון) להיות עצמאים ולא תלויים בהפעלת מנוע
המתקן עצמו, ויכללו מדחום עם חיישן שמעיד על הטמפרטורה במתקן.
החוק, כאמור, נוגע בכל הפרטים הרלוונטיים לעסקי
רוכלות של מזון, ומציב סטנדרטים המשפיעים ישירות על הרישוי של העסק שלכם.
אז איך ניגשים
לעניין בצורה נכונה?
לצורך קבלת רישיון עסק מזון משרד הבריאות מציב
סטנדרטים, ולנו לא נותר אלא להבין אותם לעומק, ולעמוד בהם. העניין המאתגר הוא
הדקויות והדיוקים, והיישום של הדרישות והתכתיבים בצורה מספקת ומלאה. אין הרבה מקום
לטעויות, ולעיתים מספיק כי דבר אחד ברשימה לא היה מושלם כדי שהבקשה שלכם תידחה ולא
נקבל רישיון.
הדרך הבטוחה
והנכונה ביותר לגשת לעניין זה הוא בעזרת אנשי מקצוע שתפקידם הוא לקחת אתכם ואת
העסק שלכם מהנקודה בה אתם נמצאים כעת, ועד להצלחה בקבלת רישיון לעסק שלכם.