"...התובעת היתה זכאית שלא לגלות למעבידה את דבר תחילת הריונה, בעת "ראיון העבודה" והדבר לא ייחשב כהתנהגות שלא בתום לב מבחינתה. המעביד מצידו לא היה צריך בכלל לשקול את התנהגותה זו בעת ההחלטה בקשר לפיטוריה. אם בכל זאת שקל וקשר בין הדברים – אפילו בחלקם – די בכך כדי לראותו כמי שפיטר את התובעת בחוסר תום לב...." (מתוך פס"ד ע"ב 003662/05, שניתן בחודש מאי 2007 בבית הדין האזורי לעבודה בת"א ע"י כבוד השופט ד"ר י. לובוצקי)
בחרתי לפתוח בציטוט פס"ד "הטרי" הזה על מנת לתת משנה תוקף לכותרת. יחסי עבודה בתקופה בה מצויה עובדת בהריון הם סוגיה חשובה וידיעת החוק יכולה להפחית במידה ניכרת מתחים ולחצים. אנסה, בקיצורי קיצורים לתת כמה תשובות לשאלות מרכזיות:
הודעה למעביד על הריון בעת ראיון
החוק לא מחייב אישה לדווח למעביד שום דבר בשלביו הראשונים של ההריון או בעת ראיון העבודה. למעביד אסור להביא בחשבון את ההריון כחלק משיקוליו בעת הקבלה לעבודה. מכאן שהדבר לא ייחשב כחוסר תום לב מצידה של המועמדת לעבודה אם בחרה שלא לספר על עובדת הריונה.
הודעה למעביד על הריון בחודש החמישי
בחוק נקבע כי עובדת בחודש החמישי תודיע על כך למעביד. מטרת ההודעה היא הגנה על העובדת, שכן, לאחר מתן ההודעה חלות הגבלות על העסקתה בשעות נוספות, עבודת לילה ושבת אלא אם נתנה הסכמתה לכך בכתב והביאה אישור רפואי.
פיטורי עובדת בהריון
על מנת לפטר עובדת שהשלימה ששה חודשי עבודה לפחות יש צורך לקבל היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד התמ
"ת. מי שעבדה פחות מששה חודשים, המעביד אינו צריך לקבל היתר. יחד עם זאת, הוא אינו רשאי לפטרה בשל הריונה שכן, הדבר נוגד את הוראות חוק שיויון הזדמנויות בעבודה. העובדת צריכה להגיש תביעה בבית הדין לעבודה ולהוכיח כי לא היו בהתנהגותה או במעשיה סיבות לפיטוריה.
פגיעה בהיקף משרה של עובדת בהריון החוק אוסר על צמצום היקף משרתה של עובדת בהריון העולה כדי פגיעה בשכרה, ומלבד שעבדה 6 חודשים ומעלה באותו המקום ואצל אותו המעסיק.
היעדרות לצורך בדיקות ללא ניכוי בשכר עובדת אשר עובדת שבוע עבודה מלא, ויותר מארבע שעות ליום, זכאית להיעדר לצורך בדיקות עד 40 שעות במשך כל תקופת ההריון, ללא ניכוי ההיעדרות משכרה. עובדת אשר עובדת פחות מארבע שעות ליום, זכאית להעדר 20 שעות במשך כל תקופת ההריון, ללא ניכוי ההיעדרות משכרה. בדרך כלל מדובר בשעות היעדרות בודדות אשר מצורף להן אישור רפואי. כדי שזה לא ינוכה משכרה, יש להודיע למעביד על ההיעדרות לצורך בדיקות רפואיות וכן להביא אישורים רפואיים (חשוב לציין כי עובדת אשר עברה בדיקת מי שפיר, רשאית להיעדר יומיים רצופים).
עוד אציין כי בחודש יולי 2007 אישרה הכנסת את יוזמת משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה לתיקון חוק עבודת נשים. מדובר בתיקון רוחבי של החוק שנכנס לתוקף בחודש ספטמבר 2007.
____________________________________
דלית שגב רוזנצוויג, עו"ד ומגשרת - ירושלים