מושגים אלה קשורים ב"חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981". זהו החוק המאפשר למשטרה לנהל "מרשם פלילי", הכולל, בין היתר, הרשעות ועונשים בעקבות ביצוע עבירות, צווים שניתנו בעקבות ביצוע עבירות (כמו "צו שירות לתועלת הציבור"), "תיקים פתוחים" במשטרה (תיקי חקירה המכונים "מב"ד"- 'ממתין לבירור דינו'), ותיקים שעדיין לא הסתיימו בבית המשפט. החוק קובע, כי המרשם הוא חסוי, וניתן להעביר את המידע שבו רק לגורמים מסוימים, שהם בעיקר גופים של המדינה כגון נציבות שירות המדינה, וכן לאדם המבקש לקבל מידע מן המרשם על עצמו. ישנם גופים, נוסף למשטרה, כגון השב"כ והמשטרה הצבאית, שיש להם גישה חופשית למרשם, וזאת בשל אופי תפקידם הרגיש. חשוב לדעת, שהשגת מידע מן המרשם הפלילי בניגוד לחוק, הינה עבירה ששנת מאסר בצדה. החוק נועד להגן על הצורך לשמור על ביטחון הציבור, וגם על הצורך לשמור זכותנו לפרטיות. כלומר, מצד אחד חשוב שרק אנשים מתאימים יעסקו בתפקידים שיש בהם אחריות רבה (כמו אדם המבקש להפוך למאבטח וצריך לשאת נשק במסגרת תפקידו, או אדם המבקש לקבל רישיון כנהג מונית), ומצד שני, חשוב לאפשר לאנשים, שאולי טעו פעם בחייהם, עבירה, נשפטו וביצעו את העונש בגללה, לפתוח דף חדש, במיוחד כשהעבירה היא ישנה ולא חמורה. הניסיון הזה לאזן בין ביטחון הציבור לבין זכות האדם לפרטיותו, בא לידי ביטוי בשם החוק, והוא מבטא את תפיסתו של המשפט העברי מתקופת המִשנה, לפיה, גם אם אנשים חטאו הם יכולים לתקן את דרכיהם ולחזור בתשובה (מכאן, "תקנת השבים"), שנאמר: "שורת הדין שאין לך דבר שעומד בפני התשובה, אלא כל השבים שהקב"ה יודע כי נתחרטו על מה שעברו מן העיכור, וכי שמו אל לבם שלא ישובו עוד לכמוהו, הוא מוחל להם" (גיטין, ה', ה').
כדי לאפשר "
פתיחת דף חדש" מאפשר החוק, לאדם בעל רישום פלילי "לנקות שולחן" ולמחוק את הרישומים הפליליים. ניתן למחוק רישומים פליליים אם עברה תקופה מסוימת המוגדרת בחוק, מיום סיום העונש (התיישנות). כמו-כן ניתן להגיש בקשה לחנינה מן הנשיא. במקרים של תיקי חקירה שנסגרו, אפשר לפנות למשטרה או לפרקליטות ולבקש, כי סיבת הסגירה תהיה "היעדר אשמה", משום שרק במקרה כזה, רישום התיק יימחק. ישנן שתי סיבות סגירה נוספות לתיקי חקירה, והן "חוסר עניין לציבור" ו"חוסר ראיות", אשר אם הן מופיעות ברישום הפלילי, הן משאירות אותו פעיל.
חשוב לזכור – הזכות לפרטיות היא זכותו של כל אדם, ולכן, רק האדם עצמו (למעט הרשויות המוסמכות), יכול לבקש מהמשטרה לקבל תדפיס של רישומו הפלילי. לכן, כשמעסיק מבקש לקבל מכם "תעודת יושר" (שזהו כינוי ישן ולא משפטי ל"אישור בדבר היעדר מרשם פלילי"), רק לכם מותר לבקש מן המשטרה פלט כזה, ורק לכם הזכות לתת למעביד לעיין בפלט זה. המעסיק אינו רשאי להתנות את העסקתכם בעיון ברישום הפלילי, אך הוא בהחלט יכול לדרוש מכם להצהיר, כי אין לכם עבר כזה. בכל מקרה, לא כדאי להמתין, ומומלץ לברר מה כולל, אם בכלל, הרישום הפלילי לגביכם. אם ישנם בו פריטים שצריכים וניתן למחקם (למשל, בגלל התיישנות, קבלת חנינה או שינוי סיבת סגירת תיק חקירה ל"היעדר אשמה"), כדאי לפנות לרשויות ולבקש למחוק אותם. כך יישמר שמכם הטוב, ויישארו פתוחות בפניכם אפשרויות רבות יותר בתחום התעסוקה ובתחומים אחרים בעתיד.
"מדריך להוצאת תעודת יושר" תוכלו למצוא ב – www.gov.il