המשק הישראלי הפסיד בינואר כ-450 מיליון שקלים בגלל מחלת השפעת. ההיעדרות מהעבודה בשל מחלה הגיעה בינואר לשיא שלא היה כמותו שמונה שנים. ערך כל יום מחלה כ-300 שקלים. היעדרות גברים הייתה גבוהה מזו של נשים.
החוק מגדיר מחלה כאי-כושרו הזמני או הקבוע של העובד לבצע את עבודתו, הנובע, על-פי ממצאים רפואיים, ממצב בריאות לקוי. חוקי העבודה מכירים במגוון סיבות להיעדרות מן העבודה בשל מחלה המזכות את העובדים בדמי מחלה.
דמי מחלה הם תשלום שמעניק המעביד לעובד עבור ימי היעדרות שאושרו על ידי רופא ואינם מנוכים מיתרת החופשה השנתית. הזכות לקבל דמי מחלה מעוגנת בשני מקורות עיקריים: חוק דמי מחלה והתקנות וכן הסכמי עבודה לסוגיהם (הסכמים קיבוציים, צווי הרחבה, הסכמים אישיים או נוהג). בדרך כלל מדובר ביום וחצי לחודש (ובחודש עבודה חלקי, יצבור העובד ימי מחלה יחסית להיקף עבודתו). בעבור יום המחלה הראשון אין העובד זכאי לדמי מחלה. בעבור היום השני והשלישי יקבל מחצית דמי מחלה. החל מהיום הרביעי להיעדרו זכאי העובד לדמי מחלה בגובה 75% משכר העבודה. עובד שבתקופת מחלתו בחר לעבוד, לא יהיה זכאי לדמי מחלה. אישור מחלה חייב להיות מטעם קופת החולים בה חבר העובד (חשוב לדעת כי כאשר מביא עובד אישור מחלה מרופא פרטי, רשאי מעבידו לדרוש
כי יעמוד לבדיקה רפואית נוספת ואם העובד מסרב, לא חלה חובת תשלום דמי מחלה על המעביד). אציין גם כי בידי המעבידים האפשרות להיטיב עם עובדיהם ולהעניק להם תשלום בעד ימי מחלה מעבר לקבוע בחוק – הכל ע"פ רצונם ושיקול דעתם. במגזר הציבורי מדובר בתנאים מועדפים על פני אלו הקבועים בחוק: יומיים וחצי לכל חודש עבודה עם זכות צבירה הכוללת גם תקופות היעדרות עקב מילואים, תאונת עבודה וחופשת לידה (תשלום דרך ביטוח לאומי). עובד שתקופת מחלתו מתארכת, זכאי באישור המעביד לחופשת מחלה נוספת תמורת מחצית משכורת לתקופה של עד שלושה חודשים. ניתן גם לזקוף עד 8 ימי מחלה בשנה בשל מחלת ילד עד גיל 16. הורה יחיד זכאי לתקופה של 12 יום – הכל על חשבון חופשת המחלה הצבורה שלו כעובד. גם מחלת בני זוג מאפשרת לזקוף עד 6 ימי היעדרות בשנה (ישנה הגדרה לבן זוג חולה לפי חוק הביטוח הלאומי). מחלת הורה שמלאו לו 65 שנים מאפשרת אף היא זקיפת 6 ימים היעדרות בשנה (גם כאן ישנה הגדרה ברורה לגבי מחלת הורה).
ולסיום, האם ידעתם? עובד המצוי בחופשה שנתית וזו נקטעה עקב מחלה ,זכאי להשלים את חופשתו למשך אותו פרק הזמן שבו נפסקה.